שתף קטע נבחר

"אצלנו בסוריה יש אווירה של ערב מלחמה"

בלעדי: בשיחה מדמשק מספר עיתונאי סורי בכיר על התחושות בסוריה ("כאילו אוטוטו במלחמה"); מדבר על המוכנות הצבאית של ארצו ("מזהים תיגבורים אצלכם ברמת הגולן") ומעריך שהכתישה הישראלית בלבנון רק תגביר את התמיכה העממית שלה זוכים נסראללה וארגונו. וגם בסוריה, הוא מספר, נסראללה פופולרי מאי פעם

"האווירה אצלנו בסוריה זוהי אווירה של מלחמה לכל דבר, או לכל הפחות אווירה של ערב מלחמה. הטלוויזיה הסורית שבה לראשונה מאז תחילת שנות ה-80 לשדר מארשים של הצבא הסורי, בליווי שירים לאומיים. אין הבדל בין שידורי הטלוויזיה הסורית לבין שידורי תחנת אל-מנאר של החיזבאללה. השידורים הם במתכונת ובאווירה של מלחמה, כאילו סוריה מעורבת במלחמה הזו או עומדת להיות אוטוטו מעורבת בה. העיתונות המקומית והטלוויזיה מתנהלות בצורה שכאילו מכינים את הציבור הסורי למלחמה".

 

את הדברים האלה אומר ל-ynet עיתונאי סורי בכיר, המתראיין בטלפון מדמשק. לא קל בימים אלה, של מלחמה שאין לה שם, לשכנע סורי להתראיין לכלי תקשורת ישראלי, גם בעילום שם. צריך לזכור גם שלכל צד יש את המסרים שלו להעביר. ועדיין, התמונה שמשרטט העיתונאי הבכיר מלמדת על דאגה רבה בדמשק מפעולותיה של ישראל - ובהחלט מצב של מוכנות למלחמה. שיחה עם מרואיין מעבר לגולן.

 

בישראל מדברים על כך שסוריה וצבאה העלו כוננות באופן משמעותי מאז תחילת הלחימה בלבנון. האם זוהי אכן המציאות אצלכם?

 

"זוהי לדעתי גם המציאות אצלכם. הצבא הסורי מזהה פעילות אינטנסיבית של הצבא הישראלי ברמת הגולן. בהתחלה זיהו אצלנו אורות בלילה בכמה בסיסים. אנו מזהים שיקום והחייאה של מחנות צבאיים ישראליים בגולן שכבר יותר מעשר שנים לא דרכה בהם רגל אדם. אנו רואים חיילים ישראליים משקמים את המחנות האלה ומכניסים אליהם ציוד".

 


הפגנת תמיכה בחיזבאללה בדמשק. צילום: איי.פי.

 

במאמר מוסגר יש לציין כי כבר בתחילת המבצע של צה"ל בלבנון, הועלתה רמת הכוננות בסוריה לאורך הגבול עם ישראל בצורה ניכרת. בצה"ל העריכו כי לחיזבאללה יש אינטרס להכניס את סוריה לעימות, והארגון לא יבחל גם בפרובקציות כגון שיגור קטיושות לעבר רמת הגולן. אולם בישראל מצהירים בגלוי כי דמשק היא מחוץ למשחק בשלב זה ואין כל כוונה להתעמת עימה. יחד עם זאת, הגבירו בצה"ל את העירנות המודיענית לאורך הגבול, כולל הצבת כוחות רחבים יותר מבשגרה וכן הפעלת מפקדות האמורות לתת מענה לכל התפתחות באזור.

 

מעבר לאווירת ה'טרם מלחמה' שתיארת, האם יש היערכות למלחמה או דריכות אמיתית של הממשל והצבא לקראת אפשרות שסוריה תהפוך לחלק מהמלחמה?

 

"אני לא יודע לומר האם הצבא נוקט בצעדים מעשיים כדי להתכונן לאפשרות הזו, ובאילו צעדים הוא נוקט - אבל מה שבטוח הוא שבסוריה התגבשה באופן סופי העמדה שהמצב הנוכחי, במיוחד כיבוש הגולן, חייב להיפתר. אם יהיה פתרון למלחמה הנוכחית בלבנון, אנו חייבים להיות חלק מהפתרון הזה וזה אומר משא ומתן להחזרת הגולן לידי סוריה. ואם לא יהיה פתרון, אז העמדה היא שצריך להתכונן לשחרור הגולן בדרך אחרת  - ואין הרבה דרכים אחרות".

 

כיצד מתייחס הממשל הסורי להאשמות של גורמים בצה"ל ובישראל, לפיהם סוריה לא רק שמסייעת בהעברת נשק איראני לחיזבאללה אלא תורמת בעצמה לחימושו באמצעות רקטות סוריות?

