שתף קטע נבחר

לשכת אולמרט: הפסקת האש - בתוך 48 שעות

הצמרת המדינית הביעה סיפוק רב מקבלת הסכם הפסקת האש באו"ם וגורמים בממשלה הגדירו אותו כ"הישג חשוב". בלשכה הבהירו כי עם כניסת הפסקת האש לתוקף, ככל הנראה עד יום שני, ייעצרו כוחות צה"ל במקומם. עד אז, תימשך הפעילות בלבנון וגורם צבאי מדגיש כי צה"ל ינסה "לנצל כל רגע על מנת להגיע לעוד ועוד הישגים". שליח האו"ם למזרח התיכון: כוחות צבא לבנון ויוניפי''ל יוכלו להתפרש תוך שבוע

בלשכת ראש הממשלה בירושלים קיבלו בסיפוק את החלטת מועצת הביטחון על הפסקת האש בדרום לבנון, כפי שהתקבלה הלילה פה אחד בהצבעה באו"ם ואשר מקבלת את מרבית התנאים וההסתייגויות שתבעה ישראל. בלשכה מעריכים כי הפסקת האש תיכנס לתוקפה מחר או מחרתיים, לאחר שהממשלה תאשר את החלטת מועצת הביטחון בישיבתה ביום ראשון.

 

אנשי לשכתו של אולמרט הבהירו כי בינתיים ממשיך צה"ל בפעולתו בדרום לבנון אולם מהרגע שתיפול ההכרעה על הפסקת האש יעצור צה"ל במקומו, גם אם לא הגיע עד לנהר הליטני ולרמת נבטייה כפי שנקבע ביעדי המבצע הקרקעי המורחב. כמו כן ציינו כי על פי החלטת מועצת הביטחון, לישראל נשמרת זכות התגובה במקרה של פעילות עוינת, דוגמת התקפה של חיזבאללה על יעדים יהודיים או ישראלים בחו"ל.

 

"השגנו את מה שרצינו - הרחקת החיזבאללה מהגבול, אמברגו (על העברת נשק לתוך לבנון), פריסת צבא לבנון, כוח רב לאומי אפיקטיבי ותביעה בלתי מותנית להחזרת החיילים החטופים אלדד רגב ואהוד גולדווסר. אין ספק שמדובר בהישג מדיני חשוב", הבהירו גורמים בלשכת ראש הממשלה בירושלים. יש לציין כי נושא החטופים אמנם מוזכר בהחלטת האו"ם, אולם רק בפרק המבוא אשר אינו מחייב כמו יתר הסעיפים.

 

ביום ראשון יניח ראש הממשלה אהוד אולמרט את החלטת מועצת הביטחון על שולחן הממשלה לאישורה. בתוך שבוע ימים ידווח מזכ"ל האו"ם קופי אנאן למועצת הביטחון על ההתקדמות ביישום ההחלטה, ובתווך יהיה לממשלת ישראל זמן נוסף להשלים באמצעות צה"ל את מה שלא הספיקה עד כה - נסיון להגיע בכוח גדול עד לליטני ואולי אף עד רמת נבטיה, ולחסל ככל שתוכל את שיגורי הרקטות והטילים לעבר ריכוזי אוכלוסיה בצפון.

 

ההצעה, אותה ניסחו ארצות הברית וצרפת, כוללת שיגור של עד 15 אלף פקחי או"ם לשמירת השלום בדרום לבנון - כחלק מכוח יוניפי"ל - במקביל לנסיגה ישראלית מדורגת משם. הפקחים, להם תינתן סמכות להפעיל נשק, אמורים לערוב ל"הפסקה מוחלטת של פעולות האיבה" ולסייע לצבא לבנון להשתלט על השטח. כפשרה בין הדרישה הישראלית לכוח רב-לאומי עם סמכויות אכיפה לפי פרק 7 המחייב באמנת האו"ם, לבין ההצעה להזכיר את פרק 6 - הוחלט שלא להזכיר אף אחד מהם.

 

חדר מלחמה - דיווח נרחב ב-ynet משתי החזיתות

לקריאת הנוסח המלא של ההחלטה - לחצו כאן

 

סעיף 12 בהחלטה קובע שכוח האו"ם "ינקוט את כל הפעולות הנדרשות להבטיח ששטחי הפעילות שלו לא ינוצלו לביצוע פעולות עוינות מכל סוג, ויסתייע באמצעים רבי-עוצמה למניעת ירי". עוד קובע הסעיף את חובת הכוח "להגן על אזרחים מפני איום מתפתח של אלימות פיזית".

 

בהסכם נכללת גם קריאה ללבנון ליישום החלטה 1559 במלואה, המדברת בין השאר על פירוק המיליציות החמושות - ובהן חיזבאללה - מנשקן. יש גם "קריאה לשחרור מיידי וללא תנאים" של שני החיילים החטופים, וזאת ללא זיקה כלשהי לשחרור אסירים לבנונים. ואולם הדבר אינו מוצג כתנאי מוקדם להפסקת אש.


ההצבעה במועצת הביטחון. בזכות הלחץ הצבאי (צילום: רויטרס)

 

בירושלים ציינו כי מזכ"ל האו"ם, קופי אנאן, אמור להציג בתוך שלושים יום תוכנית לשחרורם לאלתר של חיילי צה"ל החטופים ללא תמורה, מאחר וחטיפתם היוותה את העילה למלחמה. "זו דרישה חד משמעית של מועצת הביטחון", נמסר ל-ynet. הישג נוסף, לדברי אנשי הלשכה, הוא בהצבת כוח גדול בהרבה מכפי שתוכנן מלכתחילה, בעל סמכות להפעיל אש במקרה של הפרת ההסכם.

