שתף קטע נבחר

אימפריות נופלות מהר

רבים בצמרת המדינית של ישראל מסובכים בפרשיות פליליות לכאורה וחקירות נערכות בעניינם. דייב נחמיאס, פרופסור לממשל, מסביר: "אמון הציבור ירד לשפל המדרגה כך שהמערכות אינן מתפקדות בצורה אפקטיבית. איבדנו את כוכב הצפון שלנו, את המוסר"

ביומה האחרון של האימפריה הרומית, מספרים ספרי ההיסטוריה, התרסק עברה המפואר של הקיסרות החזקה ביותר לתוך כאוס מוחלט, אנרכיה ופורענות. השחיתות שאפיינה את הממשל פשטה בכל - אנשים בזזו את חבריהם ברחוב, נשים היו להפקר בידי עוברים ושבים, בתי עסק וחנויות נפרצו. כאילו הותרו כבלי החוק והנורמות, ופתאום הכל היה מותר, רגע לפני שהכל נגמר.

  

בחזרה לזמננו. מפלגת קדימה התחילה כאימפריה של אריאל שרון, אלא שהקברניט אושפז עוד לפני שהספינה יצאה את הנמל. מעט אחר כך, עם תחילת המסע, בבחירות של 2006, החלו להיראות סדקים בספינה שהצטמצמה מעט. כעת, מזכירים במקצת אירועי החודשים האחרונים, ובעיקר אלה של הימים האחרונים, את יומה האחרון של רומא.

 

שר המשפטים, חיים רמון, יגיש ביום ראשון בבוקר את התפטרותו; יושב ראש ועדת חוץ וביטחון, חבר הכנסת צחי הנגבי, ייאלץ להתמודד עם כתב אישום שהוגש נגדו בטענה לשוחד בחירות; שמו של הנשיא קצב נקשר בסחיטה והטרדה מינית לכאורה; מבקר המדינה בודק חשדות נגד ראש הממשלה על קבלת טובות הנאה; והרמטכ"ל עסוק מדי בתיק ההשקעות שלו כשחייליו נלחמים על מדינת ישראל.  

 

דייב נחמיאס, פרופסור לממשל מהמרכז הבינתחומי בהרצליה, מנתח את המצב מנקודת מבטו: "אנחנו עוברים משבר ממשלי. זהו משבר ממדרגה ראשונה של המערכת הפוליטית והמוסדות המרכזיים. למוסדות אלה אין לגיטימציה בקרב הציבור ואמון הציבור ירד לשפל המדרגה כך שהמערכות אינן מתפקדות בצורה אפקטיבית. לטעמי, זהו אחד המשברים הרציניים ביותר שאנחנו עוברים מאז 1948".

  

"אנחנו רואים שחיתות מימין ומשמאל. מנשיא המדינה, דרך חברי הממשלה והכנסת,  הצבא והעומד בראשו ועד לרשויות המקומיות. כל הזמן אנחנו תקועים בנושא הזה", מוסיף נחמיאס. "הטרגדיה היא שהשחיתות נתפסת רק במושגים פורמליים - התרבות הפוליטית והציבורית מוכנה לקבל שיש שחיתות, אך העיקר הוא לא להיתפס. איבדנו את כוכב הצפון שלנו, את המוסר".

 

"השחיתות נתפסת כפשע בלי קורבנות"

נחמיאס גם מזכיר את תקיפת חיל האוויר ברצועת עזה שבה נהרג המבוקש הבכיר סאלח שחאדה ואת תגובת דן חלוץ אז: "שאלו את הרמטכ"ל, שעה שהיה מפקד חיל האוויר, כיצד הוא מרגיש כשנופלת פצצה של טון ונהרגים 16 ילדים. תגובתו היתה 'הרגשתי רעידה קטנה בכנף המטוס'. אדם כזה הופך לרמטכ"ל ואז אנחנו מתפלאים איך הוא מוכר מניות. ישנם דפוסי התנהגות לא מקובלים אצל מקבלי ההחלטות שלנו".

 

עוזי דיין, יושב ראש "תפנית" וסגן הרמטכ"ל בעבר, מצביע על הבעיה העמוקה במערכת הפוליטית בישראל, שנראית כמעט אירונית: "השחיתות בישראל נתפסה כמעט תמיד כפשע בלי קורבנות, אבל נוצר מצב שהרמטכ"ל מופיע לתת סקירה בפני ועדת חוץ וביטחון, כאשר יושב הראש, צחי הנגבי, כבר החליט שהוא חוקר את התנהלותה.

 

"אלא שהנגבי עצמו נמצא בדרך למשפט. ובכל מקרה, דעתו של הרמטכ"ל מוסחת כי הוא עסוק בסיפור תיק ההשקעות. ולמי נפנה אם המצב הזה מעורר איזו שאלה משפטית? לשר המשפטים רמון שגם נגדו יש כתב אישום בדרך?".  

 

דיין מביע תקווה כי דווקא על רקע התקופה הנוכחית, תצמח הנהגה טובה יותר: "איפה שאתה לא מנסה לייצב מנוף או נקודת אחיזה קדימה, מתגלה דבר רקוב נוסף. גם המפכ"ל נמצא בחקירה. לדעתי, אין מנוס מחשבון נפש פוליטי שיביא לצמרת הישראלית אנשים עם ידיים נקיות, ולא חסרים לנו כאלה". 


פורסם לראשונה 18/08/2006 18:15

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דיין. "אין נקודת אחיזה"
צילום: גיל יוחנן
אולמרט. הטבות הנאה?
צילום: גיל יוחנן
צילום: חיים צח
רמון. הטרדה מינית?
צילום: חיים צח
מומלצים