שתף קטע נבחר

קרב בלימה בכנסת לעצירת המגעים עם ליברמן

בליכוד יתנגדו להצעה לשינוי המשטר כי "הנושא הפך לפוליטי", בש"ס זועמים כי איש לא התייעץ, בגמלאים מאיימים שיתנגדו להצעה ובעבודה מתכוונים לגבש עמדה משותפת, כשהנטייה היא לללכת עם עמדת פרץ, שסבור כי "לידת ההצעה בחטא". במערכת הפוליטית נערכים לקרב בלימה אדיר נגד כניסת ליברמן לקואליציה ומשתמשים בהצעת החוק לשינוי המשטר כמקפצה. וגם: איפה יהיה אולמרט בשעת ההצבעה?

קרב בלימה נגד ליברמן בקואליציה ובאופוזיציה: שבוע לאחר שהמערכת הפוליטית הזדעזעה בעקבות פגישתם של ראש הממשלה אהוד אולמרט עם יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן, נדמה כי תוכניותיהם המשותפות של השניים מתחילות להשתבש. ליברמן, שהתנה את הצטרפותו לקואליציה בתמיכה של קדימה בהצעת החוק שלו לשינוי המשטר בישראל, יופתע וודאי לגלות שביום רביעי, בשעה שהכנסת אמורה להצביע עליה בקריאה טרומית, ראש הממשלה שהבטיח לפעול להעברת ההצעה שלו כלל לא יהיה בארץ. אבל זו לא ההפתעה היחידה שמספקת לו המערכת הפוליטית.

 

בכירים בסיעת העבודה, כך מתברר, פועלים כבר ימים אחדים יחד עם בכירים בסיעות האופוזיציה, כדי להפיל את הצעת החוק של ליברמן. גורמים בעבודה העריכו כי אם ליברמן לא יצליח להעביר את הצעת החוק שלו, הוא יתקשה להיכנס לקואליציה. "במצב כזה הוא ייראה כאילו הוא זוחל פנימה", אמרו בכירים בעבודה ל-ynet. עמיר פרץ הביע התנגדות לשינוי שיטת הממשל ואמר כי לידתה של ההצעה הזו בחטא והיא נועדה לשרת אינטרסים אישיים. "זו הצעה לא טובה לדמוקרטיה הישראלית", הוסיף.

 

בליכוד אמרו אמש (שבת) כי הסיעה צפויה להתנגד להצעת החוק. "אנחנו מתנגדים למשטר נשיאותי באופן מהותי ומעבר לזה, הנושא הפך לפוליטי", אמרו. בשבוע שעבר אמרו בכירים באיחוד הלאומי כי גם הסיעה הזו צפויה להתנגד להצעת החוק של ליברמן. כך שהמפתח מצוי בתמיכת סיעות הקואליציה - שעמדתן תוכרע בוועדת השרים לענייני חקיקה. סיעת העבודה, שתתכנס הערב בתל אביב כדי לדון בהתפתחויות במערכת הפוליטית, צפויה לגבש החלטה המתנגדת לשינוי שיטת הממשל על פי הצעתו של ליברמן. לקראת הצבעת ועדת השרים אומר השר איתן כבל, החבר בוועדה, כי יתנגד להצעת החוק של ליברמן בכל מקרה. כבל הבטיח כי יערער על החלטת ועדת השרים אם זו תאשר תמיכה בהצעת החוק.

 

מרגע ששר מגיש ערר, על הקואליציה להתנגד לחוק עד לקיום דיון נוסף בנושא בוועדת השרים. כלומר, אם יוגש הערר תהיה עמדת הקואליציה עמדה של התנגדות להצעה. במערכת הפוליטית ובלשכת ראש הממשלה היה מי שהעריך כי אם יראה שלא יזכה לרוב, יעדיף ליברמן לדחות את ההצבעה על הצעת החוק שלו.

 

ש"ס זועמת: לא אמרו לנו מילה

שר הבריאות, יעקב בן יזרי (גיל - גימלאים), החבר גם הוא בוועדת השרים, התבטא בשבוע שעבר נגד הצעת החוק, אולם מקורביו אמרו כי הוא שוקל כיצד לפעול, ולפי שעה נראה כי כלל לא יגיע כלל להצבעה בוועדה. בכירים בסיעת הגמלאים אמרו ל-ynet: "אנחנו אומרים בקול ברור ותקיף: נפעל נגד החוק הזה בכנסת. הסיעה תתנגד להצעת החוק של ליברמן". עם זאת, בלשכת ראש הממשלה מעריכים שניתן יהיה לסמוך על תמיכת הגמלאים בחוק.

 

ומה עם ש"ס? יו"ר התנועה, השר אלי ישי, הודיע גם הוא כי השר משולם נהרי, נציג ש"ס בוועדת השרים לענייני חקיקה, לא יתמוך בהצעת החוק כפי שהוגשה. לדברי ישי, "בהסכם הקואליציוני נקבע כי לא יוגש חוק ללא הסכמת מרכיבי הקואליציה. אף לא אחד ביקש את הסכמתנו לאחוז חסימה המוצע בחוק - עשרה אחוזים. לאחוז שכזה לא נוכל להסכים. מלבד זאת, נראה כי עקרונות הצעת החוק, כפי שגובשו, אינם נותנים מענה לתחלואי המערכת הפוליטית ולתרבות הפוליטית במדינת ישראל. זו מעין שמיכת טלאים חוקתית, שספק רב אם היא הפתרון הנדרש". מקורביו של ישי אמרו כי הסיעה צפויה להתנגד גם בכנסת להצעת החוק של ליברמן ומתחו ביקורת חריפה על התנהלות ראש הממשלה. "לא דיברנו איתנו מילה, לא שאלו אותנו ולא התייעצו איתנו. זו הפרה של ההסכם הקואליציוני", אמרו. "הנושא הזה לא מופיע בהסכם הקואליציוני וגם לא בקווי היסוד".

 

מקורביו של ראש הממשלה אומרים כי אם תחליט ועדת השרים לענייני חקיקה לתמוך בהצעת החוק של ליברמן למרות התנגדות אנשי ש"ס, העבודה והגמלאים, הרי שההחלטה תחייב את הקואליציה כולה בהצבעה בכנסת. המקורבים דחו טענות לפיהן הסיעות החברות בקואליציה צריכות לתמוך אך ורק בנושאים שעוגנו בהסכמים הקואליציוניים. עם זאת, לפי שעה נראה כי מרבית חברות הקואליציה עושות שריר נגד הצעת החוק לשינוי שיטת המשטר של ליברמן.

 

בשיטת "תעשה לנו מלך"

השר איתן כבל דחה את טענות אנשי אולמרט ואמר: "אני מתכוון להתנגד להצעת החוק למשטר נשיאותי שהוא משטר דיקטטורי. נדרשים תיקונים במערכת הפוליטית, אבל מפה ועד לחשוב שנשיא עם סמכויות יתר יעלים את כל הבעיות - זו טעות. מה שחסר כאן זו מנהיגות ולא שינוי שיטה". גם השר אופיר פינס אמר כי העבודה צריכה להתנגד להצעת החוק הזו. לדבריו, "הצעת החוק של ליברמן זה צעד בכיוון של הפיכת ישראל מדמוקרטיה לדיקטטורה. הסמכויות שמקבל ראש הממשלה קיימות רק אצל מובארק ודומיו. ליברמן מנצל את החולשה של הפוליטיקה הישראלית. במקום להתמודד עם התרבות הפוליטית הקלוקלת, שליברמן הוא חלק ממנה, הולכים למשטר של תעשה לנו מלך. זה תמיד כך בעם היהודי. מחפשים מנהיג חזק בימי חולשה".

 

פינס, מסתבר, לא רק מדבר. ביום שישי התכנסו בבית הקפה "מקום בלב ברעננה" השרים פינס יצחק (בוז'י) הרצוג ושלום שמחון ודנו בסוגיות קואליציוניות. פינס הציע כי בכדי לחסום את הצטרפותו של ליברמן לממשלה - יחתמו כל חברי סיעת העבודה על מסמך התחייבות שיוגש לראש הממשלה. במסמך זה יתחייבו חברי הכנסת של העבודה למשמעת קואליציונית במושב החורף של הכנסת. כמו כן, הועלתה הצעה לפיה מפלגת העבודה תבהיר לראש הממשלה כי היא תתמוך בהעברת תקציבים ליהדות התורה על מנת שזו תיכנס לקואליציה. במפלגת העבודה העריכו אמש כי בפגישתם החשאית של השלושה נידונו גם נושאים פנים מפלגתיים רגישים.  

 

בתוך כך, צפויה סיעת העבודה להתכנס הערב בתל אביב על מנת לדון בהתפתחויות במערכת הפוליטית ולקבוע עמדה אחידה באשר להצעת החוק. בעבודה מעריכים כי יו"ר המפלגה, השר עמיר פרץ, יקרא לשיתוף פעולה של כל חברי הסיעה, על מנת למנוע את צירופו של אביגדור ליברמן לממשלה, כולל בנושא תקציב המדינה. "אין ספק שהסיעה צריכה לעבוד כגוף אחד כדי לממש את דרכה של מפלגת העבודה ואת הבטחותיה לבוחרים", אמרה ל-ynet ח"כ שלי יחימוביץ', הנחשבת לחברת כנסת "סוררת" בגלל התנגדותה לכמה סעיפים בתקציב המדינה.

 

"הכנסה של ליברמן לממשלה והשלמה של העבודה עם כך אולי יבטיחו את המשך הכהונה של השרים, אבל יביאו לקץ כל תקווה לתהליך מדיני ולמדיניות חברתית", הוסיפה יחימוביץ'.

  

השר פינס אמר כי אם אולמרט ימשיך להתעקש ולצרף את ליברמן לממשלה, הרי שהוא ימליץ לחברי מפלגתו לפרוש מהקואליציה. לדבריו, "זו תהיה ממשלת ימין שלא נוכל לשבת בה".


פורסם לראשונה 14/10/2006 23:09

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
הצעה רעה לדמוקרטיה. פרץ
צילום: גיל יוחנן
צילום: יואב גלאי
ייעדר מההצבעה. אולמרט
צילום: יואב גלאי
צילום: גיל יוחנן
ימשוך את ההצעה? ליברמן
צילום: גיל יוחנן
צילום: עופר עמרם
יגיש ערער. השר כבל
צילום: עופר עמרם
צילום : דוברות התמ"ת
זועמים בסיעה. השר ישי
צילום : דוברות התמ"ת
מומלצים