שתף קטע נבחר

ח"כ אלון: רעיון הטרנספר ראוי לבחינה מחודשת

בדיון מיוחד שנערך במליאת הכנסת לציון חמש שנים להירצחו של השר רחבעם זאבי, הציע ח"כ בני אלון: "הבעיה הדמוגרפית לא תיפתר מאליה, לא מאוחר ללמוד את מורשת גנדי". לדבריו, "כמו שאבי הפליט מדיסלדולף עשה, וכמו שהפליטים ממרוקו עשו כשהם הקימו את המדינה הזו", גם הפליטים הפלסטינים יכולים לקבל פיצוי ולבנות את חייהם מחדש. נתניהו העלה זכרונות מישיבות ממשלה משותפות עם זאבי, שלא היו מעולם

"גנדי ידע שללא פתרון אמיתי, ללא הריסת ועקירת מחנות הפליטים ובלא פתרון של אמת לאותם פליטים מחוץ לארץ הזו לא תיפתר הבעיה ולעולם לא יהיה כאן שלום". כך אמר אחר הצהריים (יום ג') חבר הכנסת בני אלון (איחוד לאומי-מפד"ל) בטקס שנערך בכנסת לזכרו של השר רחבעם זאבי (גנדי), שנרצח לפני חמש שנים.

 

אלון הוסיף: "זו היתה האמת שהנחתה אותו וזו האמת שמן הראוי לאנשים אמיצים, מדי פעם, לא רק לומר - 'הוא היה שנוי במחלוקת', אלא הוא היה גיבור והוא אהב את הארץ הזאת". אלון הזכיר את רעיון הטרנספר מרצון: "אפשר לבחון האם עדיין לא יותר הומני לראות מיליון משפחות שכל אחת תקבל את המאה אלף דולר ותבנה את חייה מחדש, כמו שאבי הפליט מדיסלדולף עשה, וכמו שהפליטים ממרוקו ומכל מקום עשו כשהם הקימו את המדינה הזו, למרות כל השנים שעברו, מאשר כל מיני פתרונות כאילו הומניים שבסופו של דבר גורמים להם הרג של חפים מפשע. המנהיגות שלהם מובילה אותם למלחמה אחר מלחמה, שלא נדבר על החפים מפשע מבין עם ישראל".

 

בנימה אישית יותר אמר אלון: "מעל הכל היה גנדי איש אמיץ. אומץ הלב שלו, שלא אפיין את מחנה הימין בהתמודדות שלו עם הנושא הדמוגרפי, באי המוכנות שלו לומר - אין בעיה כזאת, או היא תיפתר מאליה, או תהיה עלייה או ילודה ויהיה בסדר". לדבריו, "אני פשוט מרגיש צורך לומר גם לחבריו, גם לאלו שלא הסכימו איתו וניסו דרכים אחרות וחשבו שהפתרון הוא מדינה פלסטינית שתגאל ותפתור את כל הבעיה. לא מאוחר ללמוד גם את המורשת שלו".

 

ראש הממשלה אהוד אולמרט נאם אף הוא מעל דוכן הכנסת. לדבריו, "גם ביריבות עם גנדי היה טעם שאיננו קיים ביריבות שמזדמנת לכולנו במהלך היותנו ועיקר פעילותינו הציבורית. גנדי היה יריב קשה, נועז, תחבולן, ערמומי, חכם ותרבותי, שהיה קשה מאוד להתמודד איתו והיה קשה מאוד לעמוד מולו. גם כשלא הסכמת איתו, גם כשכעסת עליו, גם כשרצינו להשיב לו מכה תחת מכה, ידעת שמדובר ביריב יוצא דופן, מיוחד במינו, כמעט חד פעמי בנוף האנושי של החברה הישראלית שהוא כל כך אהב אותה וכל כך התמכר אליה".

 

אולמרט הוסיף: "הטרור הפלסטיני שרצח אותו בשל דעותיו, כדי לסתום את פיו, הוכיח עד כמה זר לו עולם המושגים התרבותי והדמוקרטי שגנדי כל חייו פעל בתוכו. היום, חמש שנים אחרי רציחתו, עלינו לזכור באותו זעזוע מצמרר, את מה שחשנו כולנו ביום הנורא שבו הדבר קרה. אל העובדה שמדובר ברצח ראשון בהיסטוריה של מדינת ישראל של נבחר ציבור בשל דעותיו וניסיון להשתיקו ולהשתיק את דעותיו בכדורי מרצח. כי לא ניתן היה לעשות זאת בכל דרך אחרת".

 

יו"ר האופוזיציה בנימין נתניהו, נאם אף הוא בדיון המיוחד, אך בצר לו נתפס בפליטת פה אומללה: "אני חייב להגיד שכשהוא כיהן כשר בממשלה בראשותי, הוא תמיד נהג בתבונה, בסולידריות, באחריות ותמיד באנושיות...כשאני צריך לתמצת את מה שאני זוכר ממנו זה הוגנות. לפעמים היה ניגש אלי לפני או אחרי ישיבת ממשלה ואומר אני לא מסכים עם צד זה או אחר...אני מציע לך לעשות א' ולא ב'. הוא אמר זאת לא באמירה מניפולטיבית אלא באמירת אמת של חבר, שגם ידע את מגבלות הפוליטיקה...".

 

אך זאבי לא כיהן מעולם בממשלתו של נתניהו. בעקבות פרצי צחוק של רבים מחברי הכנסת במליאה ביקש נתניהו את רשות הדיבור בשנית, והבהיר: "במשך שנות ה-90, במשך שנתיים וחצי אם אינני טועה, גנדי היה חבר בהנהלת האופוזיציה והוא היה בא לישיבות באופן קבוע מדי שבוע. דברי התייחסו לחברותו בהנהלת האופוזיציה אבל לא בממשלה, הוא לא היה חבר בממשלתי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
אלון. אבי פליט מדיסלדורף
צילום: גיל יוחנן
זאבי. חמש שנים להירצחו
צילום: לע"מ
מומלצים