שתף קטע נבחר

שרים מספידים: "טוויטו דאג לכולם חוץ מלעצמו"

הפעיל החברתי הבולט ביותר בישראל בשנים האחרונות יובא הערב למנוחות. השרים פינס ופרץ דיברו היום בשבחו ואחת מחברותיו הקרובות נזכרה: "ערב שבת אחד ישבנו במאהל בירושלים. אחרי הקידוש התקשר מישהו שסיפר שאין לו ולילדיו מה לאכול. בתוך שניות ישראל לקח את הכתובת שלו, העמיס את המכונית ונסע"

ישראל טוויטו, הפעיל החברתי שנלחם במשך שנים למען מחוסרי הדיור ונגד הגזירות הכלכליות, יובא היום (א') למנוחות לאחר שביום שישי נפטר במפתיע בגיל 41. אלפים צפויים לקחת חלק במסע הלווייה שייצא בשעה 16:00 מביתו שבגבעת שמואל אל בית העלמין סגולה בפתח תקווה, שם ייטמן בשעה 17:30.

 

שר התרבות, המדע והספורט, אופיר פינס, הכיר היטב את טוויטו מאז שהאחרון הקים את "כיכר הלחם" בתל אביב. פינס, שיהיה בין מספידיו של טוויטו בהלווייתו היום, אמר בצהריים: "המוות שלו בגיל כזה צעיר הוא טרגדיה גדולה. ישראל היה סמל למאבק והיה לו לב ענק. הוא ידע לדאוג לכולם חוץ מלעצמו".

 

שר הביטחון ויו"ר ההסתדרות לשעבר, עמיר פרץ, פרסם הודעה מיוחדת בעקבות מותו של טוויטו: "הוא היה הלוחם החברתי האמיתי שפעל למען השכבות החלשות בישראל. הוא פעל ללא כל אינטרסים אישיים, השקיע את רוב זמנו לסיוע למחוסרי דיור והיה מעורב בכל התחומים החברתיים. ישראל טוויטו, בדרך התנהגותו, שימש דוגמה אישית כאשר שהה בעצמו בכל מאהל שהקים ודאג תמיד לאחרים לפני שחשב על עצמו. מותו מהווה אבידה קשה למאבק החברתי בישראל".


ישראל טוויטו בכיכר הלחם. מלחמה חברתית עד הסוף (צילום: ירון ברנר) 

 

לקראת הבחירות שנערכו בחודש מרץ השנה הקים טוויטו יחד עם מספר חברים את הרשימה החברתית "לחם". אחד מהחברים הקרובים ומספר שתיים ברשימה, אילן זהבי, אמר היום: "גם עמיר פרץ ורן כהן הבטיחו שיגיעו. התקשרו גם מבית הנשיא וגם נציגים ממשמר הכנסת. כולם הכירו את ישראל בכנסת. הוא היה מגיע כל שבוע בימי שלישי וחמישי במשך יותר מארבע שנים. חוץ מכל אלו יגיעו גם פעילים חברתיים רבים כמו ויקי כנפו ואבי עובדיה".

 

זהבי פגש לראשונה את טוויטו בין כותלי הכנסת. "יש לי שמונים אחוזי נכות ואיני מקבל עזרה ראויה מהמדינה", שיחזר היום. "ברגע של משבר עליתי לכנסת להחזיר את הדרכון שלי. לא הייתה לי ברירה אלא לעזוב. שם קיבל את פני טוויטו ועזר לי. מאז אנחנו פועלים יחד ועוזרים לאחרים. היו לנו כל כך הרבה תוכניות ביחד. אני לא מאמין שאיבדנו אותו. אחת מהתוכניות הראשונות שהיינו צריכים לבצע היא לאחד את כל העמותות הרבות שהפריעו למאבק בעוני. ישראל חשב שצריך לרכז את הכוח אפילו במחיר של מעמד".

 

"הוא היה מקשיב בסבלנות לכל אחד, בכל שעה"

רינה בכר גרה עם טוויטו שנה וחצי במאהל המחאה בירושלים. מאוחר יותר היא הצטרפה לרשימת "לחם", שם הייתה מספר שלוש. היום היא אומרת כי טוויטו היה מרוצה מכמות הטלפונים שזורמת לבית המשפחה מאז היוודע מותו. "אנשים מכל הארץ מתקשרים, בוכים, מספרים כמה הוא עזר להם. לא ידענו אף פעם לכמה אנשים הוא הצליח לעזור - בדיור, בביטוח לאומי, באוכל, אפילו באוזן קשבת. הוא היה מקשיב לכל מי שהיה מתקשר, בכל שעה, בסבלנות בלי לשאול שאלות או לדרוש משהו בתמורה".

 

בכר נזכרת בסיפור אחד הממחיש, לדבריה, את פועלו של טוויטו כפעיל חברתי: "ערב שבת אחד ישבנו במאהל בירושלים, אחרי שמוקדם יותר הלכנו לשוק מחנה יהודה לקבל מהסוחרים מזון. אחרי הקידוש התקשר מישהו שסיפר שהשולחן של משפחתו ריק ואין לילדיו מה לאכול. בתוך שניות ישראל לקח את הכתובת שלו בתל אביב, העמיס את המכונית ונסע. הוא ואילן זהבי מילאו להם את השולחן בבשר ודגים, אמרו שבת שלום והלכו".


טוויטו נרשם עם "לחם" לכנסת (צילום: גיל יוחנן)

 

חברים רבים שהגיעו לביתו של טוויטו בסוף השבוע הביעו דאגה לגורלן שלוש הבנות (14, 16, 17) אותן גידל לבדו במשך שנים. זהבי: "הייתי אומר לך שמדינת ישראל תטפל בהן אבל זה יהיה שקר לומר זאת. המשפחה הקרובה והחברים יעזרו. אחותו שהגיעה במיוחד להלוויה מניו זילנד תיקח את העניין לידיים".

 

דורית מלול מעמותת "תנו לעבוד בכבוד", הכירה גם היא את טוויטו מקרוב במסגרת פעילותם המשותפת. "אני מרחמת על הבנות שלו, הוא היה זה שגידל אותן", אמרה היום. "הוא היה האבא והאמא והסבא והסבתא שלהן. הוא נתן להם הכול. כמה שנתן לאחרים ככה הוא נתן לבנות שלו והרבה יותר".

 

"טוויטו התחיל כפעיל שכונות שניסה לעזור לעצמו ולאחרים", הוסיפה. "לאט לאט הוא התחיל להיכנס לתוך העניינים ובכל מקום ראה שחיתויות. מאז הוא הקריב את חייו בניסיון להלחם בשחיתות, נלחם ונלחם עד הרגע האחרון. עד שליבו הפסיק לפעום. הוא לקח הכול ללב עד שלא היה לו עוד כוח".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עטא עוויסאת
ישראל טוויטו
צילום: עטא עוויסאת
צילום: אביהו שפירא
פרץ. "לוחם חברתי אמיתי"
צילום: אביהו שפירא
מומלצים