שתף קטע נבחר

בוש ללבני: "אנו מחויבים לבטחונה של ישראל"

במשך 45 נועדו שרת החוץ ונשיא ארצות הברית, בנוגע לשורת נושאים מדיניים. בוש כיוון בדבריו לסוגייה האיראנית ובוושינגטון גם הבהירו כי לא תעלה כל הצעת החלטה בנושא הישראלי-פלסטיני למועצת הביטחון. ארה"ב הקפיאה סיוע כספי ללבנון בטענה שזו אינה מיישמת את החלטה 1701

נשיא ארצות הברית, ג'ורג' בוש, הבהיר הלילה (ה') בפגישתו עם שרת החוץ ציפי לבני, כי הוא "מחויב עמוקות לבטחונה של ישראל". מקורות אמריקניים שנכחו בפגישה דיווחו כי הנשיא התייחס בדבריו בעיקר לאיום הגרעיני מצד איראן. השרה לבני סירבה להתייחס לתכני הפגישה, שהוגדרה כ"חמה" ועסקה בקשת נושאים מדיניים.

 

בכירי ממשל בוש העבירו לאחרונה מסרים ברוח דומה גם ליתר המנהיגים הישראלים שהגיעו לוושינגטון. כך למשל שמע יו"ר הליכוד, חבר הכנסת בנימין נתניהו, במהלך פגישה שקיים בשבוע שעבר עם סגן הנשיא דיק צ'ייני, כי לארצות הברית יש מחוייבות למנוע מהאיראנים את האפשרות להשיג נשק גרעיני.

 

האמריקנים מובילים מהלך של קבלת החלטה במועצת הביטחון של האו"ם בנושא האיראני, כאשר נכון לעכשיו נראה כי המחלוקת היא בעיקר לגבי עוצמת הסנקציות הצפויות. מזכירת המדינה, קונדוליזה רייס, אמרה אמש בעקבות פגישה שקיימה עם לבני כי ה"דד ליין" כבר עבר וכי כעת יושבים נציגי שש המעצמות על נוסח ההחלטה.


בוש ולבני בפגישתם הלילה בוושינגטון (צילום: איי.אף.פי)

 

לבני ובוש, כאמור, דנו בשורה של נושאים מדיניים ובהם גם הסוגייה הישראלית-פלסטינית. מספר מדינות ערביות ניסו לאחרונה לקדם קבלת החלטה במועצת הבטחון בנושא הישראלי-פלסטיני ומשם להעבירה לוועידה בינלאומית, אולם גורמים בוושינגטון אומרים כי יוזמה זו אינה ממריאה. הציפיה כעת בצד הישראלי היא לשיתוף פעולה אמריקני בהורדה מסדר היום של היוזמות להעלות את הנושא למועצת הבטחון.

 

"מבחינתנו, התוכנית האחרונה שישראל הסכימה עליה היא מפת הדרכים", אמרה לבני. "כל הדיבורים האחרים ייגמרו בדיון כזה או אחר, אבל בלי דרמות". בשבוע הבא תתכנס העצרת הכללית של האו"ם ובמסגרתה יישא הנשיא בוש, לאחר מכן יתכנס הקוורטט ובהמשך תתקיים ישיבת מועצת הביטחון. גורמים דיפלומטיים מעריכים כי הנשיא בוש בנאומו והקוורטט, יקבעו יוציאו את העוקץ מכל ניסיון לקבוע סדר יום חדש למזרח התיכון.

 

כספי הסיוע האמריקניים ללבנון - בהקפאה

בנוגע להחלטה 1701 שהתקבלה לקראת סיום המלחמה בלבנון, אמרה לבני כי היא כיום אופטימית יותר בנוגע ליישומה: "בהתחלה חשבנו שזו החלטה שנותנת ביטוי לדברים נכונים אבל היה חשש לגבי הביצוע. הרבה דברים לא היו תלויים בישראל ובארצות הברית. המצב בשטח משביע רצון". עם זאת היא הבהירה כי שני נושאים עיקריים טרם טופלו - שחרור החיילים השבויים ו"אמברגו הנשק שצריך לקבל טיפול".

 

הוועדה הבינלאומית של בית הנבחרים האמריקני הודיעה על הקפאת עשרות מיליוני דולרים שהממשל הבטיח כסיוע ללבנון, זאת בנימוק שממשלתו של פואד סניורה אינה עומדת ברוח החלטה 1701 בכל הקשור לשמירה על אמברגו הנשק לחיזבאללה ומניעת הברחתו למדינה.

 

ההחלטה התקבלה בעקבות ביקורו בלבנון של טום לנטוס, הדמוקרט הבכיר בוועדת החוץ האמריקנית ואחד מידידיה הבולטים של ישראל. בשיחות שקיים לנטוס עם סניורה ושר ההגנה שלו, הוא הבהיר להם כי הסיוע יועבר ללבנון רק כאשר הם יבקשו כי כוח רב לאומי יתפרס בגבול הסורי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
ציפי לבני בארהצות הברית
צילום: איי אף פי
מומלצים