שתף קטע נבחר

"המתמחים רוצים שעות פנאי, אל תורידו להם מהעומס"

במאמר שפורסם בכתב העת "הרפואה" של ההסתדרות הרפואית הישראלית, תוקפים שני מומחים בכירים את היוזמה להוריד מעומס שעות העבודה של הרופאים המתמחים. בין היתר מכנים המומחים את המתמחים הישראלים "דור ה-X המבקשים לממש מאוויים מיידים ויותר שעות פנאי"

שני מומחים בכירים לרפואה תוקפים את המהלך שנועד לקצר את שעות התורנויות של המתמחים, בטענה כי הרופאים הבכירים נושאים במירב הנטל במחלקות, וכי המתמחים מבקשים יותר שעות פנאי וסיפוק "מאוויים מיידיים".

 

במאמר שפורסם בכתב העת "הרפואה" של ההסתדרות הרפואית בישראל,

אומרים פרופ' יהודה שינפלד, מומחה לרפואה פנימית מהמרכז הרפואי שיבא, וד"ר ליאוניד אידלמן, מומחה להרדמה מהמרכז הרפואי רבין בפתח תקווה, שדור רופאים חדש נולד בקהילייה הרפואית – "דור ה-X", שאחד ממאפייניו הוא השאיפה לאיכות חיים גבוהה, שאיפה להישגיות ונטייה לשינוי תדיר של אופי התפקיד. לדברי שינפלד ואידלמן, דור זה חתר לקיצור שעות התורנויות.

 

"עייפות המתמחים אינה פוגעת בחולים"

 

בארה"ב הוגבלה שעות עבודת המתמחים לכדי 80 שעות בשבוע, האיחוד האירופי הגביל את שעות התורנות למקסימום של 13 שעות. אולם בישראל המתמחים עדיין נאלצים לעבוד יותר מ-100 שעות שבועיות, הכוללות עבודה יומיומית משעות הבוקר עד הערב, ובנוסף שתיים עד שלוש תורנויות שבועיות הנמשכות 26 שעות ויותר ברציפות.

 

הגבלת שעות עבודת המתמחים נבעה, כך טוענים שינפלד ואידלמן, בעיקר על בסיס רגשי, וכי לא הוכח כי שעות העבודה המתמשכות פוגעות בחולים: "במחקרים שנערכו עד היום לא הצליחו להוכיח שהגבלה בשעות העבודה מביאה להגברת בטיחות החולה", הם כותבים, "לא נמצאה השפעה על התמותה מאי ספיקת לב, אוטם שריר הלב או דלקת ריאות לאחר הגבלת שעות עבודת המתמחים בארצות הברית".

 

פרופ' שינפלד: הנטל נופל על הרופאים הבכירים

 

שינפלד ואידלמן סבורים כי עייפות המתמחים לא נובעת משעות התורנויות הממושכות. "יש גורמים אחרים מחוץ לעבודה המשפיעים על שעות השינה של המתמחים", הם כותבים, ומוסיפים כי תחלופה גבוהה של רופאים עלולה להביא לפגיעה בהמשכיות הטיפול. "לא ברור אם הפחתת טעויות עקב היעדר עייפות גדולה יותר ממספר הטעויות עקב תחלופת הרופאים" הם כותבים.

 

פרופ' שינפלד, מציין במאמר כי שחרור המתמחים לביתם, לאחר התורנות, מפיל מעמסה על הרופאים הבכירים. "נטל העבודה השגרתית נופל יותר ויותר על גבם של הרופאים הבכירים המוצאים עצמם לא פעם מתפקדים כרופאים זוטרים.

 

שינפלד ואידלמן עוד מוסיפים כי קיצור משך העבודה לא בהכרח יוביל לשיפור באיכות החיים של המתמחים: "אלה יעברו אומנם פחות שעות, אך סיווג התורנויות לפרקי זמן קצרים יותר יקצר גם את זמן המנוחה, ועלולה להידרש הארכה של תקופת ההתמחות. הגבלת שעות העבודה של הרופא תחייב גם הגדלה במספר הרופאים והקצאת משאבים משמעותיים למערכת הבריאות".

 

הכותב הוא מתמחה ברפואת ילדים וכתב בריאות ב-ynet

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים