שתף קטע נבחר

"הדרג המדיני קיבל את החלטותיו באופן פזיז"

כך אומר ח"כ רן כהן שסייר בצפון עם ועדת החוץ והביטחון של הכנסת. הוועדה החלה לשמוע עדויות על ימי המלחמה. הראשון ששמעו הח"כים היה האלוף אודי אדם

חברי ועדת חוץ וביטחון של הכנסת החלו היום (ג'), בתהליך שהגדירו כשמיעה של עדויות הגורמים הרלוונטיים על התנהלות הלחימה בחודש האחרון. בהזדמנות זו, החלו להשמיע ביקורת גלויה ומפורשת על התנהלות הדרג המדיני. ח"כ רן כהן (מרצ) אמר שהדרג המדיני קיבל את החלטותיו באופן פזיז, "בלי לדעת בעצם, באופן מוחשי, מי יילך לבצע את המלחמה הזו, ואיך אפשר יהיה להשיג את ההישגים. ההחלטה על המלחמה הגדולה והנרחבת הייתה חפוזה בעיני".

 

ח"כ כהן אמר שאמנם התרשם שלצד הכשלונות במערכה היו גם הישגים צבאיים משמעותיים, אך הכשלונות להערכתו נובעים מכך שממדי האיום ועוצמתו של חיזבאללה "לא הוטמעה בצבא במידה הנדרשת לעמוד מול יכולת הלחימה של הארגון. זו הסיבה לאי מוכנות של היחידות במערך האימונים וההכנה ללחימה". 

 

חברי הוועדה נשאלו בתום הביקור על הידיעה שפורסמה הבוקר בדבר מכירת המניות שביצע הרמטכ"ל ערב המלחמה. ח"כ הנגבי אמר כי טרם בירר את הפרטים לעומקם, ואילו ח"כ רן כהן אמר כי מדובר באירוע מביך: "אני לא מסוגל להתעסק עם נושאים כלכליים-משפחתיים באמצע יום עבודה בכנסת, אז אני לא מבין איך עוסקים בזה ביום של אירוע כל כך משמעותי כמו חטיפה של שני חיילים, וערב מלחמה. אבל זה נראה לי מאוד מוזר".


ועדת חוץ וביטחון. בירור יסודי של העובדות (צילום: אחיה ראב"ד)

 

לגבי מינויו של סגן הרמטכ"ל האלוף משה קפלינסקי כ"חונך" של אלוף הפיקוד, ציין ח"כ כהן, כי לא התרשם שלהתערבות זו היה אפקט משמעותי על הלחימה. "עם זאת, זה היה מהלך בלתי סביר משום בחינה. אני לא מכיר שום יחידה צבאית, מהקטנה ביותר ועד הגדולה, שיהיו לה שני מפקדים. או שכל המהלך היה מהלך של הסוואת הכישלון. בכל מקרה, זה מהלך מוטעה ולא סביר". 

 

הראשון להעיד בפני הוועדה היה אלוף פיקוד הצפון אודי אדם. חברי הוועדה הגיעו לפיקוד ולאחר מכן ביקרו בבית החולים "רבקה זיו" בצפת, בו מאושפזים עדיין אזרחים שנפגעו מקטיושות וחיילים. "הוועדה החלה היום בשמיעת הגורמים הרלוונטיים. אנחנו בראשיתו של תהליך זהיר, מדוד ואחראי ככל שניתן, כדי שכל המערכות יהיו מוכנות לעימות הבא, שככל הנראה לא יהיה רחוק", אמר יו"ר הוועדה ח"כ צחי הנגבי.

 

סילבן שלום: מוקדם מדי לדבר על חקירה

 

ח"כ הנגבי הוסיף בתום הפגישה בפיקוד הצפון כי מדובר בראשיתו של הליך ועדיין מוקדם לחוות דעה בדבר הצורך בהקמת ועדת חקירה פרלמנטרית או ממלכית. "ועדת חוץ וביטחון משמשת פורום לבירור יסודי של העובדות. אנו לא מקבלים בשלב זה שום החלטות רשמיות". הנגבי סירב בשלב זה להתייחס לדברים ששמע מפי האלוף אדם.

 

"הוועדה תזמן את ראש הממשלה, שר הביטחון, שרת החוץ, הרמטכ"ל, כל האלופים הרלוונטיים, אלופי הפיקודים, מפקדי החילות וכמובן את המג"דים ואנשי המילואים. כולם יוכלו לבוא ולומר את דברם לוועדה, ואז נוציא תחת ידינו מסמך מסכם רציני", סיכם הנגבי. ח"כ סילבן שלום (הליכוד) אמר שזה לא הזמן לדבר על ועדות חקירה או על התפטרות הממשלה, "כל עוד חיילי צה"ל עדיין נמצאים על אדמת לבנון ונלחמים".

  

ח"כ הנגבי נשאל גם על החלטת היועץ המשפטי מני מזוז, שפורסמה הבוקר, להגיש כנגדו כתב אישום, וענה כי חוות דעתו של מזוז בפרשה ידועה מזה זמן רב. "היועץ המשפטי הביע את חוות דעתו כבר לפני זמן רב, עוד לפני שהסתיימה החקירה, אני שמח שהסתיימו התהליכים, והכדור עובר למערכת המשפט, בה יש לי אמון". אמר הנגבי, "אין משפטן רציני אחד במדינה שסבור שיש איזושהי שיטתיות בניסיון ליחס לדברים שבוצעו על ידי בשעתו, אבק של פליליות. כל הדברים יתבררו כנדרש בבית המשפט".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אחיה ראב"ד
הנגבי. מוקדם לחוות דעה
צילום: אחיה ראב"ד
צילום: עופר עמרם
חלוץ. מקרה מביך
צילום: עופר עמרם
מומלצים