שתף קטע נבחר

בנגקוק, אחרי ההפיכה: העומס חזר לכבישים ולקניונים

התאילנדים התרגלו לטנקים ולחיילים ברחובות, ומנסים לחזור לשגרה. התיירים, שחששו קצת בהתחלה, לא מסכימים לוותר על החופש והקניות. החיילים, שאמש היו עצבניים, מסכימים לצילומי מזכרת ומבטיחים: "יהיה טוב". כתב ynet עשה סיבוב בבנגקוק, יממה אחרי ההפיכה

מפקד צבא תאילנד, שנטל את השלטון בהפיכה לא אלימה, הבטיח היום (ד') להעביר את סמכותו בתוך כשבועיים לראש ממשלה זמני, שיוביל רפורמות פוליטיות. הגנרל סונטי אמר שעד שימונה המנהיג, הוא ישמש כראש ממשלה בפועל.

 

סונטי זכה לתמיכה גורפת מצד המלך פומיפון, דמות נערצת על התאילנדים כולם, שאישר שהוא רואה בו את ראש הממשלה הזמנית וקרא לבני עמו לציית לו. "למען השלום והסדר, המלך מינה את הגנרל סונטי לשמש כמנהיג המועצה הצבאית לרפורמה פוליטית", הודיע המלך.

 

סונטי הסביר שאיש לא עומד מאחורי ההפיכה, ושהוא והנאמנים לו החליטו לקחת את השלטון משום שהממשלה לא התנהלה כראוי ומשום שזה היה רצון העם. מוקדם יותר הוא הודיע על הטלת צנזורה על כלי התקשורת וסגירת הגבולות של תאילנד עם לאוס ומיאנמר (בורמה).

 

אך הוא ביקש להרגיע את בני ארצו והבטיח לקיים בחירות במדינה בעוד שנה, עד אז לדבריו תנוסח חוקה חדשה. הוא ביקש גם לשגר מסר הרגעה גם לשכנותיה של תאילנד, שעוקבות אחר המתרחש בדאגה, והבטיח שכל ההסכמים הבינלאומיים להם מחוייבת תאילנד ייכובדו.

 

בינתיים נמצא ראש הממשלה המודח טקסין צ'ינאווט בלונדון. במסיבת עיתונאים נשאל סונטי האם יפעל להחרים את רכושו הרב של טקסין והשיב: "כל מי שפשע צריך לעמוד לדין על פשעיו". עם זאת הבהיר סונטי שהוא מזמין את טקסין לחזור לארצו. "טקסין הוא תאילנדי ואין שום בעיה אם יחליט לחזור. אנו כמו אחים".

 

עסקים כרגיל - כמעט

כמעט 24 שעות אחרי פרוץ ההפיכה בתאילנד ובבנגקוק עדיין לא ממש יודעים איך לקבל את המצב החדש. מצד אחד, באזור התיירותי - הקאו-סן וסביבתו - התיירים מטיילים באלפים, נהגי המוניות תקועים בפקקים ובעלי הדוכנים מוכרים הכל; עסקים כרגיל. לעומת זאת, באזור הפרלמנט המוקף בחיילים, המתח ניכר היטב באוויר.


חיילים ברחובות בנגקוק (צילום: אלי סניור)

 

התאילנדים עוד לא יודעים כיצד לקבל את המשטר הצבאי החדש ותוהים מה יהיה בעתיד. קיט, עובד בחנות מחשבים המעניקה שירותי אינטרנט, משתדל להתעדכן כל הזמן בחדשות ובעיתון: "אני מאמין שיהיה בסדר. הצבא החליף את ראש הממשלה כי הוא חושב שהוא לא טוב לעם שלנו. חוץ מזה שהם הבטיחו שעוד מעט יהיו בחירות ואז הכל יחזור על עצמו. לאנשים הפשוטים המצב עוד לא ברור. אנחנו נשארים כאן באזור שלנו, ולא ממש יודעים מה הולך ליד משרדי הממשלה. מי שכן בלחץ הם התיירים, שכל הזמן שואלים 'מה קורה, מה קורה'?".

 

בלי אף יריה:

 

כמו בערים רבות בעולם, את הדופק האמיתי אפשר לחוש בסיוע נהגי המוניות - במקרה של בנגקוק, נהגי הטוקטוקים. הבוקר מספרם ברחובות פחת משמעותית אך בשעות אחר הצהריים הם כבר חזרו לעבודה רגילה.

 

בשעות הבוקר, לבקש מנהג טוקטוק לקחת אותך לאזור הפרלמנט היה כאילו לבקש ממנו לנסוע לתל אביב. "נו, נו סר" הייתה התשובה. בשעות אחר הצהריים, הטוקטוקיסטים כבר קיבלו את הביטחון האופייני להם פה. "אנחנו מתרגלים מהר מאוד למצב" הסביר קיו, אחד הנהגים. במשך 20 דקות הוא לקח את כותב שורות אלה לסיבוב בכל האזורים בהם מוצבים החיילים. "הצבא הבטיח שהוא יעשה סדר במדינה ואנחנו מאמינים לו. נראה מה יקרה כשראש הממשלה יחזור...".

 


ילדים מצטלמים עם החיילים (צילום: איי.פי)

 

שדרת רטצ'דאמנון, הרחוב הראשי באזור הפרלמנט, הפכה מאתמול בערב למקום שומם. החיילים עומדים צמוד לטנקים שלהם, ובכל צומת מרכזית יש מחסום ובו חיילים חמושים עם מחסנית ב"הכנס". אמש החיילים היו עצבניים למדי וסרבו לדבר. הבוקר המצב השתנה, אולי בגלל הוראות שהתקבלו מלמעלה. הם מסכימים להצטלם עם כל מי שרוצה אבל עדיין ממאנים לדבר, ורק פולטים בקושי את השורה: ""ויל בי גוד, ויל בי גוד" ("יהיה טוב, יהיה טוב").

 

התאילנדים סקרנים אבל לא מתקרבים יותר מדי לחיילים או לבניין הפרלמנט, אולי מתוך חשש, זכר להפיכה העקובה מדם של 92'. התיירים וצלמי הסוכניות לעומת זאת, מנסים לדובב אותן ולגרור אותם לשיחה. בשעות אחר הצהריים, המקום הופך לפקק תנועה אחד גדול והצבא לא מאפשר לאיש להיכנס עם הרכב למתחם.


חוזרים לקניות. הישראלים בבנגקוק (צילום: אלי סניור)

 

חוזרים לקאו-סן, התיירים, שהבינו מהר מאוד שההפיכה הזו לא נוגעת להם, מעט מאוכזבים. הם מתעדכנים בשידורי ה-BBC ו-CNN אך ממשיכים לחגוג. אחרי שאתמול בלילה התרוקן המדרחוב, ובבוקר עוד נרשמה הססנות - החל משעות אחר הצהריים שוב התמלאו המסעדות באלפי תיירים. הישראלים, שעוד חששו במקצת בבוקר, הבינו מהר מאוד ששום הפיכה לא תהרוס להם את הטיול, ושבו לעוט על החנויות והדוכנים.

 

באחד הבארים יושב הארי ריצ'רדסון מבריסטול שבאנגליה, ושותה. כמו לישראלים, גם לו יש אמא פולנייה בבית שביקשה ממנו לחזור. "התקשרתי אליה כדי להרגיע אותה אבל היא ראתה מה יש בחדשות וביקשה ממני לחזור. אמרתי לה שאין מצב. אני נמצא פה ארבעה ימים ויש לי עוד חודשיים. כל המצב הזה בתאילנד לא נוגע אלינו"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פרחים בקנה. בנגקוק, יממה אחרי ההפיכה
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
מסכימים לצילומי מזכרות. חיילים בבנגקוק
צילום: איי פי
צילום: איי פי
ראש הממשלה המודח טקסין בלונדון
צילום: איי פי
מומלצים