שתף קטע נבחר

הזדמנות פז בגליל

אם כבר נגזר עלינו לשקם הריסות, אפשר להפוך את ערי הצפון למודרניות במבנים, בטוחות בכבישים ונקיות מבתי זיקוק

ההיסטוריון ויליאם היצ'קוק מתאר בספרו "המאבק על אירופה" את התהליכים שאירעו באירופה לאחר מלחמת העולם השנייה. אחת מן המסקנות שהוא מגיע אליהן היא שהצלחתה הכלכלית העצומה של גרמניה לאחר המלחמה נבעה מכך שכל תשתיותיה נהרסו ונחרבו, ולכן היה הכרח לבנותה מחדש - פשוטו כמשמעו. בנייה מחדש משמע: תשתיות מודרניות, כבישים רחבים, מערכת מים וניקוז מן המשוכללות בעולם ועוד. תשתיות אלו איפשרו את צמיחתה הכלכלית המואצת של גרמניה והפיכתה, תוך זמן קצר ביותר, למעצמה תעשייתית וכלכלית מן המובילות בעולם.

 

תודה לאל, ההרס שנגרם לגליל אינו משתווה לזה שנגרם במלחמת העולם, אבל כבר עכשיו ברור שנצטרך להוציא מיליונים (שלא לומר מיליארדים) רבים של שקלים כדי לשקם את ההריסות, לפצות את בעלי העסקים ולהחזיר את המצב לקדמותו. ייתכן וזוהי שעתו היפה של צפון הארץ. אם כבר נגזר עלינו להכניס את היד לכיס ולהוציא ממון רב על שיקום ובנייה מחדש - בואו ונזניק את הצפון עשרות שנים קדימה.

 

בראש וראשונה דרושה חשיבה חדשה, אחרת. צריך לשאול, מה באמת נחוץ לגליל ולצפון - ועל מה אפשר לוותר. כשלעצמי הייתי סוגר, מחר בבוקר, את בתי הזיקוק בחיפה. נס נעשה לנו שלא נחת עליהם טיל, שכן אז היינו מצויים חלילה בעיצומו של אסון שהיקפו לא ישוער. אין לנו גם צורך כלכלי אמיתי בבתי זיקוק שהם מזהמים, מלכלכים ושערכם המוסף אינו כדאי במדינה כמו שלנו, שאין בה נפט גולמי והיא גם מייבאת תזקיקי דלק. כדאי גם לזכור שהמדינה כבר החזירה לקופתה, מספר פעמים, את שוויים הכלכלי של בתי הזיקוק, כך שסגירתם לא תהא הפסד.

 

מנגד הייתי לוקח את מפת הכבישים האדומים בצפון הארץ, וכל כביש כזה, אשר נטל חיים של רבים וטובים מנהגי ישראל, מעלה לרמת איכות אירופית. כביש עכו-עמיעד או הכביש מצמח למטולה, המתפתל לחופי הכינרת, הם כבישים אדומים זה עשרות בשנים, ויש לשפצם ולהרחיבם בכל ההקדם. אם כבר נגזר עלינו לשפץ כביש, אפשר בעלות שולית נוספת שאינה משמעותית להרחיב את תשתיתו, כך שישרת מספר גדול יותר של כלי-רכב וגם יהיה בטוח יותר. אם צריך לשפץ מתקני חשמל שנפגעו מטיל - אפשר כבר להטמין את קווי החשמל באדמה ובכך לשמור על הנוף.

 

זו השעה לתכנן ולהחיל על הגליל תוכניות מתאר חדשות, מודרניות, שיהפכו אותו לפנינה של ממש. אם כבר נגזר עלינו לשקם בתים ומבני ציבור - הבה נהפכם לבתים חדשניים, חוסכי אנרגיה ומים, ידידותיים לסביבה עם מיטב האיבזורים והחידושים הקיימים כיום. אפשר וגם כדאי להפוך את קריית שמונה ממזרח ואת נהרייה ממערב לערים חדשניות ומודרניות. נקרא לאדריכלים לתכנן אותן מחדש תכנון אורבני ראוי. נחדש בהן את מערכות המים והביוב, נתכנן בהן מבני ציבור ראויים וחדשנים שימשכו קהל, ניצור בהן מערכות תחבורה ציבורית ראויות של המאה ה-21. בקיצור, אם כבר צריך לתקן - הבה נעשה זאת כראוי וננצל את ההזדמנות שנכפתה עלינו, כדי להפוך את הגליל לחבל הארץ המודרני ביותר של המדינה.

 

לא צריך הרבה כדי להגיע לתוצאה הזו. צריך קצת רצון טוב, איחוד של משאבים ממשלתיים והקמת גוף שירכז את כל המשאבים והרעיונות לשם מימושם המהיר והיעיל. אפשר להשתמש בגופים קיימים כגון הרשות לפיתוח הגליל, ואפשר להקים מינהלה חדשה. אחת היא לנו, ובלבד שבסוף התהליך נראה צפון חדש, יעיל, מתקדם ואיכותי. חבל, פשוט חבל לפספס את ההזדמנות.

 

יוסי פריצקי, לשעבר שר התשתיות הלאומיות

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים