שתף קטע נבחר

יוזמה בכנסת: לכפות השעיה על הנשיא קצב

תיקון משמעותי ל"חוק יסוד: הנשיא", הקובע כי חברי הכנסת יוכלו להחיל ביוזמתם נבצרות זמנית על נשיא המדינה, צפוי לצאת במהלך השבוע לדרך. ביום רביעי תדון ועדת הכנסת בבקשת ח"כ גלנטי לאפשר הליך מזורז לתיקון ובכך תיסלל הדרך לאישורו במליאה. ח"כ גלנטי: "מאחר שנשיא המדינה הודיע כי אין בכוונתו לקבל את הצעתו של מזוז לבקש נבצרות עד גמר ההליכים נגדו, לא נותרה ברירה"

בדרך להשעיה על פי חוק. חברי כנסת רבים השמיעו בתקופה האחרונה לא-פעם את דעתם בסוגיית נשיא המדינה ובשאלה האם עליו להשעות את עצמו בעקבות החדשות נגדו בפרשת ההטרדות המיניות. למרות זאת, לא פעל אף אחד מהם באופן מעשי כדי לזרז את השעייתו של משה קצב אבל כבר ביום רביעי צפוי מצב זה להשתנות. ועדת הכנסת, שתתכנס באותו יום, צפויה לדון בזירוז הליכי חקיקה בתיקון ל"חוק יסוד: הנשיא" על מנת לאפשר לחברי הכנסת לכפות נבצרות על הנשיא ובכך למעשה להורות לו את הדרך החוצה מהמשכן, גם אם אינו רוצה בכך.

 

חבר הכנסת יצחק גלנטי ממפלגת הגמלאים הוא העומד מאחורי היוזמה שעשויה לאפשר לחברי הכנסת להשעות את קצב מתפקידו, לאור המלצת המשטרה להגיש נגדו כתב אישום ולאחר שהיועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, יעץ לו לשקול את המשך כהונתו.

 

היום (ג') יבקש ח"כ גלנטי מיו"ר ועדת הכנסת, ח"כ רוחמה אברהם, להעלות ביום רביעי לדיון את זירוז ההליכים לתיקון החוק ובכך לבטל את תקופת הצינון הנדרשת בהליך רגיל - 45 ימים מרגע הנחת ההצעה על שולחן הכנסת ועד העברתה במליאה. על פי ההערכות, צפויים חברי הוועדה לאשר את בקשתו של גלנטי ולאחר מכן יעבור התיקון לחוק לקריאה טרומית בכנסת.

 

חוק היסוד הנוכחי, כאמור, אינו מאפשר לכנסת להחליט מיוזמתה כי נבצר מנשיא המדינה למלא את תפקידו באופן זמני. הנשיא עצמו, במידה שמצא לנכון, יכול לבקש מהכנסת לאשר לו נבצרות כפי שעשה לפני טקס השבעתה של נשיאת בית המשפט העליון, דורית בייניש. התיקון להצעת החוק על פי ח"כ גלנטי, "יסמיך את ועדת הכנסת להחליט באמצעות רוב בין חבריה כי נבצר מנשיא המדינה באופן זמני למלא את תפקידו. ועדת הכנסת תחליט לקיים דיון על נבצרות רק לאחר שהובאה לפניה בקשה על ידי עשרה חברי כנסת. בדיון בעניין החלטה זו תינתן לנשיא הזדמנות להשמיע דברו לוועדה. כמו כן יהיה רשאי הנשיא להיות מיוצג על ידי בא כוחו".

 

התיקון שיביא היום ח"כ גלאנטי בפני ועדת הכנסת ואשר יידון על ידה ביום רביעי, כבר חתום בהסכמתם של חמישה עשר חברי כנסת מכל סיעות הבית. ח"כ אברהם, שהביעה את דעתה הנחרצת בנוגע לכך שקצב חייב להשעות עצמו מתפקיד הנשיאות, תומכת בחוק וצפויה לקדם אותו בוועדה שבראשותה. גם יו"ר ועדת החוקה, ח"כ מנחם בן ששון מקדימה, תומך בהצעה לתיקון החוק ואם תעבור זו את ההצבעה במליאה בשבוע הבא, היא תגיע לשולחנו.

 

"מדובר בחוק מיוחד לנשיא קצב", מסביר ח"כ גלאנטי. "מזוז פנה לנשיא המדינה והביע דעתו שנכון יעשה קצב אם יבקש נבצרות עד לגמר ההליכים נגדו. מאחר שנשיא המדינה הודיע כי אין בכוונתו לקבל את הצעתו של מזוז, לא נותרה ברירה אלא לשנות את הסעיף בחוק המאפשר לכנסת ליזום את הנבצרות הנדרשת".

 

קצב, כאמור, עומד איתן אל מול הקריאות כלפיו לעזוב את משכן הנשיא. אתמול, בתשובה לעתירה שהגיש לבג"ץ עו"ד יוסי פוקס, אשר דרש להורות לנשיא להשעות את עצמו עד שתוסר העננה המשפטית מעליו, השיב קצב: "אני משוכנע באופן מוחלט בחפותי ובצדקתי ועל כולם לכבד את החוק וההליכים". היועצת המשפטית של קצב, עו"ד יונה שינדורף הוסיפה: לבית-המשפט אין סמכות לדון בנושא בשל חוק יסוד: הנשיא, המקנה לו חסינות מוחלטת עד תום כהונתו (או עד שיודח).

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קצב ואולמרט. הנשיא נשאר במשכן
צילום: אריאל ירוזולימסקי
צילום: גיל יוחנן
ח"כ גלנטי. חוק מיוחד לנשיא
צילום: גיל יוחנן
צילום: גיל יוחנן
אברהם. תקדם את הנושא
צילום: גיל יוחנן
מומלצים