שתף קטע נבחר

לגמור מהצלחת: כללים לתזונה נכונה של ילדכם

הרגלי התזונה והאכילה שירכוש ילדכם בשנותיו הראשונות, ישפיעו על הגדילה שלו ועל המשך חייו. לכן, חשוב לדעת מהן הכמויות הנכונות, עם איזה מאכלים כדאי להתחיל ולמה צריך לשים לב. מדריך למאכיל

אחד התחומים המטרידים ביותר בגידול ילדים הוא הרגלי התזונה שלהם. גם אם לא גדלתם בפולניה המטרה שלכם היא שילדכם יאכל בריא, נכון ויגמור מהבקבוק או הצלחת. אז מהן בעצם הכמויות המומלצות? איך מתחילים לתת מזונות גמילה? ועל מה חשוב להקפיד?

 

כמויות

מאחר ותינוקות אינם דומים זה לזה, כמויות האכלה משתנות מתינוק לתינוק, ואינן מבוססות רק על גיל. יש לזכור שהמדד החשוב ביותר לכך שהתינוק ניזון כפי שצריך, הוא העלייה במשקל לאורך זמן. גם במידה וקיים רושם שהתינוק אינו אוכל כצפוי, הרי שמשקלו התקין הוא המדד הקובע. על פי חישובי נפח, תינוק צורך כ-200-150 סמ"ק נוזל חלב ליום, לכל קילוגרם ממשקל גופו. על פי חישוב זה, יהיה זקוק תינוק ששוקל 3 ק"ג לכ-600-450 סמ"ק חלב ליום.

 

תחליפי חלב על בסיס סויה

על פי המלצות משרד הבריאות וארגוני בריאות בנלאומיים, כשהנקה אינה מתאפשרת או כשלוב עם ההנקה, יש לבחור בתחליף מזון לתינוקות (תמ"ל) על בסיס חלב פרה כיוון שזהו ההרכב הקרוב ביותר להרכב חלבוני חלב אם. במידה והוכח כי הילד אלרגי לחלב פרה, שינוי בהזנה והחלפת החלב בתמ"ל על בסיס סויה, יעשה אך ורק בהוראת רופא.

 

ברוב המקרים, כיוון שתינוקות האלרגים לחלב פרה, יכולים להיות גם אלרגים לחלבון הסויה, ימליץ הרופא למעבר לתמ"ל מיוחד.

 

ובשורה משמחת למודאגים, מחקרים הוכיחו כי כל מדדי הגדילה וצפיפות העצם של מוזני תמ"ל סויה, תמ"ל חלבי וחלב היו זהים, וכי נתוני הגדילה וההתפתחות אצל צרכני תמ"ל סויה, תקינים לחלוטין.  

 

מזונות גמילה

הרגלי האכילה נרכשים כבר בגיל הילדות המוקדם ועשויים לקבוע את גישת התינוק והתנהגותו כלפי אוכל. תזונה מאוזנת תבטיח את גדילתו התקינה של הילד ועשויה למנוע התפתחות מחלות. לתינוק הבריא ניתן להתחיל להציע מזונות מוצקים מגיל 6 חודשים ואילך, אך המלצה זו משתנה לגבי כל תינוק, וחשוב להתייעץ עם הצוות הרפואי המטפל.

 

סדר הכנסת המזונות המקובל הוא להתחיל עם "דגניים לתינוקות" המועשרים בברזל זמין, כמו דייסת קורנפלור או אורז, ורק לבסוף לעבור לבשר ותחליפיו. בשל יכולתם המוגבלת של תינוקות לפרק חלבונים במערכת העיכול, מקובל להפחית את המטען האלרגני ככל האפשר על ידי שימוש בדגן יחיד כמזון ראשון, לדוגמה: דייסת קורנפלור או אורז. מאחר שדייסות הדגנים המיועדות לתזונת התינוקות מועשרות בברזל, הן מספקות תפקיד חשוב במניעת דלדול מאגרי הברזל והתפתחות של אנמיה עקב מחסור בברזל.

 

בנוסף, באם תתרחש תגובה אלרגית, השימוש במאכלים יחידים יקל על מציאת סיבתה. כאשר ברור כי התינוק אינו רגיש למזונות בודדים, ניתן להגישם כתערובת של מזונות על מנת להרחיב את מגוון רכיבי התזונה בארוחה.