 

"כל הבכירים והנציגים הרשמיים, שהתבקשו להתייחס להאשמות, דחו אותן בתוקף. העמדה הרשמית וזוהי האמת היא שהמשאיות שעוברות ושאותן מפציץ הצבא הישראלי הן משאיות של סיוע הומניטרי. משאיות שמובילות מזון, ציוד ותרומות שמגייס העם הסורי ללבנון או סיוע ממדינות אחרות שמגיע דרך סוריה. לדוגמא, אחת השיירות שהופצצה הייתה שיירה של אמבולנסים מאמירויות במפרץ, שנועדו לעם בלבנון".

 

העיתונאי הסורי טוען גם כי אופי הפיצוצים מעיד שהמשאיות שהופצצו לא הכילו רקטות, תחמושת או חומר נפץ. "נכון, הייתה פעם אחת בלבד שהפיצוץ היה שונה מהפיצוצים הרגילים. זה היה כאשר מטוסים ישראליים תקפו משאית שהכילה חביות של שמן למכוניות. הפיצוץ אז היה שונה. הטלוויזיה הסורית הייתה הראשונה לצלם את הפיצוץ הזה. האם היא הייתה מצלמת אם היה לסוריה מה להסתיר?"

 

האם סוריה מוכנה לתסריט שבמסגרתו היא מסייעת לארצות הברית לעצור את החיזבאללה - בתמורה להחזרת השפעתה בלבנון וביטול הסנקציות נגדה?

 

"מי שעוקב אחרי הלך הרוח בממשל וברחוב הסורי אחרי השלמת הנסיגה מלבנון מבין שהדגש היום מבחינת הממשל ומבחינת העם הסורי הוא על הגולן ועל הצורך להשיבו לסוריה - ופחות על לבנון".

 

אז איך אתה מסביר שרבים בישראל ובעולם רואים בסוריה את המפתח לפתרון הסכסוך הנוכחי?

 

"זה בגלל מערכת היחסים המיוחדת שיש לסוריה עם חיזבאללה. מדובר ביחסים מצוינים, אבל סוריה היום לא נהנית מאותה השפעה שהייתה לה בעבר".

 


תולים את נסראללה בסוריה. צילום: איי.פי.

 

כדוגמא לאהדה העצומה שלה זוכה חיזבאללה בסוריה מביא העיתונאי הסורי את הסיפור הבא: "אצלנו בסוריה נהוג שבבתים ובבתי העסק והחנויות האנשים תולים תמונות של משפחתו של הנשיא. תמונה של הנשיא המנוח חאפז אסד במרכז, מצד שמאל התמונה של הנשיא הנוכחי, דוקטור בשאר, ומצד ימין התמונה של הבן ההרוג באסל, אחיו של הנשיא, שאותו העם הסורי אהב מאוד. אבל היום, ובמיוחד מאז פרצו הקרבות, התופעה שתופסת תאוצה היא החלפת תמונתו של באסל הכל כך אהוב בתמונה של חסן נסראללה. זה בא לשקף ולומר כמה אנחנו בסוריה אוהבים ומעריכים את מה שנסראללה עושה למען האומה הערבית. לא למען עדה ספציפית, לא למען המדינה שלו אלא למען כול האומה הערבית".

 

בישראל מדברים על כך שהמלחמה הנוכחית היא מלחמה של העורף ושל מידת הסבלנות של האנשים הפשוטים למצב של המשך הלוחמה. מקווים שהמשך המלחמה ובמיוחד הכתישה מהאוויר וההרס שהדבר גורם יביא להתקוממות של הציבור הלבנוני נגד חיזבאללה, שתיאלץ אותו להפסיק את האש.

 

"מי שאומר זאת לא מכיר את לבנון ואת אוכלוסייתה ולא עקב אחרי ההתפתחויות הפוליטיות בתקופה שלפני המלחמה האחרונה. העדה השיעית

 של חיזבאללה היא העדה הגדולה במדינה. סונים רבים גם תומכים בחיזבאללה וגם בקרב האוכלוסיה הנוצרית נסראללה נהנה מתמיכת האוכלוסיה החשובה ביותר בקרב הנוצרים, זו המיוצגת על ידי הגנרל מישל עאון, שזכתה ברוב קולות הנוצרים בבחירות לפרלמנט".

 

"אנו רואים למשל שווליד ג'נבלאט, שביקר בחריפות את האירועים בימים הראשונים, הוא היום זה שנותן בהר הלבנון באזור שלו מחסה וסיוע לעשרות אלפי פליטים. הוא עושה את זה לא רק ממניעים הומניטריים - אלא גם כדי לשפר במעט את תדמיתו בלבנון. גם נציגי חרירי ותומכיהם נוקטים היום בגישה דומה ועוסקים במתן סיוע כדי להחליש את הד הביקורת שהשמיעו. לפי שעה, המרקם החברתי בלבנון מתגבש יותר ויותר סביב התמיכה בחיזבאללה, מה שנותן לו את אורך הרוח הדרוש כדי להמשיך בלחימה הזו".

 

בהכנת הידיעה השתתף חנן גרינברג
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
אסד. מתכונן למלחמה?
צילום: איי פי
כרזה של נסראללה בדמשק
צילום: איי פי
כוחות צה"ל בגולן. "מזהים תגבורות"
צילום: דורון גולן
מומלצים