שתף קטע נבחר

"יש להכיר בצפון קוריאה - לא להטיל סנקציות"

מרצה בחוג ללימודי אסיה באוניברסיטאות תל אביב וחיפה טוען שסנקציות על צפון קוריאה בעקבות הניסוי הגרעיני שביצעה יפגעו בעם, במקום במשטר. עם זאת, הוא מכיר בכך שיד רכה כלפי פיוניאנג תשפיע על הזירה האיראנית

סנקציות על צפון קוריאה בעקבות הניסוי הגרעיני שביצעה לא יועילו. כך אומר ל-ynet ד"ר אלון לבקוביץ', מרצה בחוג ללימודי אסיה באוניברסיטאות חיפה ותל אביב. "יש כאן שבירת כלים אבל לא שבירת כלים טוטאלית. הניסוי מחייב תגובה, אבל סנקציות שהוטלו עד כה לא גרמו למדינה לזנוח את הנשק הגרעיני וסנקציות נוספות רק יביאו להרעבת האזרחים. המטרה היא להטיל סנקציות על המשטר, לא על העם".

 

את הפתרון היחיד רואה לבקוביץ' בנרמול היחסים עם המדינה המבודדת, במקום הקשחתם. "יש להכיר דיפלומטית בצפון קוריאה כדי לשנות את המצב מבפנים. באמצעות נורמליזציה בין צפון ודרום קוריאה ופתיחת שערי העולם לצפון קוריאה, ניתן יהיה לפתוח גם את שערי המדינה וליצור בה שינוי ממשי כמו החלפת המשטר".

 

לגבי השפעת הניסוי על דרום קוריאה, לבקוביץ' מעריך שסנקציות מדאיגות את המדינה יותר מהנשק הגרעיני של הצפון. "המטרה בדרום קוריאה היא בראש ובראשונה לשמור על היציבות, משום שנשק גרעיני לא בא להרתיע אותם אלא את ארה"ב. החשש המרכזי הוא מפני סנקציות קשות שיביאו לקריסת המשטר בצפון קוריאה שעלול בסופו של דבר להוביל לאיחוד הקוריאות, כמו במקרה של מזרח גרמניה, כשהשליטה לא בהכרח תהיה בידי הדרום".

 

"בדרום חיים 48 מיליון תושבים ובצפון 23 מיליון. אם יקרוס המשטר בצפון צפויה זרימה של צפון קוריאנים לדרום. עבור דרום קוריאה, מעבר של 50% מהאוכלוסייה של צפון קוריאה לתחומה יגרום לנזק כלכלי אדיר ולחוסר יציבות".

 

סאול, לדברי לבקוביץ', מתלבטת. "מצד אחד ברצונה להעביר את המסר לפיוניאנג מבלי לגרום להחרפה נוספת, ומצד שני ייתכן שהניסוי יביא לשינוי במדיניות הביטחון שלה ולהצהרה על שאיפה להתגרען, כהרתעה מול הצפון".

 

התגובה לקוריאה תשפיע על איראן

לגבי מדינות אחרות באזור, מעריך לבקוביץ' שיהיו יותר דיבורים מאשר מעשים. "יפן רואה בגרעין הצפון קוריאני איום ישיר על ביטחונה ולכן בוחנת אפשרות לשנות את חוקתה הפציפיסטית ולהתחמש, אך סין מעוניינת ביציבות ועשויה לשנות את יחסה כלפי הצפון באופן חלקי בלבד. יהיו הצהרות רבות אבל תמיכה רק בסנקציות מאוד מוגבלות, שלא יבטלו את הצורך של מדינות אסיה עדיין יצטרכו להגיע לפתרון ארוך טווח".

 

למרות דבריו על הצורך בנרמול היחסים עם צפון קוריאה, לבקוביץ' לוקח בחשבון שהיעדר תגובה חריפה מצד הקהילה הבינלאומית עלול לפגוע במאמצים למנוע את פיתוח תוכנית הגרעין האיראנית. "מדינות שהתגרענו בעשור האחרון, כמו הודו ופקיסטן, לא שילמו על כך מחיר כבד, וכבר עתה נראה שגם הנזק לצפון קוריאה לא יהיה מספיק גבוה. המסקנה מבחינת איראן זהה - המחיר בגין התחמשותה העתידית לא יהיה נורא".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קים ג'ונג איל בשידור טלוויזיה בדרום קוריאה
צילום: איי אף פי
חיילים בצפון קוריאה
צילום: איי אף פי
מומלצים