שתף קטע נבחר

מקורבי פרץ: לא יודעים איך הוא ייצא מזה

אחרי שהאש בלבנון שככה, הפכה הזירה הפוליטית לשדה קרב. ראש הממשלה ושר הביטחון יאלצו להתמודד עם ביקורת בנוגע להחלטות הדרג המדיני. מקורבי פרץ מאשימים את אנשי אולמרט ביצירת ספין תקשורתי, שימזער את אחריותו לתוצאות הלחימה. לעומת זאת בליכוד מעריכים כי חל שינוי משמעותי ביחס של הציבור כלפי נתניהו

לאחר שהפסקת האש בלבנון נכנסה לתוקף, יוצאים ראש הממשלה, אהוד אולמרט, ושר הביטחון, עמיר פרץ, למלחמה קשה בזירה הפוליטית על מעמדם. עם התרחבות הביקורת הציבורית על החלטות הדרג המדיני בנוגע ללחימה, מודים הלילה (יום ג') גורמים המקורבים לפרץ בשיחה עם ynet, ששר הביטחון נמצא בבעיה ולא ברור כיצד ייצא מהתסבוכת שנוצרה.

 

נאומיהם של אהוד אולמרט ושל יו"ר האופוזיציה, בנימין נתניהו, נתנו את האות לשידוד מערכות פוליטי, לקראת הבאות. מקורביו של פרץ מנסים לתלות חלק מהסיבות למצב בשר הביטחון הקודם, שאול מופז. לדבריהם, "המחסנים היו ריקים. פשוט לא להאמין מה קרה בצבא, צריך לעשות שם ניעור רציני".


יצטרכו להתמודד עם הביקורת הציבורית  (צילום: גיל יוחנן)

 

אנשיו של פרץ עוסקים בימים אלה גם בחזית אחרת, החזית מול ראש הממשלה. למרות שעל פניו נראה כאילו אולמרט ופרץ מתקרבים, המציאות שונה. בסביבתו של שר הביטחון האשימו את מקורביו של אולמרט שהם מנסים לייצר ספין תקשורתי, שירחיק את האחריות לתוצאות המלחמה ולמוכנות למלחמה מראש הממשלה.

 

לדברי אנשיו של פרץ, מקורביו של ראש הממשלה מנסים להטיל את האחריות על הממשלות הקודמות בראשות אריאל שרון. "כדאי לבדוק מי מפיץ בתקשורת שמי שאחראי למוכנות זה אריק שרון. כדאי לבדוק מדוע הם עושים זאת, וכדאי לזכור שמי שהיה ממלא מקום ראש הממשלה, חבר בקבינט ושותף סוד הוא אולמרט".

 

העבודה: בעיות מבית

 

גם בתוך מפלגת העבודה לא מצפים לפרץ ימים קלים. אתמול, במהלך ישיבת סיעת העבודה בכנסת, מתח ח"כ עמי איילון ביקורת נוקבת על הכוונה להקים ועדה שתחקור את התנהלות הצבא ואמר כי "מי שינסה לפגוע בצה"ל, תהיה לו מלחמה איתי".

 

פרץ עומד מול חזית פנימית בעבודה, בהם גם מי שנחשף כאחת מהמקרבות שלו, ח"כ שלי יחימוביץ, שמתחה ביקורת על התנהלות המפלגה בעניינים החברתיים. ח"כ יורם מרציאנו הגדיל לעשות והודיע כי אין בכוונתו להצביע בעד תקציב המדינה, אם הסעיפים החברתיים ייפגעו.

 

עם תום המלחמה, צפויות המלחמות הפוליטיות לקום לתחייה. כבר בימים הקרובים צפויה חמישיית חברי הכנסת (אביטל, יתום, ברוורמן, איילון ווילנאי), להתכנס כדי לדון בהמשך פעולותיהם הפוליטיות, כאופוזיציה פנימית לפרץ.

 

בעבודה מעריכים שבתקופה הקרובה יפתח דיון פנימי בתוך המפלגה על דרכה ועל האג'נדה של המפלגה, על הבחירות לנשיאות, ועל מועד הפריימריז לראשות המפלגה. בכירים בעבודה העריכו שאם עד כה הייתה הסכמה כמעט כללית לקיים את הפריימריז לראשות המפלגה 28 חודשים לאחר הבחירות הכלליות, כפי שהציע השר שלום שמחון, הרי שכעת, בעקבות תוצאות המלחמה, הנטייה תהיה לקיים את הבחירות במועד מוקדם יותר.

 

בכירים בעבודה, השואפים לכתר, כבר ציינו בשיחה עם ynet כי הם נערכים להתפתחויות דרמטיות במערכת הפוליטית. בכיר בעבודה: "יהיו שינויים דרמטיים בעתיד הלא רחוק, וצריך להיערך לעניין הזה ולהתכונן למאבק".

 

מריחים מהפך בליכוד?

 

מנגד, בכירים בליכוד הביעו שביעות רצון מנאומו של יו"ר האופוזיציה, בנימין נתניהו, וכן מתוצאות הסקר של רפי סמית, שהציג ירידה משמעותית בתמיכת הציבור בראש הממשלה, בשר הביטחון ובמפלגותיהם, מול עליה לליכוד. נתניהו סירב להתייחס לנושאים פוליטיים, אולם מקורביו ציינו כבר בתחילת המלחמה בלבנון שהתנהלותו של אולמרט במלחמה מחזקת את מעמדו של נתניהו בציבור הרחב.

 

"חל שינוי משמעותי ביחס של הציבור כלפי נתניהו", אומרים מקורביו. "אפשר לראות את זה בכל מקום". בליכוד מעודדים גם מהגעתם של פעילי ליכוד רבים לכנסת. "לא ראינו את האנשים האלה מאז הבחירות", הסביר בכיר בליכוד את ההתלהבות. "גם הטלפונים החלו לזרום. יש תחושה של התחזקות". בליכוד אפילו מדברים על אפשרות שח"כים יחזרו מקדימה, אם תימשך המגמה בסקרים.

 

בליכוד דיברו גם על המגעים השקטים עם בכירים בישראל ביתנו. כאשר על סדר היום - איחוד אפשרי בין שתי המפלגות. הנושא אמנם אינו חדש, אולם בליכוד יש המעריכים כי איחוד כזה יהיה אפשרי לקראת הבחירות הקרובות. גם נתניהו עצמו העריך בעבר שאיחוד בין שתי המפלגות יכול להיות ריאלי לקראת הבחירות הבאות. "עם המומנטום שיהיה לפני הבחירות זה יעבור חלק", אמר בכיר בליכוד. "שני הצדדים יבינו כי כך אפשר לנצח אם לא מתאחדים".

 

אחד מחברי הכנסת בליכוד ששוחח לאחרונה עם יו"ר ישראל ביתנו, אביגדור ליברמן, אמר כי "יש מגעים ומתווכים בין הליכוד ובין ישראל ביתנו כל הזמן. כרגע אין משהו מעשי, אבל כל הזמן יש דיבורים. לפי שעה, יש נכונות מצד ליברמן לחשוב על אפשרות האיחוד עם הליכוד".

 

שומרים על פרופיל נמוך 

 

בליכוד הוחלט לפי שעה לשמור על פרופיל נמוך בזירה הפוליטית, ולהמשיך לנהוג ב"ממלכתיות". בכיר בסיעה הסביר כי "החלטנו על מינון מסויים בין ביקורתיות לממלכתיות. החלטנו שבגלל הלוויות, לא נדבר על מסקנות פוליטיות.

 

"הממשלה מאבדת את בסיס התמיכה שלה בציבור, ולנו אסור לעשות טעויות. כבר יש בקיעים מאוד רציניים בעבודה ובקדימה, ואנחנו מחכים לראות מה יהיה עם המומנטום הרע הזה של הממשלה. אם תפיסת החד-צדדיות מקבלת מכה, האג'נדה של הממשלה נעלמת, והפערים יתגלו". 

 

ומה באשר לממשלת אחדות אפשרית? בליכוד דוחים את האפשרות הזו על הסף. ח"כ גלעד ארדן אמר כי "אין על מה לדבר בנושא הזה. מי שרוצה ממשלת אחדות, היה מציע את זה במצב חירום, ולא כשיש מצב חירום לממשלה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלי אלגרט
פרץ. נמצא בבעיה
צילום: אלי אלגרט
צילום: גיל יוחנן
אולמרט. ספין תקשורתי
צילום: גיל יוחנן
צילום: דודי ועקנין
נתניהו. מעמדו התחזק
צילום: דודי ועקנין
צילום: גיל יוחנן
ליברמן. סיכוי ריאלי לאיחוד
צילום: גיל יוחנן
מומלצים