שתף קטע נבחר

למה אין עדיין חנות iTunes ישראלית?

כן, כן. הגיע הזמן לכתבה נוספת השואלת את השאלה הנצחית הזו. שני אתרים גדולים כבר מציעים הורדות חוקיות בתשלום של מוזיקה ישראלית - במחירים נמוכים מחנויות התקליטים. אבל אוהבי המוזיקה עדיין לא התרגלו לשיטת הקנייה הזו ויש חברות תקליטים שמסרבות לשתף פעולה. מתי יהיה iTunes ישראלי? לא בקרוב

תוכנות שיתופי הקבצים, המאפשרות הורדות לא חוקיות של מוזיקה, תוכנות, סרטים וסדרות, הן ממנועי הצמיחה של האינטרנט. הן הסיבה לכך שמנויי האינטרנט ממשיכים להגדיל את רוחב הפס של החיבור שלהם. תוכנות אלה הן גם כאב ראש רציני לתעשיית המשחקים, התוכנה, המוזיקה, הסרטים והטלוויזיה.

 

תעשיית המוזיקה העולמית היטיבה להתמודד עם תוכנות שיתוף הקבצים הפיראטיות.

במקביל למאבקים משפטיים מוצלחים היו בתעשיית המוזיקה כאלה שהבינו כי האינטרנט יכול להיות חנות המוזיקה החדשה.

 

אחרי שהאיי-פוד של אפל ושאר נגני המדיה הפכו למוצר שנמצא כמעט בכל בית, גם המסחר במוזיקה בפורמט של קובץ מחשב, במקום דיסק או תקליט, הפך לנפוץ הרבה יותר. כיום זה לא מוזר לקנות שירים בודדים באינטרנט, ועל כך יכולים להעיד מפעילי ‭,iTunes‬ חנות המוזיקה המקוונת של אפל, שהפכה לסיפור הצלחה.

 

הורדה של שיר אחד ב-‭3.2‬ שקלים וב-4 שקלים

ומה קורה אצלנו? באינטרנט הישראלי פועלים כיום 2 אתרים מרכזיים למכירת מוזיקה. האחד נקרא SONGS השייך לחברת התקליטים אן-אם-סי, והשני הוא IMUSIC ששייך לבני נדיבי בשיתוף עם משקיע מחו"ל.

 

איי-מיוזיק מציע הורדות של שירים בקבצים בודדים, וכן הורדות של אלבומים. את האלבום ניתן להוריד בקובץ אחד המכיל את כל השירים וכן את העטיפה הקדמית והאחורית של האלבום. הורדה של שיר אחד עולה ‭3.2‬ שקלים, והורדה של אלבום שלם עולה 25 שקל. באתר "סונגס" מציעים שיר ב‭4-‬ שקלים, ואלבום שלם ב‭35-‬ שקל.

 

האתרים הישראליים לא מצליחים למשוך הרבה לקוחות 

למרות המחירים האלה, הנמוכים משמעותית מהמחירים בחנויות התקליטים, האתרים הישראליים לא מצליחים למשוך הרבה לקוחות. גיל הראל, מנהל אתר איי-מיוזיק, מדווח על כמה מאות קניות ביום, "אבל זה רק עכשיו מתחיל לנוע להיקפים שאנחנו רוצים לראות. אנחנו רוצים להגיע לכמה אלפי קניות ביום – מצב כזה יראה שאנשים רואים באתר דרך רגילה לקנות מוזיקה‭."‬

 

נראה כי הבעיה המשמעותית ביותר של מכירות המוזיקה הישראלית באינטרנט נמצאת בחברות התקליטים.

כיום, הליקון והד ארצי אינן מוכרות באינטרנט שירים של האמנים שלהן. לכן לא תמצאו באתרי ההורדות החוקיות את האלבום החדש של נינט טייב וגם לא את השירים של עברי לידר ושלמה ארצי.

