שתף קטע נבחר

לא רוצה להיות תלוי בגרושתי

נשים רוצות שגברים יקחו חלק פעיל בחיי הילדים ויתחלקו בכל מה שקשור בטיפול בהם. אחרי שמתגרשים פתאום הזכויות של האב מצטמצמות. לגיא רוה נמאס והוא החליט להילחם בתופעה. זה לא היה קל, אבל יש תוצאות

 

הנורמות הקיימות בהתייחסות לאבות גרושים, מתחילות בדברים הבסיסיים.

 

"אבא – קיבלתי מכתב לבית של אמא שהתקבלתי לגן", כך אמר לי בני בן ה-4 בשיחת טלפון בחופש הגדול. השנה, בני הקטן עבר לראשונה לגן עירוני. פתאום הסתבר לי שהעירייה שולחת דואר הקשור לרישומו לגן רק לבית אמו. גם הגננות, שלא באשמתן, קיבלו מהעירייה את כתובת האם בלבד ולכן לא שלחו לי הזמנה ליום הכרות בגן. בעצם, הן בכלל לא ידעו על קיומי.

 

הקפצה

מכירים את הספר "בית האלוהים" שכתב סמיואל שם? אחלה ספר למי שעוד לא קרא. מסופר על סטודנטים לרפואה אשר מתמחים במחלקה מלאה זקנים בבית חולים. המתמחים שונאים לבדוק את הזקנים, שכן מדובר על מחלקה לבעיות קיבה ויציאות ועל המתמחים הוטלה כמובן המלאכה הלא נעימה, אז הם המציאו את המושג "הקפצה". פשוט רושמים בגיליון הרפואי שהחולה זקוק לבדיקה במחלקה אחרת וכך הזקן עובר מחלקה ולא צריך לבדוק אותו. רעיון גאוני! כך הרגשתי אני כש"הקפיצו" אותי.

 

לשמחתי, גרושתי משתפת אותי, והודיעה לי מה הגיע ומתי לבוא לגן, כי היא יודעת שאני רוצה להיות מיודע בכל דבר הקשור לבני יקירי. ואז חשבתי לעצמי: מדוע שהעירייה לא תרשום לעצמה שתי כתובות ותשלח לשני ההורים? כל כך פשוט. כל כך נחוץ.

 

האב יקבל כמו האם את כל דברי הדואר מהעירייה שקשורים לילדו וכך יהיה מעורב גם בתחום זה בגידולו. האם לא תצטרך להיות "מזכירתו" של האב. האב לא צריך להיות תלוי ברצונה הטוב של האם.

 

אז פניתי לתומי לעירייה, במקרה שלי - עיריית תל אביב. עבר עלי חודש שלם של פקסים וטלפונים מול פקידות נחמדות שלא הצליחו לעכל בכלל את בקשתי! לשלוח לאב? אנחנו לא שולחים לשתי כתובות. רק לכתובת האם!

 

אני המשכתי לנדנד והן המשיכו "להקפיץ" אותי מאחת לשנייה (כן, כולן נשים). בסופו של דבר, ולמזלי, הגעתי לשמחתי לגברת שהקשיבה ואמרה לי "אתה צודק. אין סיבה שלא תקבל. תן לי לבדוק עם אנשי המחשב ונראה מה אפשר לעשות". אחרי עוד חודש הבנתי שאמנם ניסו לפתור את הבעיה, אך הפתרון שהוצע גרם למחשב לשלוח לי רק חלק מהדואר!

 

טוב, בשלב הזה כבר התייאשתי. בכל זאת, חודשיים של דיונים ארוכים, טלפונים והבטחות שונות! ואולי זאת הדרך בארץ? לבצע "הקפצה" לאזרח על מנת שלא יהיה לו כוח להמשיך ולדרוש את זכויותיו הבסיסיות? פניתי למשרד מבקר המדינה שיעזור קצת. קיוויתי שההילה שיש למוסד זה תעזור לחולל שינוי ביחס העירייה.

 

זה לקח רק עוד חצי שנה של תחלופת מכתבים... השבוע הובטח לי במכתב יפה שהחל משנת הלימודים הבאה בטפסים של עיריית תל אביב יהיה מקום מיוחד להורים גרושים לרשום את שתי הכתובות שלהם ושני ההורים יקבלו את כל דברי הדואר מהעירייה! יופי!

 

טיפול ברמה הארצית

אז חשבתי לעצמי, למה שזה יהיה רק בתל אביב? מה עם אבות גרושים במקומות אחרים שיש להם את הרצון לדעת ולהיות מעורבים בגידול ילדם, אבל אין להם את הכוח הנפשי למאבק כזה ארוך ומתיש מול העירייה בה הם גרים?

 

החלטתי לפתור בעיה זו ברמה הארצית! החלטתי לפנות לעוד כמה ערים, אבל אם אני גר בתל אביב, הם בכלל יסכימו לענות לי? בשלב זה פעלתי יחד עם תנועת הורות שווה . בכל זאת, כשפונים במכתב רשמי של עמותה זה נראה יותר רציני ויש סיכוי גבוה יותר לקבל תשובות.

 

נכון להיום, 10 ראשי ערים שקיבלו את המכתב בתחילת ספטמבר, עדיין שוקלים מה לענות. במקביל, פנינו גם למרכז השלטון המקומי, שם קיבלנו בינתיים תשובה מעורפלת. שלחנו מכתבים גם לשר הפנים וצוות משרדו. הרי הם אמונים על נושא זה ועדיף שיהיה חוזר אחיד לכל הערים, אבל גם במשרד הפנים לא כל כך ידעו מה לעשות איתי, אז "הקפיצו" אותי מאחד לשני ובסוף אמרו לי לפנות למשרד החינוך...

 

עוברים למליאה

בשלב זה פניתי לכלל חברי הכנסת. כידוע יש 120 כאלו! 10 ענו לי ו-5 אף שלחו מכתב לשר הפנים בבקשה לטפל בנושא. עוד 5 אמרו שידברו עם שר הפנים. אולי במזנון? בקיצור, איפה הדברים עומדים? הרי זאת בקשה לגיטימית שלא אמורה להיות לגביה ויכוח ערכי או פוליטי!

 

מרכז השלטון המקומי "הקפיץ" אותי לחברי הכנסת שיחוקקו חוק שיכריח אותם לשלוח דברי דואר לשני ההורים. משרד הפנים "הקפיץ" אותי מפקידה לפקידה ואז ניסו "להקפיץ" את הנושא למשרד החינוך.

 

וכן, יש גם אנשים שרואים ומבינים שלא כך צריך להיות ונרתמים ומשנים מערכת שלמה, משום שהם מאמינים שתפקידה של הרשות לשרת את אזרחיה - את כל אזרחיה.

 

אבל זה יקרה! זו רק שאלה של כוח רצון, זמן ונכונות להתמיד ולהתעקש מול המערכת. והאם זה באמת כה חשוב? למה זה בכלל שווה את הטרחה? המסר החברתי הנשלח מן הרשות הממסדית, הוא העיקר כאן. שינוי המסר של המוסדות, יסייע לשינוי המצב החברתי.

 

הכותב הוא אב פעיל להשגת הורות משותפת בחקיקה ובחברה. הורים המעוניינים לפתור בעיות הקשורות בנושא מוזמנים לפנות לגיא רוה במייל .

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
רוצה להיות הורה שווה זכויות
צילום: סי די בנק
מומלצים