שתף קטע נבחר

שלום עכשיו עם לבנון

הנסיבות האזוריות והבינלאומית מספקות הזדמנות לצאת מהשבר הנוכחי למציאות טובה בהרבה

המילה "משבר" מתקשרת אצלנו בדרך כלל ל"שבר", ואנו מקווים לצאת ממנו בשלום. אך הביטוי המקראי של "משבר" משמעותו המקום בו מתבצעת הלידה. היטיב להגדירו אבן שושן במילונו: "שינוי חריף, מפנה חד, מעבר מכריע ממצב למצב שונה ממנו". במשבר יש גם סיכוי גדול, ולא רק סיכון. לנוכח המשבר אשר בפנינו, אני מבקש להציב את אופיו של הילוד החדש העשוי לצאת ממנו. יש לתור אחר הישגים חדשים העשויים לקום מן השבר. תחילה נסקור את הנסיבות הבינלאומיות והאזוריות, המאפשרות לשאוף ליעדים שנחשבו כחלום, ונכשלנו בעבר בהשגתם:

 

א. תמיכה בינלאומית גורפת בישראל. לראשונה מתאפשר לישראל חופש פעולה כמעט מלא בפעילות הצבאית בלבנון. תמיד הגבילו המעצמות את היכולת הצבאית של ישראל, ובכך הגנו על האינטרסים הערביים. הדבר התבטא בשטח ובזמן. כבר במלחמת השחרור הנסיבות לא אפשרו לנו לשחרר את כל חלקי המולדת שאפשר הכוח הצבאי, וגם התקדמותנו אל דמשק וקהיר במלחמת יום הכיפורים נעצרה. גם זמן הפעולה של ישראל היה מוגבל, ומהר מאוד החל לחץ בינלאומי להפסקת אש. הפעם ישראל חופשית לפעול בכל לבנון, והאמריקנים אינם דורשים מאיתנו לחדול מלהכות באויבנו.

 

ב. סוריה חלשה ומשותקת כמעט לחלוטין, הן בשל צירופה ל"ציר הרשע" של הנשיא בוש, הן בשל המנהיגות הבוסרית של אסד הבן, ועוד יותר בעקבות רצח חרירי בלבנון. סוריה מאוימת על-ידי האמריקנים ומבודדת בזירה הבינלאומית.

 

ג. משטר לבנוני מתעורר. סילוק הצבא הסורי מלבנון, וההפגנה העצומה בביירות שהובילה למהלך, מבשרים על חברה אזרחית מתעוררת בלבנון. האינטרס הלבנוני העצמאי מתקומם גם נגד ישראל, אך לא פחות נגד האיראנים, אשר גרמו לסיבוכה של לבנון בפלונטר שאיננה מעוניינת בו.

 

ד. יכולת ההשפעה של סוריה בלבנון בשפל הגדול ביותר בדור האחרון. חולשתה של סוריה בלטה ביותר בסילוקה המביש מלבנון. אסד האב ידע לדוג במים העכורים של מלחמת האזרחים בלבנון, אך בנו הגדיש את הסאה וסולק בבושת פנים. סוריה איבדה את השליטה בלבנון, ואולי איבדה אפילו את זכות הווטו על מהלכים לבנונים עצמאיים.

 

לנוכח שיתוף האינטרסים של ישראל ואליטות בולטות בלבנון נגד השפעה סורית, לנוכח הנכונות הערבית למיגור חיזבאללה והאינטרס הלבנוני בפעולה שכזו, לנוכח העצמאות של המשטר הלבנוני והגיבוי הבינלאומי לפעולה הישראלית בלבנון, כדאי להציב יעד חדש - שלום עכשיו עם לבנון.

 

אכן, מנחם בגין חתם בעבר על הסכם שלום עם בשיר ג'ומאייל, שנטרף עד מהרה כאשר נרצח הנשיא הלבנוני. אולם רצח מנהיגי לבנון הוא אופציה מסוכנת מדי למשטר הסורי הנוכחי. הסכם שלום עם ישראל, אשר יאפשר הפסקה מיידית של הירי ויעניק את הלגיטימיות והתנופה הבינלאומית לאכיפת הריבונות הלבנונית בדרום המדינה, הוא אינטרס מובהק של העם הלבנוני ומנהיגיו.

 

אחר הכישלון המדמם של המהלכים החד-צדדיים בלבנון ובעזה, הגיעה העת לשוב להסכמים בינלאומיים. ראוי לאהוד אולמרט להציע באופן פומבי לעמיתו הלבנוני סניורה מו"מ ישיר ומהיר להסכם שלום בין שני העמים. אני מאמין כי יוזמת שלום ישראלית עם לבנון תזכה לגיבוי ותמיכה בינלאומית למהלך, אשר עשוי להוליד מן המשבר שלום עכשיו בלבנון.

 

הדר ליפשיץ הוא דוקטורנט למדעי המדינה באוניברסיטה העברית

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים