שתף קטע נבחר

היום שאחרי תשובת איראן: הגיעה שעת "המקל"

למרות שאתמול איראן השיבה לתוכנית התמריצים שהוצעה לה ולא לאולטימטום של האו"ם, תשובת טהרן לא מצביעה על כך שתפסיק העשרת האורניום. בפני ארה"ב, בריטניה וצרפת עומדת עכשיו משימה קשה - להביא את רוסיה וסין לתמוך בסנקציות משמעותיות נגד איראן

עכשיו לאחר שסירבה איראן ל"גזרים" הרבים שהציעו לה חמש החברות הקבועות במועצת הביטחון וגרמניה, עולה השאלה האם יוכלו מדינות אלה לשמור עדיין על חזית אחידה במאבק נגד הגרעין האיראני. בפני מזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליזה רייס, עומדת עתה משימה לא פשוטה - כיצד לשכנע את שאר המדינות, ובייחוד את רוסיה וסין שאינן נלהבות מהרעיון של הטלת סנקציות על איראן, להוציא את "המקל" ולהשתמש בו.

 

כזכור, אתמול השיבה איראן ל"תוכנית המקל והגזר" - חבילת התמריצים הכלכליים והדיפלומטיים שיזמו שש המדינות במטרה לעודדה להפסיק העשרת אורניום - במסמך מפותל בן 20 עמודים, ובקריאה לחידוש הדיאלוג סביב תוכנית הגרעין שלה. התשובה האיראנית לתוכנית המוצעת לא היתה מפתיעה, נוכח העובדה שבחודשים האחרונים שבו בכירים בטהרן ודחו את תנאי הבסיס להצעה - הפסקת העשרת אורניום. לטענתם, לאיראן יש זכות טבעית וחוקית לטכנולוגיה גרעינית לשימושים אזרחיים, וכי התערבות המערב בעניין אינה מקובלת עליהם.


יו"ר צוות שיחות הגרעין מגיש את תשובת טהרן, אתמול (צילום: איי.פי) 

 

ואולם, המועד שקבעו האיראנים - 22 באוגוסט - אינו משמעותי כמו 31 באוגוסט, אז יפקע האולטימטום שהציבה מועצת הביטחון לטהרן להפסיק את העשרת האורניום. קבלת ההחלטה במועצה היתה הישג לארצות הברית, בריטניה וצרפת, מאחר שהן הצליחו לרתום למאבק גם את רוסיה וסין, שתי חברות קבועות נוספות במועצה ובעלות זכות וטו, שבאופן מסורתי התנגדו להטלת סנקציות על איראן בנושא. למעשה, תוכנית "המקל והגזר" נהגתה כדי שניתן יהיה לדרבן את איראן להפסיק את העשרת האורניום בלי הצורך באיום הסנקציות.

 

עקב הלחץ שהפעילו רוסיה וסין, נוסח ההחלטה שהתקבלה ב-31 ביולי היה מלכתחילה מוחלש יותר מהטיוטות שהוגשו קודם לכן שאיפשרו להטיל על איראן סנקציות באופן מיידי אם לא תעמוד באולטימטום, והוא מחייב את מועצת הביטחון לקיים דיונים נוספים לפני שיוטלו כל סנקציות. עכשיו, כשנראה כי איראן אינה מתכוונת לעמוד באולטימטום, יהיה צורך לחזור ולכנס את המועצה כדי להחליט על הסנקציות ולהצביע עליהן.

 

לא יהיה פשוט להביא את מועצת הביטחון "להעניש" את איראן. לרוסיה ולסין יש אינטרסים כלכליים באיראן, והן אינן חסידות נלהבות של סנקציות. דבר נוסף שעלול למנוע גיבוש חזית אחידה נגד איראן הוא המלחמה בלבנון. חלק מהמדינות החברות במועצה אינן מרוצות מהאופן שבו טיפלה ארה"ב במשבר, וכן זועמות על צרפת על כך שאיכזבה בטיפול בכוח הרב-לאומי. עובדות אלה עשויות להשפיע עליהן להתנגד להטלת סנקציות משמעותיות על איראן. לסיכום, שינקטו נגד איראן עלולים דווקא לפגוע במערב, ולא לעזור לו - הטלת סקנציות כלכליות על איראן עלולה לגרום למחירי הדלק הגבוהים ממילא להאמיר עוד יותר.

 

"בוחנים את המסמך" 

המדינות לא מיהרו אתמול להגיב על ההודעה האיראנית. ארה"ב מסרה כי היא "בוחנת בזהירות" את המסמך האיראני, ולא מסרה תגובה רשמית, מלבד הודעה כי היא אינה רואה בתגובת איראן לתוכנית תשובה לדרישת מועצת הביטחון.

 

היום הודיע שר החוץ הצרפתי, פיליפ דוסט-בלאזי, כי איראן חייבת להפסיק את העשרת האורניום אם היא מעוניינת לחזור לשולחן הדיונים ולשים קץ למשבר סביב תוכנית הגרעין. במסיבת עיתונאים שקיים דוסט-בלאזי, סירב השר הצרפתי למסור פרטים על תוכנו של המסמך האיראני, וטען כי המסמך ארוך ומורכב, ויידרשו "ימים ספורים" כדי לרדת לעומקו. 

 

עם זאת, רוסיה נתנה היום אינדיקציה לכיוון שאליו נושבת הרוח במוסקבה. דובר משרד החוץ הרוסי פירסם היום הודעה, לפיה רוסיה "תמשיך לפעול לקראת יישוב המשבר בדרכי משא ומתן". ייתכן שבכך היא מאותתת כי לפי שעה, אין כוונה במוסקבה לשלוף את "המקל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
רייס. להוציא את "המקל"
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
דוסט-בלאזי. קודם להפסיק העשרה
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
לברוב. פתרון של מו"מ
צילום: איי פי
מומלצים