שתף קטע נבחר

מנכ"ל לה-נסיונל לשעבר נידון ל-6 שנות מאסר

משה פרג, שהורשע בהונאה ובתרמית, נידון גם לשנתיים מאסר על תנאי וקנס של מיליון שקל. אקטואר החברה לשעבר, מיכאל רוזנבלט נידון ל-9 חודשי מאסר בפועל. על חברת לה-נסיונל, שנמצאת בבעלות הפניקס, הוטל קנס בסך 2.3 מיליון שקל

עונשים כבדים על מורשעי פרשת לה-נסיונל. שופט בית המשפט המחוזי בחיפה, גדעון גינת, גזר היום (ב') 6 שנות מאסר בפועל ועוד שנתיים על תנאי למשך 3 שנים על משה פרג, המנכ"ל לשעבר של חברת הביטוח לה-נסיוונל. כמו כן הוטל על פרג קנס בסך מיליון שקל.

 

על אקטואר החברה לשעבר, מיכאל רוזנבלט, גזר בית המשפט נגזרו 9 חודשי מאסר בפועל, וכן 15 חודשי מאסר על תנאי ל-3 שנים.

 

על חברת לה-נסיונל, שנמצאת בבעלות הפניקס, הוטל קנס בסך 2.3 מיליון שקל. ביצועו של גזר הדין עוכב עד ל-4 בדצמבר.

 

פרג בן 66 ורוזנבלט בן 71 הורשעו בחודש יוני האחרון (ראה מסגרת) ברוב סעיפי כתב האישום שהוגש נגדם ועניינם הונאה ותרמית. החברה מכרה פוליסות ביטוח חיים פיקטיביות לחברי קיבוצים, שביטלו אותן לאחר מכן אך המכירות אפשרו לחברה להציג רווחי עתק במירמה.

 

בגזר הדין כותב השופט גינת: "לקחתי בחשבון לעניין הענישה את השיקולים העיקריים עליהם עמדו בהרחבה הסניגורים המלומדים ואשר לחלק מהם התייחסתי לעיל. יש בכל אלה כדי להפחית את הענישה, אם כי נוכח הנסיבות המיוחדות שפורטו הן בהכרעת הדין והן בגזר הדין, לא ניתן להימנע מענישה כואבת ומשמעותית".

 

בתגובה לגזר הדין, אמרה מנהלת המחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה, עו"ד אביה אלף: "התוצאה מדברת בעד עצמה. בית המשפט העביר כאן מסר חשוב ועקרוני בדבר הענישה המתאימה בעבירות כלכליות חמורות. בהתחשב בחלוף הזמן ובגילם של הנאשמים, מדובר בעונש ראוי שהינו תוצאה של הכרעת הדין החמורה שניתנה ע"י בית המשפט".

 

11 שנות דיונים

הכרעת הדין ניתנה 11 שנים לאחר שהתפוצצה פרשת לה-נסיונל, אחת הפרשיות הכלכליות הפליליות הגדולות והחמורות בישראל.

 

העבירות בהן הורשעו פרג, רוזנבלט ולה-נסיונל הן רישום כוזב במסמכי תאגיד, קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, הכללת פרט מטעה בדו"חות שנמסרו לרשות לניירות ערך ולבורסה לניירות ערך, עבירות של הכללת פרט מטעה בתשקיף ועבירות של תרמית בקשר לניירות ערך

 

במשך שנים ארוכות צברה לה-נסיונל החברה רווחי עתק על בסיס ביטוחים שערכה לחברי קיבוצים ברחבי הארץ, שהיו למעשה מצג שווא. העסקאות הוצגו לטווח ארוך ורווחי, אך למעשה מדובר היה בעסקאות קצרות טווח, כאשר הרווחים נכנסו לכיסיהם של גורמים חיצוניים, 'מממנים' של העסקאות.

 

על פי כתב האישום, חתמה החברה על עסקאות ביטוח חיים פיקטיביות עם קיבוצים שונים ברחבי הארץ. באמצעות עסקאות אלה ניפחו ראשי החברה את עסקיהם, בהיקף של קרוב ל-700 מיליון שקל, ועל סמך נתונים אלה גייסה החברה כספים בבורסה וממבטחי משנה בחו"ל.

 

הפרמיות ששילמו הקיבוצים היו נמוכות באופן קיצוני, ותמורת כל חבר שנפטר קיבל המשק סכום של כ-25 אלף שקלים. אלא שסכומים נוספים, שנעו בין 500-300 אלף שקל, שולשלו במקביל לכיסיהם של גורמים שכונו 'המממנים', והם אלה שהשלימו את תשלומי הפרמיה המקוריים.

 

על פי כתב האישום, בבסיס המירמה עמדה העובדה שעסקאות הקיבוצים הוצגו בספרי לה-נסיונל כאוסף גדול של עסקאות ביטוח עם חברי קיבוץ בודדים, בעלות מרכיב של חיסכון ארוך טווח. למעשה הקיבוצים התקשרו בעסקה כגוף אחד, ומהות העסקה הייתה קבלת תשלום במקרה מוות. הקיבוצים לא רצו בחיסכון ולא התחייבו לו.

 

בכתב האישום נטען כי ההתנהגות הפלילית של הנאשמים לא הייתה בעצם חתימת העסקאות אלא באופן שיווקן, וכן אי הגילוי כיוון שהרישום בספרי החברה לא שיקף את אופי העסקה.

 

הנפגעים העיקריים היו מבטחי משנה בחו"ל, שלא היו מודעים באותה עת למצבם הכלכלי הרעוע של הקיבוצים והציבור - שרכש מניות על סמך התשקיפים שפרסמה.

 

הפרשה התפוצצה בשנת 1995, לאחר שהתגלו פערים בין הדיווחים על הכנסות לבין המצב בפועל. בשנת 1998 הוגש כתב האישום נגד החברה, נגד המנכ"ל משה פרג ואקטואר החברה, מיכאל רוזנבלט. את התיק ניהלה המחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רוני שיצר
משה פרג. 6 שנות מאסר בפועל
צילום: רוני שיצר
צילום: רוני שיצר
מיכאל רוזנבלט . 9 חודשי מאסר
צילום: רוני שיצר
מומלצים