שתף קטע נבחר

חוקרים: פסולת פלסטיק מסכנת את בע"ח הימיים

מברשות שיניים ישנות, צעצועי חוף וקונדומים משומשים הם רק חלק מפסולת הפלסטיק שהגיעה למרכז האוקיינוס השקט, וממיתה בעלי חיים רבים. חוקרים: הפסולת הפלסטית - אסון אקולוגי

מברשות שיניים ישנות, צעצועי חוף וקונדומים משומשים הם רק חלק מפסולת הפלסטיק שהגיעה למרכז האוקיינוס השקט, ומסכנת בעלי חיים המסתבכים בערמת האשפה או מנסים לאכול אותה. מחקר חדש איתר כמות גדולה של פסולת פלסטית הנמצאת במערבולת גדולה בלב האוקיינוס, ופוגעת במאזן האקולוגי.

 

העמידות של הפלסטיק בפני תנאי הים, הופכת אותו לסכנה ממשית לבעלי החיים. הגאות סוחפת צעצועי פלסטיק ושאר פסולת שבני האדם משאירים בחופים, ואלה מגיעים עד מהרה ללב הים ופוגעים ביצורי המעמקים.

 

כך לדוגמה, צבי הים, הבולעים שקיות פלסטיק שהושלכו למים, ונראות לצבים כמו המדוזות מהן הם ניזונים. השקיות מסתבכות במערכת העיכול של הצבים וגורמות למותם ביסורים. לפי הערכות, הירידה החדה במספר צבי הים בעולם נעוצה, בין היתר, בפסולת הפלסטיק המושלכת על החופים ומגיעה עם הזרמים אל מעמקי הים. בנוסף, בעלי חיים מסתבכים לעתים בפסולת, וטובעים אל מותם. שקיות פלסטיק עמידות נקשרות לגופם, מארזי פחיות משקה לוכדים אותם וחונקים אותם למוות.

 

התופעה ידועה ומוכרת לביולוגים מרחבי העולם כבר שנים רבות, אך כעת, מחקר מקיף של ארגון הסביבה "גרינפיס" חושף כי מימדי היקף הפגיעה בבעלי החיים גדולים בהרבה מכפי ששוער. לפי הדו"ח, למעלה מ-267 מיני נפגעים מהפסולת המגיעה לים, ובהם עופות ים, צבים, דולפינים, אריות ים, לוויתנים ודגים.

 

כ-80% מפסולת הפלסטיק שהתגלתה במערבולת הגיעה מהחופים, וכ-20% ממנה הושלכה לאוקיינוס מספינות וכלי שיט שונים. מקורות הזיהום העיקריים, לפי המחברים, הם תיירות, שפכי ביוב, דיג ופסולת המושלכת מספינות ואוניות.

 

המחקר פורסם ימים ספורים לאחר פרסומו של מחקר נוסף, שהצביע על עתיד אפל לאוכלוסיית הדגים באוקיינוסים ובימים. לפי המחקר, שפורסם בכתב העת Science, אם יימשך דיג-היתר והזיהום בימים תיעלם אוכלוסיית הדגים כולה עד שנת 2048.

 

במחקר הנוכחי בדקו אנשי גרינפיס פגרים של יצורים ימיים שונים שנמצאו במהלך התצפיות. החוקרים גילו כי קיבותיהם של בעלי-החיים המתים היו מלאות בפסולת פלסטיק, שגרמה למותם. לדברי החוקרים, זיהום הפלסטיק בים הוא אחד הסיכונים המשמעותיים לאיכות הסביבה ולאיזון האקולוגי העדין הקיים באוקיינוסים ובימים.

 

סטיב סמית', ממשתתפי המחקר, אמר לכתב סוכנות הידיעות רויטרס כי "הפלסטיק באוקיינוסים פועל כמו ספוג רעיל. הוא סופג חומרי פסולת מסוכנים רבים, המשתחררים בגופם של בעלי החיים וגורמים למותם. יש לנו צילומים של אלבטרוסים שאכלו את הפלסטיק, ומתו למרות שהקיבות שלהם היו מלאות - אך לא בחומרי תזונה".

 

נזק נוסף שגורמת פסולת הפלסטיק הוא בסחף בעלי-החיים. יצורים שונים נסחפים על גושי הפלסטיק הגדולים, לעתים למרחקים של קילומטרים רבים. בע"ח הזרים מגיעים לנישות אקולוגיות חדשות, שם הם הופכים עד מהרה למטרד סביבתי, בהיעדר אויבים טבעיים. התנועה בין אוכלוסיות בעלי החיים משנה משמעותית את המאזן האקולוגי, וגורמת לעתים להרס שרשרת המזון.


פורסם לראשונה 07/11/2006 04:30

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
הצבים נחנקים משקיות הפלסטיק
צילום: איי פי
מומלצים