 

בתחילת השנה פורסם על יוזמה של פדרציית התקליטים, להקים בשיתוף עם אתר MSN ישראל חנות מקוונת למוזיקה חוקית כדוגמת iTunes של אפל.

 

נכון להיום זה עוד לא קרה, והגולשים הישראלים יכולים להתנחם (אם הם מעוניינים לשמור על חוקי זכויות היוצרים) באמנים של אן-אם-סי או באמנים של נענע דיסק באתר איי-מיוזיק.

 

שני האתרים אמנם מוכרים מוזיקה גם של אמנים אחרים, אך עיקר ההיצע מתרכז באמנים של שתי חברות התקליטים האלה.

 

היצע מצומצם

אביבית יובל, מנהלת מערכות מידע של אן-אם-סי, אומרת כי הבעיה של אתרי המוזיקה הישראליים איננה שיתוף הקבצים הפיראטי, אלא ההיצע המצומצם של מוזיקה באתרים. "נוסף לכך, דרך הרכישה הזאת לא מוטמעת מספיק בקהל הרחב, שפשוט לא יודע שאפשר לקנות מוזיקה חוקית באינטרנט‭."‬

 

יובל מוכנה להרים את הכפפה ולפתוח את האתר שלה לכל חברות התקליטים בישראל, אם עמיתיה בחברות האחרות ישתפו פעולה עם היוזמה. בינתיים, אן-אם-סי משתפת פעולה עם איי-טיונס כך שבאתר הבינלאומי ניתן למצוא מוזיקה של חווה אלברשטיין ומתי כספי.

 

יש גם אמנים שלא יושבים ומחכים לחברות התקליטים. אמנים רבים, בעיקר כאלה הנמצאים בתחילת דרכם, מציעים את המוזיקה שלהם להורדות בחינם.

 

את שירי החינם ניתן למצוא גם באתרים הגדולים, אבל גם באתרים קטנים יותר של האמנים עצמם או אתרים כמו "במה חדשה‭,"‬ שמאפשרים ליוצרים מכל התחומים להציג את עבודותיהם חינם. גם אמנים מפורסמים יותר כמו נמרוד לב, הודיעו בעבר כי ייאפשרו הורדות חינם של המוזיקה שלהם, בצורה חוקית לחלוטין ולכל דורש.

 

באינטרנט כיום יש היצע לא קטן של מוזיקה ישראלית לקנייה חוקית, חבל רק שלא כל חברות התקליטים קלטו את הפוטנציאל המסחרי של אתרים להורדת שירים.

 

בהד ארצי אמרו בתגובה כי הם נמצאים בהליך עבודה מול אתר MSN ישראל בנושא. בחברה אמרו כי הם מעוניינים למכור את המוזיקה של האמנים שהם מייצגים באינטרנט, וכי "העניין דורש הרבה בירוקרטיה ולכן הוא מתעכב. אנחנו בהחלט רוצים להיות שם, אבל בפורמט הנכון‭."‬

 

רוני בראון, מנכ"ל משותף בהליקון, אמר כי כיום יש שלוש סיבות עיקריות המעכבות מכירת מוזיקה של האמנים בהליקון על גבי האינטרנט. הראשון, חוסר הסכמה עם אקו"ם לגבי גובה התמלוגים על מכירת המוזיקה שלהם באינטרנט. הבעיה השנייה היא הגנה על השיר מפני הפצה שלו באינטרנט באמצעות תוכנות לשיתוף קבצים והפרות אחרות של זכויות יוצרים, והשלישית היא חוסר בחנות וירטואלית למכירת השירים. עם זאת, בראון צופה כי בעיות אלה ייפתרו כך שבמהלך 2007 תתחיל החברה למכור מוזיקה של האמנים שלה גם באינטרנט.

 

להורדת מוזיקה בתשלום:

 

איי-טיונס - http://www.apple.com/itunes ‬‭

סונגס - http://www.songs.co.il‬‭

איי-מיוזיק - http://www.imusic.co.il ‬

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
נאלץ לחכות, כרגיל
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים