שתף קטע נבחר

דיווח: צרפת תשגר ללבנון כוח "סמלי" בלבד

"לה מונד": שרת ההגנה של צרפת תיכננה להכריז על שיגור כוח צנוע של 10 קצינים ו-200 אנשי הנדסה ללבנון, אולם נעתרה לבקשת האו"ם לדחות את ההודעה. במקביל צפוי מזכ"ל האו"ם אנאן לנסות ולשכנע את נשיא צרפת לשגר כוח צרפתי משמעותי יותר

צרפת רוצה לשגר ללבנון כוח חיילים קטן ו"סמלי", ובאו"ם עמלים על מנת לשכנע את פריז שסיוע כה דל לכוחות יוניפי"ל יהיה מכה קשה למאמצים הבינלאומיים להשבת הביטחון לדרום לבנון - כך דיווח היום (ה') העיתון הצרפתי "לה מונד".

 

צרפת, עם זיקתה ההיסטורית ללבנון, הייתה מעורבת בניסוח החלטת מועצת הביטחון 1701 ונחשבה כמועמדת הטבעית להוביל את הכוח הרב-לאומי שישוגר לדרום המדינה כדי לאכוף את ההחלטה ולסייע לצבא לבנון לתפוס את השטח. ואולם על פי הדיווח ב"לה מונד", תרומתה לתיגבור כוחות יוניפי"ל תהיה שיגור של 10 קצינים וכ-200 אנשי הנדסה ולוגיסטיקה בלבד.

 

על פי הדיווח, לגורמים באו"ם נודע כי שרת ההגנה הצרפתית, מישל אליו-מרי, צפויה להודיע על כוח המשימה הצנוע בראיון טלוויזיוני ביום רביעי בערב, ושיכנעו את פריז לדחות את ההכרזה. העיתון, שציטט גורמים דיפלומטיים, דיווח שמזכ"ל האו"ם קופי אנאן צפוי להתקשר לנשיא צרפת ז'אק שיראק כדי לשכנע אותו להרחב את תרומתה של צרפת ליוניפי"ל. באו"ם חוששים שתרומתה הצנועה של צרפת תרפה את ידיהם של מדינות אחרות שהביעו רצון לתרום לכוח הרב-לאומי.

 

דובר במשרד ההגנה הצרפתי, הגנרל פיליפ טנגי, סירב להגיב על הדיווח ב"לה מונד" אך הבהיר שצרפת מאמינה שיש לברר היטב את מנדט הכוח הרב-לאומי לפני שהיא מתחייבת לשיגור כוח משימה רחב.

 

משימות הכוח וסמכויותיו "מעורפלות"

בראיון לערוץ השני הצרפתי, אמרה אליו-מרי שהמנדט של הכוח הרב-לאומי עדיין "מעורפל" וקראה לאו"ם להבהיר בדחיפות את מתווה משימתו של הכוח, הסייגים החלים עליו וסמכויותיו לרבות אלו הקשורות לפתיחה באש. היא ציינה שצרפת, שמפקדת על יוניפי"ל כעת, תהיה מוכנה להמשיך ולהוביל את הכוח עד פברואר, אולם הבהירה - ככל הנראה בעקבות לחצים מהאו"ם - שמוקדם מדי לדבר על סדרי הגודל של הכוחות. "כששולחים כוח והמשימה שלו לא מוגדרת באופן מדויק, והמשאבים שלו לא גדולים מספיק - זה יכול להפוך לקטסטרופה, גם עבור החיילים שאנו שולחים לשם", אמרה אליו-מרי.

 

נציגי המדינות התורמות ונציגי המדינות שמועמדות לשגר חיילים ללבנון צפויים להתכנס היום לפגישה במטה האו"ם בניו יורק כדי לדון בהרכב הכוח. על פי דיווחים בכלי תקשורת שונים, הכוח הרב-לאומי יורכב מ-15 אלף חיילים שיצטרפו לכ-2,000 אנשי יוניפי"ל המוצבים כעת בלבנון. הם צפויים לפעול יחד עם כ-15 אלף חיילי צבא לבנון, שכבר חצו את נהר הליטני והחלו ולהתפרש בדרום המדינה.

 

איטליה היא בין המדינות האירופיות שהביעו נכונות לשלוח חיילים ללבנון. ראש ממשלת איטליה, רומנו פרודי, שוחח אמש עם מזכ"ל האו"ם אנאן וקרא לו להתוות כללים ברורים לפעילותו של כוח השלום שיוצב בלבנון. פרודי אישר את נכונותה של ארצו לתרום באופן "משמעותי" לכוח אולם הבהיר כי הוא דורש שסמכויות הכוח יוגדרו במדויק.

 

שר החוץ האיטלקי: לשלב את חיזבאללה בצבא לבנון

איטליה הודיעה זה מכבר כי תוכל לשגר ללבנון עד כ-3,000 חיילים בנוהל מזורז. בראיון שהעניק לשבועון "ל'אספרסו" בגיליון שיראה אור מחר, אמר שר החוץ האיטלקי מאסימו ד'אלמה כי החיילים האיטלקים בכוח הרב-לאומי שישוגר ללבנון לא יידרשו לפרק את חיזבאללה מנשקו אלא לסייע לצבא לבנון להטיל את ריבונותו על השטח. "זו טעות לומר שחיילינו יפרקו את חיזבאללה מנשקו", הדגיש ד'אלמה.

 

ד'אלמה ביקר לאחרונה בלבנון ובמצרים במסגרת נסיונותיה של איטליה "לקדם את אפשרויות השלום", אולם זכה לקיתונות של ביקורת מצד גורמים יהודיים באיטליה לאחר שצולם שלוב זרוע עם פוליטיקאי של חיזבאללה. הוא ספג ביקורת נוספת לאחר שאמר שההתקפה הישראלית בלבנון העמיקה את הפופולריות של חיזבאללה במדינה.

 

בראיון לשבועון אמר ד'אלמה כי רבים בלבנון רואים בחיזבאללה "באופן מוצדק או בטעות כארגון מחתרת לאומי", שצריך "לשלבו לתוך הצבא". אולם הוא הדגיש שמהלך שכזה יקרה "באופן הדרגתי" ולא צריך להיות תנאי מוקדם לשידור חיילים זרים לכוח האו"ם בלבנון.

 

בתוך כך הודיעה מלזיה כי היא מעוניינת לשלוח כוחות ללבנון חרף התנגדות אפשרית של ישראל לכלול בכוח הרב-לאומי חיילים ממדינות שאינן מקיימות עימה יחסים דיפלומטיים.

 

מלזיה ואינדונזיה הודיעו כי הן רוצות לשגר ללבנון כאלף חיילים כל אחת, כחלק מכוח רב-לאומי שיפעל בחסות יוניפי"ל. שתי המדינות האסייתיות המוסלמיות אינן מקיימות יחסים עם ישראל ומביעות לעיתים קרובות תמיכה בולטת בעמדה הפלסטינית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
דחתה את ההכרזה. שרת ההגנה הצרפתית אליו-מרי (ארכיון)
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
ינסה לשכנע. אנאן (ארכיון)
צילום: איי פי
מומלצים