שתף קטע נבחר

שף, מדריכת אירובי וחבורת הפאסט קידס

בפרק השני של פרוייקט הבריאות, התזונה והכושר "פאסט קידס" לומדים הילדים שאוכל בריא יכול להיות גם טעים ושפעילות גופנית יכולה להיות בילוי נהדר. מה הם יעשו עם המידע הזה? נחיה ונראה

 

הורי ילדי כיתה ד' מרעננה אינם מתייאשים וממשיכים בנחישות בהפקת פרוייקט הבריאות, התזונה והכושר - פרוייקט "פאסט קידס" (מי שלא נחשף לפרוייקט מוזמן להציץ במסגרת). והפעילות הפעם: יום כיף, מלא בריאות, ב"ספארק המים ימית 2000" בחולון. בתוכנית: פעילות אירובית בבריכה והכנת ארוחת ג'אנק פוד בריאה.

 

אירובי לילדים

רחלי ארנפלד, מנהלת צוות הבידור והספורט של הפארק ורעות משה – מפעילה בצוות, העבירו לילדים פעילות אירובית נושאת פרסים בתוך המים. הפעילות הותאמה במיוחד לגילאי הילדים והתמקדה בעיקר בפלג הגוף העליון – שרירי השכמות והחפתים. הפעילות מיועדת לחיזוק השלד ושרירי הגב.

 

לדברי ארנפלד, "פעילות אירובית חשובה לחיזוק המערכת הוקסיולארית (סיבולת לב-ריאה) ובמציאות של ימינו, שבה הילדים יושבים רוב היום בבתיהם ואינם משחקים במשחקי הילדות הקלאסיים, הכוללים ריצה וקפיצה, חשוב ליצור עבורם אווירה והזדמנויות המגרות פעילות אירובית. בגיל הזה, שבו הילדים עדיין מתפתחים, השרירים אינם מפותחים לגמרי וחשוב להימנע מעומס יתר על השרירים והעצמות".

 

ולמה דווקא בתוך המים? "הפעילות במים מאפשרת למתן את העומס המופעל על השרירים והעצמות, משום שהיא מבוססת על התנגדות כוח העילוי של המים, שלמעשה מאפשרת לכל ילד לפעול כנגד כוח התנגדות שמותאם לו באופן ספציפי. כמו כן, הפעילות במים היא פעילות כייפית. הכול נעשה תוך כדי משחק והילדים מבצעים פעילות גופנית, שנתפסת בעיניהם ככיף צרוף ולא כמטלה שיש למלא בכדי לשמור על הבריאות. בנוסף, הפעילות נשאה פרסים. הפרס מחזק את תחושת האתגר, מעלה את המוטיבציה של הילדים ועוזר להוציא מהם את המיטב והמירב".

 

ארנפלד מוסיפה כי אם רוצים להעמיק את הפעילות במים ולהרחיב אותה לאזורים נוספים בגוף, כדאי להשתמש בחגורות ציפה ולפעול במים עמוקים יותר. פעילות כזו מאפשרת להתמקד גם בפלג הגוף התחתון.

 

אם אין טופו – שיאכלו פילה

ואחרי הוצאת האנרגיות כמובן שהילדים לא נשארו רעבים. רונן כהן, השף הראשי של מסעדת

פסיפיק במלון קראון פלאזה בתל אביב, ערך לילדים סדנת בישול של ג'אנק פוד בריא. את ה"שיגעון" לבריאות קיבל כהן מהבית. "אימי הקפידה על תזונה נכונה ואוכל. אצלנו בבית לא אכלו חמאה בכלל".

 

כשנכנס למקצוע והחל ללמוד בשוויץ נתקל שוב בנושא והחליט לאמץ את הגישה הבריאה, הכוללת מזון טרי, בישול שלא פוגע בערכים התזונתיים של המזון, שימוש מצומצם בשמן ומוצרים שמנים ועוד. "אין ספק שלהציע תפריט דיאטטי ובריא זה עסק לא קל", אומר כהן. "עלויות המזון האורגני גבוהות בשלושים אחוז וכלי הבישול המיוחדים יקרים אף הם, אבל לא פחות חשוב מזה, צריך לדעת לעבוד נכון עם הפרודוקטים ולאמץ שיטות בישול יותר בריאות. אין ספק שיותר קל לעבוד כשאפשר להשתמש בשמן".

 

מכיוון שהילדים מאוד אוהבים המבורגר וצ'יפס, החליט כהן להכין איתם את המאכלים האלה, אבל בדרך בריאה יותר. במקום בשר רגיל הוא השתמש בפילה בקר דל שומן. "זהו בשר משובח וגם יקר. אם בקר רגיל עולה 28 שקל לקילו - הפילה עולה 60 שקל לקילו. זה יקר, אבל שווה את המחיר".

 

אבל, לא תמיד מה שיותר בריא גם יותר יקר. כך למשל הלחמניה של מנת ההמבורגר שבה

כהן משתמש עשויה מחיטה מלאה (חיטה שלא מקלפים אותה). מחירה כ-90 אגורות ליחידה – מחיר זהה למחירה של לחמניה מקמח לבן. "לא ברור לי למה החברות הגדולות לא משתמשות בלחמניה מחיטה מלאה. זו לחמניה שעשירה מאוד בערכים תזונתיים כי לא קילפו לה את הקליפה וידוע שכל הויטמינים נמצאים בקליפה. כנראה שנוח לחברות להשתמש באותו מוצר, מכיוון שאין עדיין דרישה מהציבור לעבור לקמח מלא".

 

ובכל זאת, המבורגר מפילה בקר ולחמניה מקמח מלא עדיין לא עושים את כל העבודה. "חשוב מאוד לשלב לפחות שלושה צבעים של ירקות. ירקות ירוקים עשירים בברזל וירקות אדומים עשירים בויטמין סי. חשוב מאוד לא לבשל או לטגן את הירקות. במסעדות המזון המהיר מטגנים את הירקות ואז הם מאבדים את הויטמינים ונשארים עם קלוריות ריקות. אני ממליץ להכניס ללחמניה עם הבשר עגבניה, חסה, בצל ומללפון חמוץ".

 

ומה לגבי התוספת הנצחית - צ'יפס? גם כאן יש לשף תשובה בריאה. "אפשר לקנות תפוחי אדמה שעברו הקפאה יבשה. מה שנשאר זה לטפטף מעט שמן ולהכניס לתנור. לא לטגן בשום אופן כי זה מכניס את השומן הרווי לתוך האוכל".

 

הסעודה הסתיימה והילדים חזרו לשיגרת הג'אנק והטלוויזיה שלהם. האם משהו חילחל? האם יהיה שינוי? את זה נוכל לבחון באמת רק בעוד מספר חודשים, עם סיום הפרוייקט. ההורים עדיין אופטימים ונחושים.

 

בקרוב בפרוייקט "פאסט קידס": 

  • פעילות חנוכה מיוחדת (גם בחג הסופגניות אפשר לאכול יותר בריא).
  • שיחה עם הרופאה על ארוחות בוקר (קורנפלקס זו לא האופציה האידיאלית).
  • יום הורים (כן, גם לנו יש הרבה מה ללמוד).
  • קטיף פירות בפרדס (כמה דברים שכדאי לדעת על פירות). 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דניאל שטרנזון. צילום: תומר קרן
טלי קרן. צילום: תומר קרן
מומלצים