שתף קטע נבחר

דאגה בארה"ב: שיא במספר הלידות הקיסריות

מומחים בארה"ב מודאגים מהמספר ההולך ועולה של הניתוחים הקיסריים, וקוראים לפעול להפחתתן. טוענים: הנשים כבר אינן מפחדות מקיסרי ומתעלמות מהסיכונים

השבוע נחשפו בארצות-הברית נתונים המראים כי שיעור הלידות הקיסריות הגיע לשיא של כל הזמנים עם 29.1 אחוז מכלל הלידות. המספרים מעוררים דאגה בקרב מומחים הטוענים כי הניתוחים הקיסריים מטילים עול כלכלי כבד על מערכת הבריאות מחד וסיכונים רבים ליולדת מאידך.

 

בשנת 2004 בוצעו בארצות-הברית קרוב ל- 1.2 מיליון ניתוחים קיסריים, שהם כמעט 30 אחוז מכלל הלידות שם. לשם השוואה, שיעור הלידות הקיסריות 10 שנים מוקדם יותר הגיע ל-20.7 אחוז בלבד. כיום, לפחות תינוק אחד מכל ארבעה נולד שלא בדרך הטבעית.

 

קובעות מראש את המועד

לצד העליה במספר הניתוחים הקיסריים נרשמת ירידה של 60 אחוז בשיעור הנשים העוברות לידה וגינלית (דרך הנרתיק) בהריון השני ואילך. עליה של 33 אחוז נרשמה גם בשיעור הניתוחים הקיסריים החוזרים.

 

למה זה קורה? הפופולריות הרבה לניתוחים הקיסריים נובעת לא רק בשל הנוחות והימנעות מהכאבים הכרוכים בלידה וגינלית, אלא גם בשל העובדה שניתן לקבוע מראש את מועד הניתוח. לדברי המומחים, שיעור הלידות הקיסריות כה גבוה, עד כי הנשים כבר אינן חוששת מהפרוצדורה.

 

המספרים הגואים של הניתוחים הקיסריים מדאיגים את מומחי הבריאות שם לא רק בשל הסיבוכים האפשריים הכלולים בניתוח, אלא גם בשל הנטל הכלכלי הכבד על מערכת הבריאות: ניתוח קיסרי דורש אישפוז ממושך יותר, ועלות כספית כמעט כפולה משל אישפוז לאחר לידה וגינלית.

 

אבל לניתוחים הקיסריים סיכונים לא רק לאם אלא גם לילוד: מחקר שפורסם בכתב העת Seminars in Perinatology מצא עליה במספר הלידות שהתרחשו מוקדם מהשבוע ה-40. המעבר הזה משבוע 40 לשבוע 39 לכאורה אינו מעורר דאגה, שהרי הריון מלא (Full Term) נחשב ככזה החל מהשבוע ה-37 להריון ועד השבוע ה-42. לכן קבעו החוקרים כי לידה המתרחשת מוקדם מהצפוי בשל בעיה רפואית, היא מוצדקת. אולם כשמועד הלידה נקבע קודם לכן משיקולי נוחות של האם, נשקפים סיכונים ליילודים, כמו בעיות נשימה, האכלה והתפתחות מוחית.

 

גם אצלנו: קיסרי לבקשת האישה 

המצב בישראל עוד רחוק מזה שבארצות-הברית, אך שיעור הניתוחים הקיסריים כאן גבוה למדי: כ-10 אחוז מהניתוחים הקיסריים בישראל מבוצעים על פי בקשת האישה. "מדובר בעליה במספרים ממה שידענו עד לפני 5 שנים", אומר ד"ר מוטי דוליצקי, מנהל יחידת הניטור ומחלקות היולדות במרכז הרפואי שיבא, "היום זה מתבצע גם כשאין הצדקה רפואית".

 

לדברי ד"ר דוליצקי, אחת הסכנות העיקריות היא מלכודת שנגרמת בשל טעות בקביעת גיל העובר: "אם גיל העובר האמיתי הוא 38 וחצי במקום 39, אנחנו מגיעים לגיל גבולי שמסכן את העובר. בנוסף, בלידה וגינלית יש יתרון שבו הלחץ על העובר מוציא מריאותיו את הנוזלים, בעוד שבניתוח קיסרי העובר נותר עם הנוזלים שספג בעודו ברחם".

 

אחד הסיכונים הנובעים ממצב זה הוא "טאכיפנאה חולפת". במצב זה, מסביר ד"ר דוליצקי, נותרים נוזלים בריאותיו של היילוד, שנכנס למצוקה נשימתית ומתאשפז במחלקת הפגים כשהוא חולה. "יילוד כזה נשאר בפגייה כמה ימים, במקום 24 שעות, ונחשף לפגים אחרים חולים, מה שמגביר עוד יותר את הסכנה לבריאותו. ההמלצה שלנו היא לא לקבוע ניתוחים קיסריים כשאין לכך הצדקה רפואית ולהעדיף לידה במועד".


פורסם לראשונה 19/08/2006 23:39
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חיים הורנשטיין
ניתוח קיסרי. סכנה לאם ולעובר
צילום: חיים הורנשטיין
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים