שתף קטע נבחר

"העוני אינו מכת טבע - הוא כתוב בתקציב"

מרצה מאוניברסיטת חיפה, דני גוטווין, מאשים את הממשלה בהגדלה מכוונת של הפערים בחברה הישראלית, אך גם את מעמד הביניים: "במקום לזעוק את זעקת העניים הם משתפים פעולה עם ההפרטה", אמר בכנס העוסק בחשבון נפש ישראלי

פרופסור מאוניברסיטת חיפה שנאם היום (ד') בכנס "חשבון נפש ישראלי" שנפתח באוניברסיטת בר אילן, אמר כי לקראת יום הכיפורים, על הממשלה לעשות חשבון נפש קשה עם עצמה על רקע מדיניותה הכלכלית. "קיימת מדיניות של חלוקת הכסף הציבורי שמגדילה במכוון את הפערים בחברה. זוהי מדיניות שמישהו מרוויח ממנה", אמר פרופסור דני גוטווין במושב הפתיחה החגיגי של הכנס. גוטווין מלמד בחוג לתולדות ישראל באוניברסיטת חיפה.

 

יושבי הפאנל התבקשו לנסח את השקפותיהם בנוגע לחשבון הנפש שעל ישראל לעשות לקראת החג, אולם בניגוד לשאר הדוברים - בהם השופטת בדימוס דליה דורנר, פרופסור אביעד קליינברג, פרופסור משה קוה והמחזאי יהושע סובול – לא הזכיר גוטווין כמעט במלה אחת את מלחמת לבנון השנייה.


משתתפי הכנס (צילום: ניב קלדרון)

 

במקום זאת, הוא ניסח כתב אישום חריף נגד הצעדים הכלכליים של הממשלה ונגד החברה הישראלית. לדבריו, "ישראל מפריטה את עצמה לדעת". בניגוד לפרופסור קוה, שהאשים את ממשלות ישראל ב"היעדר אג'נדה", טען גוטווין שדווקא יש אג'נדה - אך היא שלילית ומסוכנת.

 

"בישראל מתנהלת מדיניות מכוונת שמביאה לגידול העוני. העוני אינו מכת טבע הוא כתוב בתקציב", אמר גוטווין. את האצבע המאשימה הפנה גם כלפי החברה הישראלית. "הישראלים הפסיקו להתייחס למדינה כאל רעיון חברתי שלם. כל מעמד חברתי החל לדאוג לאינטרסים שלו וכך ננטשה הציונות".

 

"יש כאן 'ישראלים על תנאי'"

גם את משפטו הבודד שהתייחס למלחמת לבנון, קשר גוטווין למצב הכלכלי. "מי שלא ראה את אותם אנשים מהצפון שניסו לעזוב דרומה בימי המלחמה אך לא יכלו לממן את עזיבתם – לא ראה סדום מימיו".

 

את כתב האישום החברתי הפנה גוטווין בעיקר למעמד הביניים ולמעמד הגבוה, תוך שאינו פוסח גם על אנשי האקדמיה. "במקום לזעוק את זעקת העניים, משתף מעמד הביניים פעולה עם מדיניות ההפרטה של השלטון בתקווה להרוויח ממנה. 20 שנה מאוחר יותר הוא יגלה שהוא בעצם הקורבן שלה".

 

המעמד הגבוה, לטענתו, פיתח "ישראליות על תנאי", תופעה שמאפיינת את שכבות האוכלוסייה שבשל נתוניהן ועיסוקן יכולות לנהל חיים חלופיים גם בחו"ל. "האנשים האלה תופסים את עצמם כ'ישראלים על תנאי'. אם המקום ימצא חן בעיניהם, הם ישארו, ואם לא – יעזבו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אופירה יוחנן וולק
פרופסור גוטווין
צילום: אופירה יוחנן וולק
מומלצים