שתף קטע נבחר

פרץ: הפסיקו את ההסתה, תנו לי לעבוד

בתום שבוע נוסף בו ספג ביקורות על תפקודו וקריאות להתפטר, ירה שר הביטחון לכל הכיוונים. בשיחות עם מקורביו האשים כי חלק מהתקשורת משתפת פעולה עם לשכת אולמרט, טען שפוליטיקאים משתמשים בנושא הגרעין לקידום מעמדם ("ההצהרות שלהם חמורות מאלו של נשיא איראן") והזהיר מפני "משחקים מסוכנים" בתוך מפלגתו. בתוך כל אלו, יש לו רק בקשה אחת: "שייתנו לי לעבוד. אני רוצה שלושים ימים של שקט, אפילו שבוע אחד בלי שיזכירו את שמי בשום מקום - לא לטוב, ולא לרע"

שר הביטחון, עמיר פרץ, המשיך בסוף השבוע את המתקפה נגד מבקריו ובשיחות סגורות ירה לכל הכיוונים: נגד יריביו במפלגה, נגד אלה המבקרים אותו על תפקודו במשרד הביטחון ונגד פוליטיקאים המתבטאים בנושא האיום האיראני. "אני רוצה רק דבר אחד", אמר. "שייתנו לי לעבוד. אני רוצה שלושים ימים של שקט, אפילו שבוע אחד בלי שיזכירו את שמי בשום מקום - לא לטוב, ולא לרע. מי שמנהל נגדי את מסע ההסתה הזה פוגע בביטחון המדינה".

 

על המתיחות שנוצרה בינו לבין ראש הממשלה, אהוד אולמרט, השבוע בעקבות שיחתו עם נשיא הרשות הפלסטינית, מחמוד עבאס (אבו מאזן), בחר פרץ שלא להרחיב את הדיבור.

 

שר הביטחון דחה בסוף השבוע באופן חד משמעי דיווחים על נכונותו לעבור לתיק האוצר. לדבריו, "הנושא של האוצר כלל לא רלבנטי. אני אומר את זה באופן חד משמעי. לא הצעתי כלום וגם אהוד אולמרט לא הציע כלום. אני גם לא מניח שהוא יציע. לכן, אני לא דן בנושאים היפותטיים. אני לא משחק את המשחק הזה. אני שר הביטחון, נקודה. יש שני מצבים שבהם אני עוזב את משרד הביטחון: אם ועדת וינוגרד תחליט שאני צריך ללכת - ואז כל הדרג המדיני הולך יחד איתי - או אם יהיה משבר קואליציוני, ואז מפלגת העבודה תצא כולה מהממשלה".

 

פרץ הוסיף כי הוא מוטרד מאופי הדיון הציבורי סביבו. "אני מתכוון לעשות הכל כדי שהדיון הציבורי יהיה סביב הנושאים החשובים. מסע ההסתה, שנועד לייצור אווירה ומציאות מלאכותית, חייב להיפסק. אני מתכוון לחשוף אחת לאחת את המחדלים ואת הנזקים שיצרה מדיניות עצימת העיניים של שש השנים האחרונות ואציג בפני הציבור את הפעולות היומיומיות שאנחנו עושים כדי לתקן את המצב".

 

שר הביטחון התייחס בשלוות נפש לסקרים בימים האחרונים (ראה משמאל), בהם הוא זוכה לאחוזי תמיכה נמוכים ביותר. "אני כל כך מבסוט מהסקרים האלה שזה לא יאמן", אמר. "חבל שלא היה אפס אחוז תמיכה בי בסקרים, כי כך אפשר היה לקפוץ בכל שבוע במאות אחוזים מעכשיו והלאה", אמר.


