שתף קטע נבחר

רמון: ההתכנסות היתה ונותרה רלוונטית

למרות ואולי בגלל האירועים בעזה, הודיע ראש הממשלה, אהוד אולמרט, שימשיך לקדם את תוכנית ההתכנסות. מולו התייצב השר מאיר שטרית, שטען שאין לעשות עוד צעדים חד-צדדיים. השר חיים רמון מעניק גיבוי לאולמרט ואומר ל-ynet: "ההתכנסות וההתנתקות נולדו מתוך הבנה שאין פרטנר בצד השני. האירועים של הימים האחרונים מוכיחים זאת"

"ההתכנסות היתה ונותרה רלוונטית מאוד ומי שחושב אחרת - טועה" - דברים אלו אמר אמש (יום ב') ל-ynet שר המשפטים, חיים רמון, בעקבות העימות הפומבי שפרץ בתוך קדימה בשאלת התמיכה בתוכניתו של ראש הממשלה, אהוד אולמרט. שר השיכון, מאיר שטרית, העז לצאת בפומבי נגד התוכנית, שעות ספורות לאחר שאולמרט הכריז שבכוונתו לממשה.

 

לדברי רמון, "ההתכנסות וההתנתקות נולדו מתוך הבנה שאין פרטנר לישראל בצד השני. האירועים של הימים האחרונים רק מוכיחים זאת. מכיוון שישראל אינה צריכה להיות שבויה בידי החמאס והקסאם, הרי היא צריכה לנהוג על פי האינטרסים שלה, קרי ההתכנסות".

 

השר שטרית היה הראשון שהתייצב פומבית נגד ההתכנסות מבין שרי קדימה: "לנוכח מה שקורה בעזה", אמר השר לערוץ הכנסת, "מתחזקת ההתנגדות לתוכנית ההתכנסות. אני מאמין בשלום, אך כזה שיגיע בהסכמה, מתוך משא ומתן. אני מאמין שאנו זקוקים לאורך רוח, עד שיהיה עם מי לדבר. אני לא מאמין שצריך לעשות זאת בצעדים חד-צדדיים. גם ראש הממשלה אריאל שרון, התנגד לנסיגה נוספת של ישראל". אחריו העלו גם השרים גדעון עזרא וזאב בוים שאלות סביב מימוש ההתכנסות.

 

בלשכת אולמרט ניסו לצבוע את דבריו של שטרית בגוונים פוליטיים, "העיתוי של הכרזת שטרית היה מחושב מאוד. הוא הכריז שיתמודד נגד אהוד אולמרט על ראשות קדימה". אבל שטרית לא לבד, ויחד עמו החליטו שרים נוספים בקדימה לשבור את שתיקתם ולשאול שאלות קשות על ההתכנסות, לאחר התוצאות של תוכנית ההתנתקות. 

 

גורם בכיר בלשכת אולמרט אמר ש"שטרית אמור לכנס היום כנס פוליטי גדול. עם זאת, אני סמוך ובטוח שכאשר יובא נושא ההתכנסות להצבעה בממשלה ובכנסת, השר שטרית לא יהיה מורד ויקיים משמעת סיעתית". אבל עובדתית, שטרית אינו מתכנן כנס פעילים וככל הנראה - העימות הפומבי מקורו בוויכוח רעיוני אמיתי. שטרית התייצב באולפני ערוץ הכנסת ודבריו נגד ההתכנסות לא תוכננו מראש, ונאמרו כתגובה על דברי אולמרט, שהבטיח להמשיך עם ההתכנסות.

 

"מכאן ועד למרד המרחק רב"

 

האם יש כאן ניצני מרד? בכיר בלשכת אולמרט מנסה להרגיע: "יש לשרים בממשלת ישראל את הדעות שלהם. זה לגיטימי. אך בשום פנים ואופן אין כאן מרד. כל שר מבקש להשמיע את דעתו בימים אלה וזה גורם לממשלה להשמיע דעות שונות. ראש הממשלה מצר על זה ואת דבריו בנושא אמר כבר בישיבת הממשלה ביום ראשון. הוא ביקש מהשרים לתת למי שמבין ובקיא לדבר, ויש שרים שלא קיבלו את זה לצערי. אבל מכאן ועד מרד נגד ההתכנסות - המרחק גדול".

 

ואילו מקורב אחר לראש הממשלה הזכיר שבכל הממשלות היו שרים שדיברו בלשון אחרת מראש הממשלה. בין היתר, הזכיר את בנימין נתניהו, דני נוה ועוזי לנדאו שדיברו נגד תוכנית ההתנתקות של שרון בממשלה הקודמת, ואפילו שרון עצמו שהלך לחווה בימים הראשונים של ממשלת נתניהו ודוד לוי.

 

"דבריו של שטרית אינם מערערים את אמונתו של ראש הממשלה בתוכנית ההתכנסות. להיפך, זו תפיסת עולמו", אומרים בסביבת אולמרט. "נכון שדברים אלה מושפעים מאירועים בשטח. אבל היום ברור לנו, דווקא על רקע האירועים האחרונים ברצועת עזה, שהרבה יותר קל לנו להתמודד עם הקסאמים כשאנחנו מחוץ לרצועת עזה. עם כל הכבוד, היו יותר הרוגים מקסאמים לפני ההתנתקות מאשר אחריה. לכן האירועים האלה זה מחזקים את רעיון ההתכנסות ולא מחלישים אותו".

 

אותו מקורב לראש הממשלה הוסיף שתפיסת ההתכנסות של אולמרט מתחזקת גם לנוכח התגובות בעולם לפעולת "גשמי קיץ". "אנו פועלים שם בכוחות שעוד לא פעלו, אנו יורים מאות פגזי תותחים, תוקפים באוויר בים ובקרקע והעולם שותק. כל העולם משתולל בגלל חייל ישראלי חטוף אחד - רק בגלל שיצאנו מעזה. אגב, אין כל קשר בין יציאתנו מעזה לשדרוג הקסאמים והירי על אשקלון. זו אמירה פופוליסטית חסרת בסיס. הקסאמים היו משודרגים גם אילו היינו עדיין בעזה, אלא שאז היו פוגעים בהרבה יותר אנשים. ראה את הקסאם שנורה מטול-כרם, אנחנו שם עם כל הצבא והם מייצרים קסאמים. זו האבולוציה של המלחמה הזאת ואין כל קשר אם אנחנו שם, או נסוגים".

 

מקורבי אולמרט מעריכים ש"עם התכנסות, או בלי התכנסות, לפלסטינים יהיו קסאמים בגדה. השר שטרית וכל אחד אחר שמתנגד לתכנית ההתכנסות יצטרך להתמודד עם שאלות קשות, שאלות של סיכון החיים כאשר נשארים בגבולות לא בטוחים, שאלת סיכון הצבא בתוך אוכלוסיה פלסטינית ושאלת בזבוז הכסף. מדוע לעשות זאת כשאפשר להתכנס לגושי ההתיישבות, למנוע את הסיכון והביזבוז, ולזכות גם באהדה בינלאומית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חיים צח
הימים האחרונים מוכיחים. רמון
צילום: חיים צח
צילום: דודי ועקנין
רמון נחלץ לסייע. אולמרט
צילום: דודי ועקנין
צילום: אלי אלגרט
ויכוח אידיאולוגי. שטרית
צילום: אלי אלגרט
צילום: חגי אהרון
העלה תהיות. גדעון עזרא
צילום: חגי אהרון
מומלצים