שתף קטע נבחר

בכירי האוניברסיטאות: תנו לפלסטינים ללמוד

מערכת הביטחון הטילה איסור גורף על כניסת פלסטינים לישראל לצורך לימודים. רקטורים ובכירים באוניברסיטאות שיגרו בתגובה מכתב מחאה לשר הביטחון. רקטור העברית: אנו מוחים נגד החרם האקדמי בבריטניה וקנדה, אבל עושים בדיוק אותו דבר

רקטורים ובכירים בהנהלות האוניברסיטאות בכל הארץ שיגרו הבוקר (יום ד') מכתב לשר הביטחון, עמיר פרץ, בו הם קוראים לו לבטל את האיסור הגורף שמונע מסטודנטים פלסטינים ללמוד בישראל. את המכתב יזם רקטור האוניברסיטה העברית, פרופ' חיים רבינוביץ'.

 

"האוניברסיטאות בישראל פותחות את שעריהן בפני כל מי שעומד בקריטריונים האקדמיים הנדרשים ללימודים גבוהים, בלא הבדל של מין, דת, גזע או לאום", כתבו הבכירים. "אנו מוחים על האיסור הגורף שהוטל וקוראים לרשויות הביטחון לבחון כל מקרה לגופו. יש לאפשר לסטודנטים שאינם חשודים במעורבות בפעילות המסכנת את ביטחון ישראל, לשהות בישראל לצורך לימודים".


לא הורשתה להיכנס לישראל. סוסן סלאמה  (צילום: איי אף פי)

 

את הפנייה לשר הביטחון יזם רבינוביץ' בעקבות איסור הכניסה שהוטל על סוסן סלאמה, פלסטינית מהכפר ענאתא שליד ירושלים. סלאמה התקבלה בשנה שעברה ללימודי דוקטורט בכימיה באוניברסיטה העברית, אך למרות זאת לא התירו לה רשויות הביטחון להיכנס לישראל, מבלי שסיפקו לה נימוקים לכך. נוכח האיסור, ויתרה האוניברסיטה העברית לסלאמה על תשלום שכר הלימוד בשנת הלימודים הקודמת.

 

פרופ' רבינוביץ אמר ל-ynet: "אין לנו שום עניין פוליטי ולכן אנו מבקשים משר הביטחון לבחון כל מקרה לגופו. יש לאפשר לסטודנטים שאינם חשודים בפעילות עוינת להיכנס לשטח ישראל. אני מאמין שכבני אדם, צריכים לפתוח את האקדמיה לכולם. בן אדם שעשה פעולה שאינה הולמת מעשה אקדמי - מחבלים, שודדים, רוצחים - אין לי בעיה שימנעו ממנו לימודים. אבל מי שידיו נקיות לחלוטין ועד שלא יוכח אחרת, מדוע שלא ילמד? איך זה שישנה החלטה גורפת כזו?  

 

"אם נהיה חומרניים, הרי אנו רוצים שסטודנטים ישראלים יוכלו ללמוד באנגליה או קנדה, ששם יש מאמצים להחרים, אז איך אפשר לבוא ולהגיד שאנו מחרימים אנשים בשל מאפיין? איך נטען כלפיהם, כשאנו עושים אותו דבר בדיוק?".

 

מלבד רבינוביץ', על מכתב הבכירים חתומים רקטור אוניברסיטת תל-אביב, פרופ' דני לויתן; רקטור אוניברסיטת חיפה, פרופ' יוסי בן ארצי; רקטור אוניברסיטת באר שבע, פרופ' ג'ימי וינבלט; דיקן מדרשת פיינברג ממכון ויצמן למדע, פרופ' יוסף ירדן והמשנה הבכיר לנשיא הטכניון, פרופ' אביב רוזן. 

 

כבר ביום שישי האחרון פנתה המועצה האקדמית הבינלאומית לחופש אקדמי (IBA), הפועלת באוניברסיטת בר-אילן, במכתב לכל חברי הממשלה והכנסת בדרישה בקריאה להשיב את הנוהג הבוחן באופן פרטני בקשות של פלסטינים ללימודים אקדמיים בישראל. המועצה הבהירה במכתבה כי "אין לפעולות גורפות אלה מקום בקהילה המדעית" והוסיפה כי "שיתוף פעולה אקדמי בין ישראלים לפלסטינים יכול לעודד הבנה ושלום אזורי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
נעצרים במחסום (ארכיון)
צילום: רויטרס
צילום: סבסטיאן שיינר
האוניברסיטה העברית. הכסף הוחזר
צילום: סבסטיאן שיינר
מומלצים