שתף קטע נבחר

ח"כ חילו: בגלל מחדלי התאונה - אל תסעו לסיני

חברת הכנסת מהעבודה קוראת שלא לנפוש עוד במצרים בעקבות הקשיים שהערימו המצרים בפינוי הנפגעים מתאונת האוטובוס אמש. "גם אני נסעתי בעבר לטאבה, זה מקום יפה וזול. אבל הייתי מצפה להגנה מקסימלית מצד אותה המדינה בשעה שמתרחש אסון. אם בשעת משבר יש ילדים שמדדמים על הכביש, אין לעבור על כך לסדר היום"

"אני קוראת לכל הישראלים, ערבים ויהודים, להחרים את נסיעותיהם למצרים במחאה על הטיפול הכושל ועל המחדלים שגילו שלטונות מצרים כלפי הפצועים והרוגים", כך אמרה הבוקר (יום ד') ח"כ נדיה חילו (עבודה), בעקבות תאונת האוטובוס בסיני.

 

האוטובוס שהתהפך היה עמוס בנוסעים - רובם נופשים מצפון הארץ שקיוו לקצת הפוגה לאחר חודש של לחימה וישיבה במקלטים. נפגעים רבים סיפרו כי פינוי הפצועים היה מסורבל, וכי המצרים הערימו קשיים בהעברת הפצועים לישראל. בני משפחת ג'ואומיס מבית זרזיר פונו לבית חולים בנואיבה וחזרו לארץ זועמים: "המצב בבית החולים גרוע מאוד. לאנשים אין מים, אין אינפוזיה, אין סדינים על המיטות, השירותים מסריחים - כל המראה פשוט מזעזע. אנשים שוכבים על הרצפה בבית החולים, פשוט לא ייאמן. הפצועים אמרו למצרים שהם רוצים לעבור לישראל לטיפול בבית החולים שם, והמצרים לא הסכימו".

  

בני המשפחה הוסיפו: "גם בשטח אף אחד לא עזר, אנשים מתו במקום בגלל שלא הייתה מיד עזרה. תיירים זרים מאירופה עזרו לנו לחלץ את הפצועים, זה ביזיון מה שקרה שם, עם כל הילדים הפצועים מסביב. פשוט כואב הלב לראות את המראות האלה. פעם אחרונה שאנו נוסעים לסיני". 

 

חוסם עומר היה עד לתאונה: "היו פצועים שניסינו לעשות להם החייאה ואחד מהם אפילו מת לנו בידיים. צעקנו לכוחות המצרים שהגיעו וביקשנו שיזעיקו מסוק או שיאפשרו לכוחות הישראליים להיכנס ולעזור. הם לא הגיבו. בינתיים עברו בשטח עברו משאיות ומכוניות פרטיות - דחפנו כל מי שיכולנו למשאית כדי שייקחו אותם לבית חולים", אמר. 

 

ח"כ חילו קראה לכל הנוגעים בדבר לפעול לאלתר להעברת הגופות והפצועים לישראל. "במהלך הלילה פעלתי מול כל גורם אפשרי על מנת שהאמבולנסים הישראלים יוכלו להיכנס ולסייע".

  

לדבריה, במסגרת המאמצים שעשתה כדי לקדם את הנושא, היא פנתה גם לבית החולים והמשטרה במצרים. "כעסתי מאוד על כך שהאמבולנסים הישראלים המתינו שעות בגבול ושלטונות מצרים לא נתנו להם להיכנס. ילדים רבים דיממו במשך כל הזמן הזה ועד שעות הבוקר בקושי ידעו מהם שמות ההרוגים. אי אפשר לעבור לסדר היום לאחר ששומעים על אמא שבנה דימם למוות במשך שעות. אם זהו המצב – אני רוצה לבקש מכל התיירים הפוטנציאליים שלא יסעו, כי כשקורה אסון אני מצפה לשיתוף פעולה וטיפול יותר טוב, לרמה גבוהה יותר של אנושיות ולא להתחיל בכל מיני פרוצדורות כשחיי אדם תלויים מנגד. מדינת ישראל צריכה לפעול לשם כך".  


האוטובוס שהתהפך (צילום: אי.פי)

 

חילו הוסיפה כי זו לא הפעם הראשונה בה נחשפת התנהלות מצרית כושלת. "תנועת התיירות למצרים, במיוחד בחודש הזה ובמיוחד לשארם א-שייח היא גדולה, במיוחד של ערבים ישראלים. אם זהו הטיפול אני קוראת להם לא לנסוע. הרי לא מדובר באירוע היחיד. גם באחד הפיגועים האחרונים במצרים נפגעו ערבים ישראלים מיפו וגם אז הטיפול היה כושל. אני קוראת להעביר את הגופות והפצועים במהרה ולא להמתין עם זה. פשוט להטיס אותם משם ולהביא אותם בהקדם. כאן, בבתי החולים שלנו אני יותר שקטה ורגועה".  

 

אך ההצעה של הכוחות הישראלים להיכנס לסייע בחילוץ הפצועים מהפיגוע במלון טאבה, עוררה שאלות בדבר הריבונות המצרית. הרוחות במצרים סערו סביב המראות של חיילי צה"ל מפיקוד העורף ואחרים שנכנסו לאדמת מצרים ו"פגעו בריבונותה". אך חילו סבורה: "בשעה כזאת אין אצלי התלבטות. ערך חיי אדם גובר על ריבונות. על איזה ריבונות הם מדברים? הכנסת אמבולנס לפינוי פצוע זאת הפרה של ריבונות? זה לא שיקול ענייני".  

 

לדבריה, "גם אני נסעתי בעבר לטאבה, זה מקום יפה וזול ששיקולים כלכליים מובילים לבחור בו. אבל הייתי מצפה להגנה מקסימלית מצד אותה המדינה בשעה שמתרחש אסון. נדמה לי שלפחות חלק מהשומעים ייענו לקריאה שלי, ובמיוחד משפחות עם ילדים. אולי הפיתרון צריך להיות חיפוש אלטרנטיבות אחרות, אולי באמצעות משרד התיירות בדמות הוזלות בתוך הארץ, או שבמקביל השלטונות ינקטו שם באמצעים וישנו את אופן ההתנהלות שלהם. אם בשעת משבר יש ילדים שמדדמים על הכביש, אין לעבור על כך לסדר היום". 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלדד רפאלי
חילו. מצפה ליותר
צילום: אלדד רפאלי
צילום: מאיר אוחיון
פינוי הפצועים מסיני
צילום: מאיר אוחיון
חוף דהב. לוותר?
צילום: איי פי
מומלצים