שתף קטע נבחר

סטודנטים ישראלים בבודפשט: אנחנו חיים בפחד

הסוכנות היהודית מדווחת על עלייה חדה במספר התקריות על רקע אנטישמי בעולם - ובעיקר במזרח אירופה. בסוף השבוע הותקפו שלושה צעירים ישראלים על ידי פקח ברכבת התחתית בבודפשט - רק בשל העובדה שדיברו ביניהם בעברית

תמונה קשה: בתקופה האחרונה חלה עלייה משמעותית במספר התקריות על רקע אנטישמי במזרח אירופה. ישראלים המתגוררים בבודפשט ולומדים בה רפואה מספרים כי לאחרונה חלה הסלמה של ממש בשנאת הזרים במדינה - על רקע אי היציבות הפוליטית השוררת במדינה מאז שהחלו הפגנות הימין הקיצוני נגד הממשלה, לפני חודשיים.

 

בסוף השבוע הותקף איתי לביא, סטודנט ישראלי לרפואה הלומד בבודפשט, על ידי פקח רכבת המטרו. "חזרתי ברכבת מחדר הכושר עם חברה וחבר שלי", סיפר לביא בן ה-28 ל-ynet. "כאשר הפקח של המטרו שמע אותנו משוחחים בינינו בעברית, הוא שאל למה אנחנו מדברים בעברית במקום לדבר בהונגרית, ושאל אם אנחנו מישראל. כאשר השבנו בחיוב, הוא התחיל לצעוק 'לכו מפה, לא רוצים אותכם כאן'. אנחנו לא שתקנו, ועד מהרה עברנו ממלים לדחיפות".

 

יותר מהאלימות של הפקח, מה שצרם ללביא היה האדישות שהפגינו כלפיו העוברים ושבים. "כולם מסביב עצרו והסתכלו בלי לעשות כלום. אף אחד לא עזר, לא שאל למה או חשב שמשהו לא בסדר. וזה מה שמדאיג. זו ההרגשה", סיפר.

 

שלמה מולה, חבר הנהלה בהסתדרות הציונית ובסוכנות היהודית, הממונה על המלחמה באנטישמיות, חזר בשבוע שעבר מכנס בינלאומי למלחמה באנטישמיות שהתקיים בהונגריה. "חזרנו טרודים מאוד מהנתונים הקשים של העלייה באנטישמיות בעולם ובמיוחד במזרח אירופה. אני חושב שבישראל לא מודעים לסרטן שמתפשט בעולם, לגידול העצום באנטישמיות. לא שונאים אותנו רק באיראן, אלא גם באירופה. זה מחריד: קריקטורות, ונדליזם, תוקפנות כלפי יהודים חובשי כיפה או דוברי עברית", אמר. מולה גם ציין כי בסוכנות היהודים שוקדים בימים אלו על תוכנית לחיזוק המנהיגות היהודית בקהילות היהודיות. 

 

כבר הכינו את הדרכונים

בהונגריה חיים כ-100 אלף יהודים; 80 אלף מתוכם גרים בבודפשט. לביא סבור שהבעיות הפוליטיות הפנימיות שמסעירות את הונגריה בשבועות האחרונים מבליטות את שנאת הזרים, ובעיקר את השנאה ליהודים וישראלים. "אני חי פה חמש שנים - ומאז שהחלו המהומות של מפלגות הימין הקיצוני נגד ראש הממשלה, היהודים נורא מפחדים פה. חברים יהודים שלנו הציעו לנו לא לצאת מהבית. לא בטוח להסתובב פה ברחוב כמו פעם".

 

"בתקופה האחרונה שומעים יותר ויותר על מקרי אלימות. יש נטייה גדולה יותר ללאומנות. אני בטוח שכל הזרים נפגעים מזה, ולא רק אנחנו. לפני מספר שבועות, בזמן המהומות, יהודים רבים כבר הכינו את הדרכונים לצאת מהארץ. יהודים רבים לקו לאחרונה בהתקפי חרדה", הוסיף.

 

בהונגריה לומדים כאלף סטודנטים ישראלים. ללביא וחבריו אין שום כוונה להישאר בהונגריה לאחר שיסיימו את לימודיהם. "אם הייתי מתחיל את הלימודים השנה לא הייתי ממשיך כאן - אבל זו השנה האחרונה שלי. הלימודים בהונגריה היו חוויה נהדרת והיה ממש כיף. אבל לאחרונה כל זה השתנה. הרבה יותר גזענות", ציין.

 

סטודנט ישראלי לרפואה נוסף, תמיר גלזר בן ה-29, שותף לתחושות של לביא. "ליד הבית שלי ריססו לפני חודש וחצי גרפיטי של צלב קרס וסמל האס-אס, ואף אחד לא טורח למחוק אותם. החברים היהודים שלומדים איתנו מספרים שתמיד הייתה אנטישמיות בהונגריה - אבל אין ספק שעכשיו יש עלייה ברמת השנאה. התקווה שמחזיקה אותנו כאן זה שעוד מעט ואנחנו חוזרים לארץ", סיפר.

 

"אחד מהחברים שלי, יהודי שנולד בהונגריה בגילי וסיים עכשיו את לימודי הרפואה אומר שככול שעובר הזמן הוא לא רואה בהונגריה אופציה לחיות בה. הוא לא מרגיש אליה שייכות וזה רק הולך ומחמיר", הוסיף גלזר. עם זאת, הוא ציין כי המבוגרים שבקרב הקהילה היהודית מעט יותר סקפטיים, ולא בטוחים שבישראל המצב טוב יותר.

 


פורסם לראשונה 13/11/2006 23:15

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לביא ובת זוגו, זלצמן. לא בטוח להסתובב ברחובות
צלבי קרס (ארכיון)
צילום: אירנה אדלשטיין
מומלצים