שתף קטע נבחר

פוקר לבנוני

מזכ"ל חיזבאללה שוב מהמר, אך לשחקנים האחרים כבר אין מה להפסיד

בנאום שנשא שלשום בדרום ביירות קרא מזכ"ל חיזבאללה לשיעים בלבנון שלא לחשוש ממלחמת אחים חדשה במדינה, שכן, כך הסביר, "רק הצד החלש פוחד מאפשרות שכזו ואנו איננו חלשים". נאומו של נסראללה בא לאחר פרישתם של השרים השיעים מממשלת לבנון האנטי-סורית, ממשלה שדחתה את תביעת חיזבאללה לקבל כיסאות נוספים ובעצם לקבל זכות וטו על כל החלטה ממשלה עתידית. 

 

עיתוי המשבר שפרץ אינו מקרי. למרות המשבר אימצה שלשום ממשלת לבנון את הצעת האו"ם לכונן בית דין בינלאומי כדי לשפוט את הנאשמים ברצח ראש ממשלת לבנון לשעבר, רפיק אל-חרירי. הנאשמים טרם נתגלו, אך לחיזבאללה, וככל הנראה גם לדמשק, יש סיבה טובה לחשוש. בית הדין עלול לדרוש הסגרתם והעמדתם לדין של בכירים בצמרת הסורית, המקורבים לנשיא אסד, שהוזכרו בעבר כמעורבים ברצח. 

 

אלא שיריבי חיזבאללה אינם ממהרים להיכנע, ומבטיחים להשיב מלחמה שערה. אחרי הכל, כל ויתור לנסראללה יהפוך אותנו לממליך המלכים של הפוליטיקה הלבנונית, לאיש החזק בלבנון.

 

למען האמת, נסראללה אינו מעוניין במלחמת אזרחים. הוא דווקא רוצה שקט ויציבות שיאפשרו לו לשקם את ארגונו. הוא ותומכיו השיעים עודם מלקקים את פצעיהם מן המלחמה האחרונה. אבל נסראללה הוא מהמר באופיו. גם ביולי האחרון הוא הימר שישראל לא תגיב לחטיפת החיילים. אלא שאז נכשל ההימור, ונסראללה ותומכיו נאלצו לשלם מחיר כבד. 

 

עתה הוא שוב מהמר, מהמר שבסופו של דבר ייכנעו לו יריביו. הבעיה היא שלאף אחד משחקני הפוקר הלבנוני אין כבר מה להפסיד. אחרי הכל, כל ויתור לתביעותיו משמעותו מסירת השלטון במדינה לידיו, ולא לשם כך הלכו סניורה ועמיתיו דרך כה ארוכה. אפשר, אמנם, שברגע האחרון תימצא הפשרה הגואלת והכל ימשיכו בדרכם עד למשבר הבא. אך אפשר, שלבנון תיקלע למשבר חריף ואף למלחמת אזרחים מחודשת. 

 

עבור ישראל, המסקנות ממשבר זה ברורות. ראשית, המלחמה האחרונה והחלטה 1701 של מועצת הביטחון יצרה לגבולנו הצפוני מציאות שבירה ורופפת. ומי שהתנחם בפריסת צבא לבנוני וכוח בינלאומי עשוי לגלות כי עם חילופי האש הראשונים בביירות יהיו כוחות אלה הראשונים לנטוש את האזור.

 

שנית, נכונותו של נסראללה לקרוא תיגר על יציבותה של המערכת הלבנונית מעידה כי הוא חש בטוח בעצמו, ואפשר שהוא סבור שהשיב לעצמו את כוחו ומעמדו שאבדו לו במלחמה. מכאן עולה החשש כי במוקדם או במאוחר הוא יבקש להשיב את המצב לאורך גבול ישראל לקדמותו, למציאת ערב ה-12 ביולי 2006. אחרי הכל, מי שמאיים במלחמת אזרחים בתוככי לבנון לא יירתע מלחדש פעילותו נגד ישראל לאורך הגבול.

 

פרופ' זיסר הוא ראש החוג להיסטוריה של המזרח התיכון, אוניברסיטת תל-אביב.
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים