שתף קטע נבחר

בינתיים, לא מעלים כוננות בגולן

אסד מצהיר כי הוא נערך למלחמה, אך לאן פניו באמת? בירושלים אומרים כי מדובר ב"תמרון מדיני מגושם" שנועד לחלץ את המשטר מהבוץ, אולם לא מזלזלים באמירות שיוצאות מדמשק: אמצעי האיסוף במאמץ עליון להבין מה עובר בראשו של הנשיא ומה עושה צבאו. ולפתע, גם הגולן נמצא גבוה ב"סידור העבודה" של צה"ל

בישראל לא מקלים ראש בהצהרותיו של נשיא סוריה, לפיהן ארצו "מוכנה למלחמה". אמנם, בירושלים מקפידים לומר כי אין מדובר באיום מיידי, אולם הן בצבא והן בצמרת הממשלה עוקבים בדאגה אחר הרוחות המנשבות בדמשק, ובוחנים את צעדיו של בשאר אסד בקפידה.  

 

לפי שעה, למרות המתיחות והחשש, אין החלטה על העלאת רמת הכוננות של צה"ל מול החזית הסורית - צעד שעלול לתרום להסלמה כשלעצמו. ואולם, בהנחיית הדרג המדיני, מכוונים כל אמצעי האיסוף הישראליים לברר לאן חותר הנשיא הצעיר. תחת כוננות מוגברת, מדובר במערכת הביטחון, לפי שעה, על "עירנות" בחזית זו. 

 

בירושלים מסכמים כי אסד רואה כעת את השינויים המתרחשים באזור, ומבין שבעוד הולכות ונבנות קואליציות של מדינות מתונות - סעודיה, מצרים, ירדן וחלק ממדינות המפרץ - הוא נותר מבודד, הרחק מאחור. במצב זה, אין הוא יכול עוד לסמוך על תמיכתן של ארצות ערב בשעת משבר עם ישראל. בכל מקרה, מעריכים בישראל, לא יתבצע כל מהלך סורי ללא תיאום ישיר עם איראן. 


מה קורה בצבא סוריה? (צילום: אי.פי)

 

באופן רשמי, מסרבת לשכת ראש הממשלה למסור הצהרה בתגובה להתבטאויות האחרונות שמגיעות מצפון-מזרח. גורמים מדיניים מעריכים כי הרקע לאמירותיו של אסד הוא הלחץ הבינלאומי הכבד, בו הוא נתון מאז ההתנקשות בראש ממשלת לבנון לשעבר, רפיק אל-חרירי, ובשל סיועה של סוריה לטרוריסטים בעיראק. את האמירות עצמן מכנים בירושלים "תמרון מדיני מגושם".  

 

המלחמה האחרונה בלבנון, מניחים בישראל, הגם שעודדה במעט את מצב רוחו של אסד, בעיקר לימדה אותו שצה"ל יגיב בחריפות על קריאות תגר והפרות של הריבונות הישראלית. "הצהרותיו האחרונות, אם על רצונו בשלום ואם על מוכנותו למלחמה, קשורות גם ללקח הזה", אומרים גורמי ביטחון בישראל.

 

בכל הקשור להיערכות צה"ל ברמה, מנסים בפיקוד צפון לשמור על איפול ומסרבים לדון בנושא. עם זאת, מנסים גם לשלוח מסרי הרגעה. "לאחר העימות האחרון מול חיזבאללה", אמר ל-ynet גורם צבאי בפיקוד, "הדריכות מול כל איום אפשרי על ישראל עלתה. צה"ל נערך לכל אפשרות, ומעבר לזה לא נכון לפרט".

 

למרות דברי ההרגעה, במערכת הביטחון מודים כי הכוננות ברמת הגולן גבוהה מזאת שהייתה לפני המלחמה בדרום לבנון. ב"סידור העבודה" של צה"ל, גם הגזרה הזאת מקבלת לפתע תשומת לב רחבה בכל דיון ביטחוני, כולל אצל שר הביטחון עמיר פרץ. גורמים בצה"ל אמרו כי אין זה סוד שרצועת עזה, הגדה והגבול מול לבנון היו הגזרות החמות של צה"ל ולשם גם כוונו מרבית הכוחות והאמצעים - אולם כעת גם רמת הגולן נכנסה לתמונה.

 

חיילי מילואים סיפרו כי בתקופת המלחמה מול חיזבאללה, ניתנה הוראה בצה"ל לשלוף כמעט כל אמצעי ברמה על מנת להערך לכל תרחיש. בינתיים הוחזרו כלי המלחמה להאנגרים, גם מספר החיילים לאורך הגבול התמתן, אבל באוגדה 36, בפיקודו של תא"ל אלי רייטר, מרגישים בתקופה האחרונה יותר דריכות. "הסבירות לעימות צבאי מול סוריה אינו גבוה, גם האמירות שנשמעות שם - לא צריך למהר לתרגם אותן למהלכים בשטח. צריך רק להישאר עירניים וקשובים", אמר גורם באוגדה. "החששות העיקריים הם מגורמים קיצוניים, שיפרשו את האמירות לביצוע מהלכים בשטח, או מייצור פרובוקציה מצד גופים כאלה ואחרים שיחממו את הגזרה".

 

תופעה: סורים הופכים שיעים למען נסראללה


פורסם לראשונה 08/10/2006 09:25

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים