שתף קטע נבחר

יפן: מועמד בולט לתפקיד רה"מ - נכד של פושע מלחמה

מקור בתקשורת בדרום-קוריאה מסר ל-ynet כי ארצו מוטרדת מהעובדה ששינזו אָבֵּה, המועמד הבולט במירוץ לראשות הממשלה ביפן, הוא נכדו של פושע מלחמה. הסב, נובוסוקה קישי, כיהן בממשלה היפנית לפני הכניעה, אך לא נשפט בבית הדין הבינלאומי הצבאי למזרח הרחוק

שינזו אָבֵּה, מזכיר הממשלה היפנית, זוכה לשיעורי תמיכה גבוהים בהתמודדות על כסאו הנחשק של ראש הממשלה היפני העומד להתחלף בסוף ספטמבר. על פי הסקרים האחרונים שנערכו ביפן, אבה הוא פופולרי יותר מאשר שני המועמדים האחרים לתפקיד, שר החוץ טרו אסו ושר האוצר סדקאזו טניגאקי.

 

עם זאת, לאבה ייחוס משפחתי בעייתי: הוא נכדו של ראש הממשלה לשעבר נובוסוקה קישי – אבל סבו הוכרז בעבר כפושע מלחמה מהרמה הגבוהה ביותר. מקור עיתונאי בדרום קוריאה אמר היום ל-ynet כי הקוריאנים מוטרדים מאוד מיחוסו המשפחתי של אבה, שגם בלעדיו נחשב בעיניהם לאישיות קיצונית ומיליטנטית יותר מראש הממשלה המכהן של יפן, ג'וניצ'ירו קואיזומי.

 

המקור ציין כי בניגוד לקואיזומי, אבה מעולם לא התנצל על הכיבוש היפני, וכן לא הזכיר כלל את פושעי המלחמה. לדברי המקור, אבה עדיין מצדיק את המלחמות שניהלה יפן נגד שכנותיה באסיה, וטוען כי מדובר בהגנה עצמית. הוא הוסיף כי כי הקוריאנים חוששים שאם ייבחר, ימהר אבה לשנות את חוקתה הפציפיסטית של יפן, וימשיך את מורשת סבו, ממנו הוא מאוד מושפע, דבר המקור.

 

לאחרונה נקלעה יפן למשבר מדיני עם שכנותיה ממערב, דרום קוריאה וסין, בעקבות החלטתו השנויה-במחלוקת של קואיזומי לבקר במקדש יאסוקוני, מקדש המנציח את זכרם של קורבנות המלחמה של יפן, בהם גם פושעי מלחמה.

אבה תמך בביקורו של קואיזומי במקדש באופן קולני, בניגוד מוחלט לשר החוץ אסו, המועמד השני בפופולריותו.

 

מאתר ויקיפדיה עולה כי נובוסוקה קישי, סבו מצד אמו של אבה, שהיה ראש ממשלתה ה-56 וה-57 של יפן, אכן הוכרז כפושע מלחמה בעבר. קישי כיהן בתקופת מלחמת העולם השנייה כשר המסחר והתעשייה מ-1941 עד סופה בשנת 1945 וכניעתה של יפן בפני כוחות הברית. אחרי המלחמה, הוכרז כפושע מלחמה ונכלא עד 1948. בניגוד לבכירים יפנים אחרים בני אותה תקופה, הוא לא נשפט כמו בבית המשפט הצבאי הבינלאומי של המזרח הרחוק, אך הורחק מהעשייה הציבורית. ב-1952 חזר לפוליטיקה, והצטרף למפלגה הדמוקרטית החדשה.

 

תיוג פושעי המלחמה היפנים התבצע לאחר מלחמת העולם השנייה בבתי דין צבאיים שונים, כשהבולט בהם הוא בית הדין הבינלאומי הצבאי למזרח הרחוק באיצ'יגאייה, כך הענישו את פושעי המלחמה היפניים ושפטו רבים מהם למוות או למאסר. לאחר שמנהיגים אלה הוצאו מהשורות, דור חדש של פקידים צעירים היו מוכנים לקחת פיקוד על המדינה.

 

אין זה נדיר ביפן לראות משפחות שבהן ישנם כמה דורות של פוליטיקאים. גם ראש הממשלה קואיזומי בא מ"שושלת" של פוליטיקאים שכזו – אביו וגם סבו היו מדינאים בכירים ביפן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אבה. קיצוני יותר מקואיזומי
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
קואיזומי. יצר משבר מדיני
צילום: איי פי
הפגנה בסיאול נגד יפן, החודש
צילום: איי פי
מומלצים