שתף קטע נבחר

"טיים": ארה"ב פועלת לשיגור כוח נאט"ו ללבנון

במרכז הדיונים בוועידת רומא מחר תעמוד סוגיית הכוח הרב-לאומי שיתפרס בלבנון. השאלה המרכזית שנותרה פתוחה היא מי ייטול בו חלק. ארה"ב ובריטניה שקועות בעיראק ובאפגניסטן, גרמניה וצרפת מהססות, וישראל מצידה רוצה כוח אירופי

ערב הוועידה המיוחדת ברומא - שבה ישתתפו שרי חוץ מאירופה, ארצות הברית והמזרח התיכון - ברור כי במרכז הדיונים תעמוד ההחלטה על הקמת כוח רב-לאומי עם יכולת פעולה אמיתית. עם זאת, גורמים בוושינגטון אמרו ל-ynet שלמעט ההסכמה הכללית על הצורך בכוח בעל סמכות שייפרס לאורך הגבול, טרם סוכם דבר.  

 

ישראל כבר הודיעה כי היא אינה מתנגדת לכך שהכוח הרב-לאומי יהיה כוח של נאט"ו, אך שלא ישתתפו בו חיילים אמריקנים, כדי שלא יווצר חיכוך בין חיילים אמריקנים לכוחות צה"ל. גם האמריקנים הודיעו כי אין להם כוונה לשגר חיילים לכוח הזה. עכשיו נשאלת השאלה - מי יעשה את העבודה הקשה וכפויית הטובה הזאת?

 

השבועון "טיים" דיווח היום שארה"ב פועלת לשיגור כוח של נאט"ו לדרום לבנון שיתפרס באזור הגבול עם ישראל. בניגוד לכוח יוניפי"ל - שהוא כוח של משקיפי שלום שנשלח למטרות פיקוח (והמנדט שלו מסתיים בסוף החודש ויוארך בינתיים בחודש אחד) -  הכוח החדש שישוגר לדרום לבנון יפעל תחת "פרק 7" של אמנת האו"ם, ותהיה לו סמכות לפעול צבאית "נגד איומים על השלום, הפרה של השלום ופעולות תוקפניות".

 

בעיתון "ניו יורק טיימס" נכתב כי יש הסכמה על הצורך בכוח רב לאומי בעל יכולות צבאיות, אבל אף לא אחת מהמדינות החזקות מעוניינת לשלוח את חייליה לאזור הפרובלמטי. ארה"ב - השקועה עד צוואר בעיראק, אפגניסטן ומקומות עימות אחרים בעולם - כבר הבהירה שאין בכוונתה להשתתף בכוח הרב לאומי. גם הבריטים חשים שהם מחוייבים יותר מדי בעיראק ובמקומות אחרים, במסגרת המאבק העולמי בטרור. גרמניה מהססת והודיעה על נכונותה להשתתף בכוח רק אם כל הצדדים יסכימו לו, כולל חיזבאללה.

 

"ניו יורק טיימס" דיווח כי בצד תמיכה מילולית פומבית בכוח הרב לאומי, המדינות השונות חוששות שחייליהן ייראו כמי שמשתפים פעולה עם ישראל במלחמה נגד חיזבאללה. הצרפתים סבורים שרעיון הכוח הרב לאומי הוא נמהר, והאמריקנים עדין זוכרים כיצד חיסל חיזבאללה 241 חיילי מארינס ו-58 צנחנים צרפתים בפיגוע תופת באוקטובר 1983. מיותר לציין שגם חיזבאללה אינו מעוניין בכוח רב-לאומי, שיפריד בינו לבין ישראל.

 

בשל הקושי בהרכבת הכוח הרב לאומי, וההכרה שהפעלת כוח כזה תארך שבועות רבים, החלו האמריקנים לגלגל רעיון להקמת כוח ביניים מהיר שיתפרס מייד עם תום הקרבות יחד עם הצבא הלבנוני. ברשת סי.אן.אן דיווח היום על הצעה שכוח מיידי בן 10,000 חיילים טורקים ומצרים יתפרס לאורך הגבול עם ישראל לצד צבא לבנון ויחליף את חיילי צה"ל שיסוגו לקו הכחול. מאוחר יותר, יוחלף כוח זה בכוח רב-לאומי בן 30,000 חיילים, שבהקמתו ידונו מחר ברומא.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
בלי חיילים אמריקנים. אולמרט
צילום: גיל יוחנן
צילום: רויטרס
די בעיראק ובאפגניסטן. בוש
צילום: רויטרס
גנית אוריין
כוח חסר כוח. יוניפי"ל
גנית אוריין
מומלצים