 

בשלב הבא ניתן להוסיף רסק פירות ורסק ירקות. תחילה כדאי להוסיף כל מזון, או פרי או ירק מרוסק, בנפרד ולתת כמויות קטנות, על מנת להתרשם מתגובת התינוק כלפי המזון החדש. אין להתחיל עם פירות טרופיים מחשש לאלרגיות.

 

לאחר שהירקות התקבלו היטב אפשר להוסיף מרכיב חלבוני, כמו עוף, הודו, בקר, טופו, קטניות, מבושל ובמרקם מחיתי, לדוגמה: מרק עוף עם ירקות.

 

את כל מרכיבי המזון יש לבשל היטב, גם פירות וגם ירקות, כיוון שתהליך החימום מפחית את הסיכוי שהמזון ייצור אלרגיה, היות וחלבונים אלרגניים שנמצאים בפירות וירקות נהרסים בחום ובבישול. בנוסף, מכוון שחשוב שהתינוק ילמד להכיר את הטעם הטבעי של המזונות, לא רצוי לתבל את המזון. חשוב לזכור כי יש לחשוף את התינוק בכל פעם למזון אחד חדש, ורק לאחר יומיים-שלושה להוסיף מרכיב חדש.

 

כך אוכלים

יש הורים המעדיפים לתת את מזונות הגמילה בבקבוק, אך צורת הזנה זו עלולה לגרום לעלייה גדולה מדי בכמויות המזון שהתינוק צורך ולהוביל לעודף משקל. לכן, למזונות המוצקים השתמשו תמיד בכפית, אלא אם הצוות הרפואי המליץ אחרת.

 

כמו כן, חשוב שהתינוק ילמד להכיר את תהליך האכילה: ישיבה, נגיסה מכפית, בליעה, מנוחה בין הנגיסות והפסקת האכילה כשהוא חש שבע. התנסות מוקדמת בתהליך נכון של אכילה, יסייע לתינוק לפתח הרגלים נכונים שילוו אותו בהמשך חייו.

 

גילאי שנה-שלוש

תקופת גיל זו מתאפיינת בגילויי העצמאות שמראים הפעוטות. מגיל שנה הם יכולים לאכול הכל אבל רוצים להיות עצמאים לבחור בעצמם את מזונותיהם ולהאכיל את עצמם. פעוטות בגילאים אלו מתחילים להיות בררניים במזון, לעיתים אינם מעוניינים לאכול, לעיתים יקחו מספר נגיסות ממזון שעד עתה אהבו ויפסיקו באמצע, לעיתים חלק מהאוכל שתשימו מולם יגיע לכל מקום, רק לא לפה. מצד שני, הם עדיין גדלים וחשוב שיאכלו היטב ומאוזן.

 

אין ספק שקבוצת גיל זו היא קשה להזנה, והם אינם מקבלים תמיד מזון בריא העשיר בברזל, ויטמינים ומינרלים החיוניים להתפתחותם. אם ניקח לדוגמה את הברזל: הצריכה היומית המינימלית המומלצת לברזל עבור פעוט בן שנה היא 10 מ"ג ליום. כדי להגיע לקצובה זו הוא צריך לאכול ביום כ- 200 גר' הודו, 200 גר' אפונה מבושלת וכ-200 גר' טונה. או לחלופין 2-3 קציצות בקר. זהו יעד קשה להשגה ולא מהנמנע שיש לחזק את הפעוט עם מזון מועשר בויטמינים ומינרלים.

 

מחקרי שוק מראים שהפעוטות ממשיכים לבקש ולשתות תחליפי חלב גם לאחר גיל שנה. אז אם הפעוט אוהב את תחליף החלב שלו, זוהי הזדמנות טובה לשלב במשקה שהוא אוהב את השלמת הויטמינים המינרלים ואבות המזון, יחד עם מרכיב פרוביוטי להגנה החיסונית.

 

בסביבות גילאי שנתיים ומעלה התזונה מוסיפה להיות מרכיב חשוב בהתפתחות ובעלת השפעה מכרעת על הבריאות בהמשך החיים, אבל יש פעוטות בגילאים אלו המסרבים להמשיך ולשתות תחליף חלב, או מחקים את אחיהם הגדולים ומעוניינים לשתות משקאות שוקו למינהם. אך החסרון הגדול במשקאות השוקו, הקיימים כיום בשוק, הוא שאינם מועשרים בכל הויטמינים והמינרלים כפי שיש בתחליף החלב.

 

  • הכותבת היא דיאטנית קלינית והמנהלת המדעית של מעבדות מטרנה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
קצת לפה, הרוב נשפך מסביב
צילום: סי די בנק
מומלצים