שתף קטע נבחר

בחדרי חדרים, מדברים על חורבן

פוליטיקאים המקושרים היטב לבכירים במערכת הביטחון מתארים בשיחות פנימיות תחושות קשות של "היסטריה ודאגה לעתיד המדינה" בעקבות תוצאות המלחמה. כולם מתחמשים - ורק אנחנו עסוקים בבוץ הפנימי שלנו, הם אומרים. ובענייני הבוץ: מדוע אולמרט ופרץ הם עדיין הזוג היציב ביותר בפוליטיקה, ואיזו הפתעה מתכנן ישראל כץ לליכוד אחרי החגים

ישנם כמה פוליטיקאים, בכירים באמת, המחוברים היטב למספר מעגלים פנימיים במערכת הביטחון. וכשהם מדברים, כדאי מידי פעם להקשיב. שמם שמור במערכת. ולצורך ההבהרה נאמר רק שמדובר באישים שלרוב זוכים לציונים גבוהים במדדי האמינות. לכן, כשהם מספרים על שיחות מצמררות עם בכירים במערכת הביטחון – אנחנו מקשיבים.

 

והם מספרים על תחושות קשות מאוד בקרב גורמים בצמרת הביטחונית הישראלית בעקבות מלחמת לבנון השנייה, ואף מגדירים את מצב הרוח כ"היסטריה מוחלטת" בקרב הדרג הבכיר של הממסד הביטחוני הישראלי. כסוג של דאגה עמוקה לעתידה של המדינה הזאת, חשש לאיבוד עשתונות ודרך. לראשונה, אומרים בכירים במערכת הפוליטית, שמענו אנשים מדברים על חורבן הבית השלישי. יש דאגה לעתיד המדינה. פשוטו כמשמעו.

 

הבעיה נמצאת כנראה בכמה מוקדים. אפילו ראש השב"כ, יובל דיסקין, החליט לשבור את הכלים מול ראש הממשלה אולמרט ולרמוז שהדברים לא מתנהלים כשורה, שיש פאשלות, תקלות בהליך קבלת ההחלטות. "היו פה לאחרונה כמה דברים שהם חסרי תקדים", אומרים בכירים במערכת הפוליטית, ומזכירים את העימות הקשה בין דיסקין לבין אולמרט באחת מישיבות הממשלה לפני כמה שבועות. "זה נדיר ביותר שהשב"כ הולך ומפוצץ עניין בתוך ישיבת ממשלה. זה לא דבר מקרי. המתיחות בין ראש הממשלה לבין ראש השב"כ לא באה סתם".

 

הפוליטיקאים אומרים כי שאנשי הביטחון מדברים בחשש גדול על העתיד. הסכנות מתרבות מיום ליום ומגיעות מכל כיוון כמעט. מאז המלחמה בצפון, החיזבאללה לא איבד יום אחד. הוא משקם, אבל גם ממשיך בהברחת נשק. האיראנים מתקדמים עם פצצת האטום. הסורים מאיימים. ורק אנחנו, נאנח בכיר במערכת הפוליטית, עדיין בבוץ הפנימי שלנו, עסוקים בוויכוחים הקטנים שלנו. אז מה יהיה?

 

קואליציות, רבותיי, קואליציות

בינתיים, במערכת הפוליטית שקט מתוח. זה נכון שכל יום נראה כמו עוד יום נפלא לפירוק הקואליציה המקרטעת של קדימה והעבודה, אולם במציאות, דווקא בימים האחרונים, נדמה כאילו המצב יציב הרבה יותר ממה שהיה עד כה. היחסים בין אהוד אולמרט ועמיר פרץ מתחממים, בשני הצדדים מדווחים על התנהלות תקינה בין שתי הלשכות, ונראה כי שני האישים מבינים שהם זקוקים זה לזה כדי לשרוד – אז הם מתנהגים יפה זה לזה.

 

"הם זקוקים זה לזה ללא ספק", אומרים בעבודה. "אולמרט פשוט הבין שנתניהו והליכוד לא מתכוונים להכנס לממשלה כי הם מריחים את השלטון, לכן הוא זקוק למפלגת העבודה כרגע. אם הליכוד היה נכנס לממשלה, כוחה של העבודה היה יורד. זה לא המצב". בסביבתו של ראש הממשלה עדיין מפנטזים על הרחבת הקואליציה עם יהדות התורה וישראל ביתנו, אולם מודים כי אין יותר מדי מקום לאופטימיות בשלב זה. "הלוואי וזה היה כל כך קל", אומר גורם בלשכתו של אולמרט. "הנושאים עדיין מורכבים. אין יותר מדי אופטימיות בנושא הזה".

 

אביגדור ליברמן, מצידו, משחרר רמזים ברורים למדי על רצונו להצטרף לממשלה ושולח מסרים לעבר קריית הממשלה. "בינתיים אין שום מגעים עם אולמרט ואנשיו", הוא אומר ל-ynet, "אין כלום, ולא מתבשל כלום. אבל זה בסדר, יש זמן". אבל ליברמן לא מפספס את ההזדמנות להסביר גם מה בדיוק הוא רוצה כדי להיכנס לממשלה, מה בדיוק יספק אותו. "הצבתי חמש נקודות כדי להיכנס", הוא אומר. "הם היו בסדר בקטע של ההתכנסות, וגם בנוגע למאחזים הבלתי חוקיים. אבל המבחן האמיתי הוא בנושא המשטר הנשיאותי ושינוי שיטת הממשל - ונושא ברית הזוגיות שהוא קריטי. זה מה שנשאר לסגור".

 

יו"ר ישראל ביתנו מתכוון להגיש בשבוע הראשון של כינוס החורף של הכנסת הצעת חוק לשינוי שיטת הממשל. "אם קדימה תתן חופש הצבעה לחבריה", הוא מבהיר, "אני אראה בזה אינדיקציה לכך שראש הממשלה רוצה אותנו. אני מתרכז כרגע בשינוי שיטת הממשל. זה יהיה העמוד המרכזי מבחינתי במושב החורף, וכל ההתנהגות שלנו תהיה נגזרת של תמיכה בנושא שינוי שיטת הממשל מצד קדימה. חופש הצבעה יהיה סימן ברור מצד אולמרט".

 

כדאי לשים לב...

...נכון שהכל בליכוד נראה כרגע רגוע, אבל יו"ר מזכירות התנועה, ח"כ ישראל כץ, מתכוון לחמם קצת את הגזרה אחרי החגים. דווקא כשנראה שנושא הפריימריס לראשות הליכוד ירד קצת מהפרק, מתכוון כץ לכנס את חברי המזכירות, ולדון איתם בהיערכות ל... בחירות פנימיות לראשות התנועה. "צריך לבדוק מה יהיה, איך נערכים ומתי", הסביר כץ. "אין ברירה, צריך לדבר עם החברים על הנושאים האלה".

 

...מקורביו של עמיר פרץ לא יודעים לעתים אם לבכות או לצחוק. שר הביטחון, הם אומרים, לא ממש יודע תמיד מה באמת מצבו. כך למשל, בתקשורת. כך למשל בפוליטיקה. פרץ משוכנע, משום מה, שמצבו הרבה יותר טוב ממה שהיא עד כה. כלומר, שמצבו משתפר. נכון, הוא עשה טעויות והלך עם הראש בקיר, אבל הדברים משתפרים. הוא בטוח שהתקשורת ירדה ממנו כי הבינה שהוא צודק, והוא גם חושב שהשרים במפלגה שותקים כי הם מבינים את גודל מנהיגותו. אז זהו, אומרים תומכיו של שר הביטחון, שזה לא ממש כך. רק שהבעיה היא, שהוא לא מבין. הוא לא יודע עד כמה קשה מצבו.

 

...האיחוד הלאומי-מפד"ל מורכב מארבע סיעות שונות בכנסת: תקומה, מולדת, מפד"ל וסיעתו של אפי איתם ויצחק לוי. עכשיו, מתחילים להבין בקומבינציה הפוליטית המוזרה הזאת המכונה מפלגה, שצריך לאחד את השורות ולשנות קצת את המראה. אז אחרי החגים יתחילו החברים לחשוב איך הופכים ארבע מפלגות למפלגה אחת, ואיך מוציאים קצת את הטעם הדתי ממנה. בכל זאת, הימין עולה ועולה בסקרים, רק האיחוד הלאומי-מפד"ל עדיין מזוהה עם הימין הדתי. את זה, אומרים במפלגה הדו ראשית, נצטרך לשנות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אולמרט. יש היסטריה?
צילום: איי פי
צילום: גיל יוחנן
דיסקין. שבר את הכלים
צילום: גיל יוחנן
צילום: גיל יוחנן
ליברמן. מחפש אינדיקציה
צילום: גיל יוחנן
צילום: גיל יוחנן
פרץ. אוהבים אותי, לא?
צילום: גיל יוחנן
מומלצים