 

פרס: "זה המקסימום שניתן היה להוציא מהאו"ם"

 

המשנה לראש הממשלה, שמעון פרס, היה בין המברכים הראשיים על ההחלטה שקיבלה מועצת הביטחון. "בלי הלחץ הצבאי לא היינו מגיעים לסיום המדיני וללא הסיום המדיני, לא היה טעם בלחץ הצבאי", אמר. "אני רוצה להביע הערכה לראש הממשלה אהוד אולמרט על הדרך בה ניהל את המשבר. הצלחנו לבלום באו"ם ניסיון לדה-לגיטמציה של ישראל. זאת, בתמיכה של ממשלת לבנון והליגה הערבית. זה המקסימום שניתן להוציא מהאו"ם".

 

עוד הוסיף המשנה לראש הממשלה פרס, אשר כפי שחשף בפני ynet היה שותף לגיבוש העמדה האמריקנית למתווה ההחלטה להפסקת אש בשהותו בארצות הברית לפני יותר משבוע: "החלטת מועצת הביטחון מחזירה את הסמכויות לממשלת לבנון, מפסיקה את אספקת הנשק לחיזבאללה, מרחיקה את ארגון הטרור הזה מהגבול ומכניסה 30 אלף חיילי כוח רב לאומי וחיילי צבא לבנון לאזור, וקוראת חד משמעית לשחרור החיילים שלנו שנחטפו בתחילת המבצע. אין ספק שמדובר בהישג מדיני ראוי".

 

"ננצל כל רגע על מנת להגיע להישגים"

 

למרות הדיבורים החמים על הפסקת האש הצפויה, נמשך כאמור המבצע הצבאי עליו החליט הקבינט בישיבתו ביום רביעי שעבר. תכלית המבצע - לפעול כנגד משגרי הקטיושות והטילים עד לקו הליטני וייתכן שגם באזור רמת נבטיה שמעבר לו. כמו כן ימשיך הכוח הגדול שהוטל אל המערכה החל מאמש לפגוע בתשתיות הטרור של החיזבאללה במרחב דרום לבנון, תוך הימנעות מכניסה לעיר צור. כוחות צה"ל אחרים - בעיקר חיל האוויר, חיל הים והארטילריה - יוסיפו לפגוע במטרות של החיזבאללה גם מעבר לקו הליטני.


טנקים בדרום לבנון. בינתיים ממשיכים קדימה (צילום: איי אף פי)

 

גורמים במערכת הביטחון העריכו הבוקר כי המבצע שהחל אמש יימשך מספר ימים בלבד ולבסוף ייעצר לטובת יישום ההסכמות המדיניות. בצה"ל לא קיבלו אמנם הנחייה בדבר פרק הזמן שימשך המבצע, אולם גם בפיקוד הצפון נערכים לבצע פעולות קצרות זמן בהם ינסו להגיע להישגים משמעותיים ככל שניתן.

 

"מבצע כזה, עם היקף נרחב של כוחות, לא נגמר באחת וננצל כל רגע על מנת להשיג עוד ועוד הישגים", אמר גורם ביטחוני ל-ynet. בצה"ל מבקשים לסיים את הלחימה בצפון באופן כזה שגם הציבור בישראל יקבל תחושה של הישגים מוכחים ועל כן יתמקדו באותם אזורים הנחשבים למעוזי החיזבאללה בדרום לבנון ומהם משוגרות קטיושות.

 

בירושלים מבהירים הבוקר שהחלטת מועצת הביטחון היא הצהרה חיובית, אך ראשונית ומחייבת עוד עבודה רבה עד ליישומה. בין הבעיות המרכזיות הוזכרו הקמת הכוח הרב לאומי, אימונו, הבאתו לאזור והפעלתו, והקמת הכוח הלבנוני אשר יחליף את חיזבאללה בדרום לבנון.

 

בינתיים, כאמור, ימשיך צה"ל בפעולותיו בשטח לבנון כדי לשחוק את יכולותיו של החיזבאללה. הכוונה היא לפגוע ביכולותיו הצבאיות של הארגון באופן כזה שעם החלת הפסקת אש אשר מועדה טרם נקבע, ימנע האמברגו הנכלל בהחלטת מועצת הביטחון מהחיזבאללה לשוב ולאיים על ישראל.

 

שליח האו"ם למזרח התיכון, אלברו דה-סוטו, אמר בצהריים כי כוחות צבא לבנון וכוחות של יוניפי''ל יוכלו להתפרש בדרום לבנון תוך שבוע. דה-סוטו ציין כי "פעילות הכוחות בדרום לבנון איננה 'מתחילה מאפס'. יש בכל האזור מבנים ומתקנים ששימשו את כוחות האו"ם". בהתייחסו להמשך פעולות צה"ל בדרום לבנון אמר דה-סוטו כי "אלו השלבים האחרונים. על ישראל לסיים את המתקפה ולהסיג את כוחותיה ביומיים הקרובים".

 

בהכנת הידיעה השתתף חנן גרינברג
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שמעון פרס
צילום: חגי אהרון
צילום: רויטרס
אהוד אולמרט
צילום: רויטרס
מומלצים