שתף קטע נבחר

לבני בלונדון: סוריה מכשילה את שחרור שליט

שרת החוץ אמרה כי בכל פעם שהחמאס הראה סימנים של שיתוף פעולה עם אבו מאזן וחלה התקדמות במגעים לשחרורו של החייל החטוף גלעד שליט, שלחה סוריה מסרים לארגון - "אל תעשו את זה". לבני, שנאמה במרכז ללימודים אסטרטגיים, תפגוש היום את שרת החוץ הבריטית וראש הממשלה בלייר

שרת החוץ, ציפי לבני, האשימה אמש (ב') את סוריה בסיכול המאמצים לשחרור החייל החטוף, רב"ט גלעד שליט, ובהפרעה למאמצים לטיפול במשבר המתמשך בין ישראל לפלסטינים. לדברי השרה, סוריה גם גרמה לבעיות פנימיות בתוך הרשות הפלסטינית.

 

"בכל פעם שהחמאס הראה סימנים של שיתוף פעולה עם הנשיא הפלסטיני, מחמוד עבאס (אבו מאזן), סוריה שלחה מסרים ואמרה 'אל תעשו את זה'. זה אפילו לא נוגע לאינטרס הסורי", אמרה לבני בנאום שנשאה בפני כמאה חברי פורום המרכז ללימודים אסטרטגיים בלונדון, במסגרת ביקורה בבריטניה.

 

"שמענו כי החייל הראשון שנחטף הוחזק בידי החמאס, ובכל פעם שנוצר איזשהו סיכוי לשחררו, הגיעה הוראה מסוריה שאמרה לא לשחרר אותו", אמרה לבני. היא גם ציינה כי ישראל הפסידה כשנה של משא ומתן עם הפלסטינים לאחר שהחמאס ניצח בבחירות למועצה המחוקקת של הרשות.


לבני במהלך הכנס בלונדון. היום תיפגש עם בלייר (צילום: איי פי)

 

לדברי השרה, הייתה זו טעות להתיר לחמאס להשתתף בבחירות הפלסטיניות, בשל תמיכת התנועה בטרור. "דמוקרטיה אינה רק בחירות, אלא גם ערכים", אמרה לבני. "יש לדרוש מכל מפלגה, כחלק מהמערכת הדמוקרטית, שתאמץ את ערכי הדמוקרטיה בטרם תשתתף בבחירות. כך נהוג בכל מערכת דמוקרטית מלבד במזרח התיכון".

 

לבני הדגישה כי היא עדיין תומכת בפתרון של שתי מדינות לשני העמים וקראה למנהיגי המדינות הערביות וראשי מדינות אירופה, לפנות אל הגורמים המוסלמים המתונים על מנת לרתום אותם למאבק בטרור אותו מובילים הקיצוניים. היום תיפגש השרה עם עמיתתה האנגליה, מרגרט באקט וראש הממשלה, טוני בלייר.

 

"לחזק את הגורמים המתונים במדינות ערב"

לדברי לבני, הסכסוך העולמי עם המוסלמים הקיצוניים הוא חוצה גבולות ואינו על טרטוריה אלא על ערכים. היא הדגישה את האינטרסים המשותפים לגורמים המתונים במדינות ערב ולעם הפלסטיני ומדינת ישראל. "המתונים תומכים בחזון שתי מדינות - פלסטין לצד מדינת ישראל, בעוד הקיצוניים עושים הכל על מנת לערער את המצב", אמרה לבני. אי לכך הדגישה שרת החוץ כי על שני הצדדים לחבור אחד אל השני.

 

אחת הדוגמאות שסיפקה לבני לשיתוף הפעולה האפשרי עם מדינות ערב הוא האינטרס המשותף בין ישראל ולבנון, כפי שהוא מיוצג על ידי ראש הממשלה הלבנוני פואד סניורה. היא הוסיפה כי ישראל מצפה ממנהיגי המדינות לומר בפומבי מה שהם אומרים בשיחות אישיות, כמו למשל העובדה שאיראן מהווה לא רק איום על ישראל אלא גם עליהם ואמירות נוספות המכוונות נגד החמאס אשר מערער את היציבות באזור.

 

"לא מספיק לדעת שהם קיימים, הגורמים המתונים", אמרה. "צריך לחזקם על מנת שיוכלו להגיד את דבריהם מאחר ובדרך כלל הם החלשים, כמו פואד סניורה ואבו מאזן. על הקהילה הבינלאומית לחזק אותם ובין היתר לפעול ליישום החלטה 1701 בלבנון מאחר וזה יחזק את סניורה מול סוריה וחיזבאללה".

 

שרת החוץ הוסיפה שהיא בעד הקמת מדינה פלסטינית אבל לדבריה "הקמתה אינה צריכה להיות העקרון המנחה אלא מה שיבוא

 אחריה - מדינה חיונית, אחראית ומתפקדת על מנת שהקיצוניים לא יקבעו או יכתיבו את האג'נדה שלה".

 

במהלך דבריה הזכירה לבני את דבריו של נשיא ארצות הברית, ג'ורג' בוש, על כך שפתרון בעיית הפליטים הפלסטינאים עוברת דרך הקמת מדינה, מאחר ורק בה הם יוכלו להקלט. "יש להפסיק לדרוש שהפליטים יחזרו לתוך ישראל ועל המנהיגים האירופאים להגיד את זה", אמרה לבני. יש להניח שאת הדברים הללו תגיד השרה גם מחר בפגישה המתוכננת לה עם בלייר.


פורסם לראשונה 20/11/2006 21:29

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
ציפי לבני בלונדון
צילום: איי פי
מומלצים