שתף קטע נבחר

אנאן מציע: החיילים החטופים יועברו לצבא לבנון

בדיון שנערך במועצת הביטחון פירט מזכ"ל האו"ם שורה של צעדים שיובילו לפתרון המשבר. ביניהם: העברת החיילים החטופים לצבא לבנון, כינוס ועידה בינלאומית שתקבע לוח זמנים ליישום מהיר של החלטות מועצת הביטחון ופירוק חיזבאללה

בעוד הקרבות בין ישראל לחיזבאללה נמשכים, דנה היום (ה') מועצת הביטחון של האו"ם פעם נוספת בהסלמה הביטחונית באזור.

 

מזכ"ל האו"ם, קופי אנאן, גינה בדיון את מעשי חיזבאללה, אבל במקביל גינה גם את השימוש המופרז בכוח מצד ישראל כלפי האוכלוסייה האזרחית הלבנונית והתשתיות האזרחיות במדינה. אנאן, קרא להפסקת אש מיידית בלבנון, לפתיחת מערכה של סיוע הומניטרי ולתת לדיפלומטיה הזדמנות ליצור תנאים לרגיעה. לדבריו, בהיעדר הפסקת אש חובה ליצור מסדרון בטוח להעברת סיוע לאוכלוסיית לבנון.

 

מזכ"ל האו"ם הציע חבילת צעדים לפתרון המשבר, וביקש ממועצת הביטחון "לנקוט צעדים לקידום השלום והביטחון במזרח התיכון". אחרי דבריו נכנסו חברי המועצה לדיונים בדלתיים סגורות, שם מונע השגריר האמריקני, ג'ון בולטון, לקבל כל החלטה.

 

אנאן הציע להעביר את שני החיילים החטופים מידי חיזבאללה לצבא לבנון. להציב כוח בינלאומי מהצד הלבנוני של הגבול להגברת הביטחון. ממשלת לבנון תבצע את החלטות מועצת הביטחון לגבי השליטה בשטחה. לכנס ועידה בינלאומית שתקבע לוח זמנים ליישום מהיר של החלטות מועצת הביטחון לפירוק החיזבאללה מנשקו ולהשליט את הריבונות הלבנונית על כל שטחה. בנוסף הציע מזכ"ל האו"ם לעזור בשיקום לבנון. עוד הבהיר אנאן שהמנדט של כוח יוניפי"ל מסתיים בימים אלה ועל מועצת הביטחון להחליט האם להפסיק את פעולתו, לחזקו או להחליפו בכוח אחר.

 

בתגובה לדבריו של אנאן, אמר השגריר האמריקני לכתבים: "נשקול את הרעיונות של מזכ"ל האו"ם. אנחנו רוצים הפסקת עוינות לטווח ארוך, עם שינוי בשטח. אף אחד לא הסביר כיצד ניתן לקיים הפסקת אש עם קבוצה של טרוריסטים". בולטון הבהיר כי החזרת החיילים החטופים אינו תנאי מספיק להפסקת אש. "צריך שינוי יסודי ולא חזרה למצב הקודם", אמר השגריר האמריקני.

 

בתוך כך אישר בית הנבחרים האמריקני ברוב מוחץ החלטה הקוראת לשחרור מיידי ובלא תנאי של החיילים החטופים בלבנון ובעזה ולפעול להפסקת התוקפנות של חיזבאללה והחמאס. בית הנבחרים האמריקני הזכיר, שלמרות הדרישה של האו"ם, ממשלת לבנון איפשרה לחיזבאללה להשתתף בבחירות לפרלמנט הלבנוני ובאותה שעה להגביר את ארסנל הרקטות המשמשות עכשיו להתקפה נגד ישראל.  

 

ארה"ב טירפדה הצעה צרפתית

 

ארצות הברית עצמה מתנגדת בתוקף להפסקת אש. כפי שפורסם לראשונה ב-ynet ארצות-הברית הצליחה לשכנע את צרפת שלא לפעול בשלב זה להשגת הפסקת אש טרם זמנה, ולא להביאה לאו"ם. צרפת ביקשה להעביר החלטה במועצת הביטחון שתקרא לישראל ולחיזבאללה "לנקוט איפוק מרבי" ולהתחיל במהלכים לקידום כוח חזק יותר של האו"ם בדרום לבנון, וליצור "מסדרון הומניטרי" במדינה שיאפשר יציאה בטוחה של התושבים הזרים.

 

צרפת ביקשה לגנות את "הכוחות הקיצוניים", אבל היא אינה נוקבת בשם חיזבאללה. בנוסף ההצעה הצרפתית קוראת לשחרר את החיילים הישראלים החטופים ולפתוח במו"מ על הפסקת אש, שבעקבותיו תיושם החלטה 1559 הקוראת בין היתר לפרק את חיזבאללה מנשקו.

 

אבל הניסיון הצרפתי לא הצליח מפני שארה"ב בלמה את ההצעה עוד לפני שהוגשה טיוטה לחברות המועצה. השגריר האמריקני באו"ם, ג'ון בולטון, הבהיר שאין טעם להשיג הפסקת אש, במיוחד כשמדובר בארגון טרור היורה רקטות לעבר אוכלוסיה אזרחית וחוטף חיילים.

 

מזכירת המדינה, קונדוליזה רייס, הגיעה לניו-יורק כדי לבלום יוזמות שיפגעו במאמץ הצבאי הישראלי ולהתמקד ביישום החלטת מועצת הביטחון לפירוק חיזבאללה, כשלאחריו יתפרס כוח יעיל שיעזור לצבא לבנון להשתלט על דרום המדינה. רייס תיפגש הערב ומחר עם מזכ"ל האו"ם ועם שר החוץ של האיחוד האירופי, חוויאר סולאנה, ועם השליחים של מזכ"ל האו"ם ששבו ממסע דילוגים במזרח התיכון.

 

דובר הבית הלבן, טוני סנואו, הגיב בציניות לשאלה - מתי תסתיים האלימות בלבנון? "אולי חיזבאללה יאזין לבכי של העם הלבנוני והקהילייה הבינלאומית ויפסיק את האלימות והפרובוקציות", אמר הדובר. בוושינגטון לא מאמינים בהפסקת אש מול ארגון טרור. "אי אפשר לעשות הפסקת אש חד-צדדית", אמר.

 

בהמשך דבריו תיאר סנואו את התנאים להפסקת אש. "אם חיזבאללה יחזיר את החיילים החטופים, יפסיק לירות רקטות, אז תהיה הזדמנות לעשות משהו. עד עכשיו אין כל נכונות מצד חיזבאללה". בוושינגטון דוחים את הדיווחים לפיהם ארה"ב מגבילה את ישראל בלוח הזמנים להשלמת המבצע הצבאי. "לנשיא בחדר הסגלגל אין יכולת של ראיית הנולד לדעת מה יקרה בעוד חמישה או עשרה ימים. אנחנו בפירוש לא יודעים", הבהיר דובר הבית הלבן.


פורסם לראשונה 20/07/2006 16:58

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
יעדכן. אנאן
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
לא יקבלו החלטה. מועצת הביטחון
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
תקיפת חיל האוויר בביירות
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
פגישות בניו יורק. רייס
צילום: רויטרס
מומלצים