שתף קטע נבחר

מח"ט שיריון: באופן יחסי - לא נפגעו הרבה טנקים

מפקד חטיבה 401 בשיריון, אלוף משנה מוטי כידור, דוחה את הטענות שנשמעו נגד פגיעוּתם של טנקי המרכבה בדרום לבנון. "במהלך המלחמה נורו לעבר הטנקים מאות טילי נ"ט ובסך הכל נפגעו 18 טנקים; נכון ששמונה חיילים נהרגו וכל חייל הוא עולם ומלואו, אבל ביחס לכמות הטילים שנורו לעברנו - זה לא הרבה"

ככל שנמשכה המלחמה בצפון, הלכו וגברו הטענות על פגיעוּתם של הטנקים. קולות רבים נשמעו על כך שבעבר דובר על דגם מרכבה 4 כ"בטוח ביותר בעולם", אך בדיעבד התברר שרבים מהטנקים מסוג זה נפגעו מטילי נ"ט של חיזבאללה, ואבידות לא מעטות נגרמו לצה"ל בשל כך.

 

אלא שלדברי מפקד חטיבה 401 של השיריון, אלוף-משנה מוטי כידור, "מי ששואל את השאלות האלה פשוט לא מבין בתחום, ולצערי מדובר גם בקצינים בכירים בצה"ל. כשמסתכלים על התמונה המלאה מבינים שבמהלך המלחמה נורו לעבר הטנקים מאות טילי נ"ט ובסך הכל נפגעו 18 טנקים, שרק בחמישה או בשישה מהם חדרו הטילים פנימה. לצערי, שמונה חיילים נהרגו באירועים אלה.

 

"כמו כל טנק שהיה בעבר ויהיה בעתיד, גם טנק מרכבה סימן 4 הוא פגיע. זה בערך כמו לשאול למה מסוק נופל. אם פוגעים בו אז הוא נופל. לדעתי אין פה שום הפתעה, ומי שמופתע פשוט לא מבין. נכון ששמונה חיילים נהרגו בטנקים וכל חייל הוא עולם ומלואו, אבל ביחס לכמות הטילים שנורו לעברנו - זה לא הרבה".


טנק מרכבה בדרום לבנון (צילום: איי.פי)

 

בסך הכל במהלך המלחמה נפגעו לצה"ל עשרות חיילי שיריון ועשרות טנקים, כולם מרכבות סימן 3,2 ו-4. חלק מהטנקים הוצאו מהימ"חים זמן קצר לפני שנכנסו לתוך לבנון, ובין הנפגעים היו גם חיילי מילואים רבים. "רק חלק קטן מן הטנקים נפגעו בצורה קשה, רובם כבר הוחזרו ליחידות לאחר שיקום", אמר גורם צבאי בכיר, "חיל השיריון היה במלחמה הזאת, כמו בקודמות של מדינת ישראל, חלק מרכזי בלחימה וספג לא מעט נפגעים. את הלקחים נצטרך להפיק כדי להיות מוכנים למלחמה הבאה".

 

במסגרת התחקירים שעורך כעת צה"ל עולות לא מעט שאלות על מיגון הטנקים בפני טילים, בעיקר לגבי טנק המרכבה סימן 4, המשוכלל שבכלי זרוע היבשה. חטיבה 401, הראשונה מחטיבות השיריון הסדירות שנעה על הטנקים החדישים, הרגה במהלך ימי הלחימה כ-60 מחבלים, אך גם איבדה 12 מלוחמים בשורת תקריות. כמעט 70 חיילים נוספים נפצעו.

 

לדברי מפקד החטיבה, ההפתעה היחידה עבורו במלחמה היתה היקף הטילים שהיו בידי חיזבאללה. "ידענו שיש להם טילי נ"ט, אבל ההיקפים היו אדירים", הוא אומר. "למעשה, לא רק טנקים נפגעו מהטילים, אלא גם כוחות חי"ר. פעלנו בשטח רווי נ"ט ולקח זמן לאבחן את זה".

 

כידור מסביר שמיגון הטנקים מתחלק לשני סוגים: מיגון שנמצא באופן פיזי על הטנק, אבל עדיין לא עושה אותו בלתי חדיר לחלוטין, ומערכות כגון 'מעיל רוח' (מערכת הגנה אקטיבית כנגד איומי טילים שמורכבת על כלי רכב משוריינים), שעדיין נמצאת בפיתוח.

 

"אם אני צריך להיכנס בעוד שבועיים ללבנון, אני נכנס עם אותם טנקים, כמובן שתוך יישום טכניקות פעילוּת שאותן למדנו תוך כדי הלחימה", הוא מבהיר. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ניב קלדרון
בדרך ללבנון
צילום: ניב קלדרון
מומלצים