פרץ. מדברים יותר מדי, כותבים יותר מדי - והכל נגדו (צילום: גיל יוחנן)

 

שר הביטחון האשים, בין היתר, את התקשורת בקיום מסע הכפשה מכוון נגדו ואף טען כי כלי תקשורת אחדים משתפים פעולה עם לשכת ראש הממשלה. "מעולם לא היה על איש ציבור קמפיין כמו שיש עליי", הסביר. "אין יומן ברדיו, אין עיתון, אין תכנית טלוויזיה – שחצי מהזמן הכותרות לא מוקדשות לשאלה למה אני לא יכול להיות שר ביטחון. פעם העיתונות היתה הוגנת, מביאה את הדיעות בעד ונגד. אבל היום זה לא קורה. אני יודע על אנשים שהיו בדרך לאולפן טלוויזיה והמפיקה החזירה אותם הביתה כי לא היו מוכנים לצאת נגדי. אני מכיר אנשים שהוזמנו ונשלחו הביתה כי לא התאימו לקונספט".

 

"אולי אין פה מנצח", הוסיף שר הביטחון, "אבל זו תזמורת שכולם מנגנים בה את אותה המנגינה. יש גם מסע מטורף במסגרתו מנסים להאשים אותי בהדלפות מתוך דיונים ביטחוניים. אם יש מישהו שטוען דבר כזה, אני דורש מראש השב"כ לפתוח בחקירה מיידית לאיתור המדליפים. יש אנשים שפשוט עברו את כל הגבולות", אמר.

 

"נושא הגרעין הפך כלי לקידום המעמד הציבורי"

בנוסף, תקף שר הביטחון בסוף השבוע בחריפות גם פוליטיקאים ישראלים המתבטאים בעניין האיראני, ואמר דברים שיכולים אולי להרגיע מעט את הישראלים. "בנושא איראן מדברים הרבה יותר מדי. אני מדבר הרבה פחות. אני יכול רק לומר שהקשר בין כל הסיסמאות וההצהרות ששומעים בתקשורת ובין המציאות - רופף מאוד. למרות זאת, אנחנו מתייחסים לאיום בצורה רצינית. גם אם זה שנתיים, שלוש, חמש עד שהם ישיגו את הפצצה – אנחנו מתייחסים לאיום כמו אל איום מיידי".

 

"יש פוליטיקאים שהנושא האיראני הפך אצלם לכלי לקידום מעמדם הציבורי", אמר פרץ בנוגע להתבטאויות התכופות הנשמעות משרים וחברי כנסת. "בעיניי, זה הרבה יותר חמור מההצהרות של נשיא איראן בנושא. אני מוכרח להודות שזה נושא שמי שמדבר עליו הוא משוגע. אבל אולי אני משוגע כי אני מגלה אחריות. יש אחרים שיש להם פוזה יותר טובה, פוזה של כאלה שיודעים לטפל בנושא האיראני. הם מדברים בחוסר אחריות ואין להם שום מגבלה, כי הם לא יודעים כלום. אז הם יכולים לומר הכל".

 

בנושא הפלסטיני הזהיר פרץ בשיחות עם מקורבים כי ישראל לא תוכל להגיע להסדר מדיני ביהודה ושומרון, ללא מערכת להגנה מפני טילים קצרי טווח. "חייבים מערכת הגנה לאורך הגבול. נתתי הוראה לחזור ולהשקיע במערכת הזאת ואנחנו מקווים שבימים הקרובים נסיים את השלב של קבלת ההחלטות באיזו מערכת נשקיע", אמר.

 

"להפסיק את המשחקים הכפולים והמסוכנים בתוך המפלגה"

מאז תום מלחמת לבנון, ואף במהלכה, נשמעו ביקורות רבות על אופן תפקוד צה"ל ברמה המערכתית. פרץ, מודע לצורך בתיקון נזקים מהיר ככל שניתן, אמר בסוף השבוע כי עד סוף שנת 2007 יגיע צה"ל לרמת הצטיידות ואימונים ברמה הגבוהה ביותר מזה שנים ארוכות: "אני מתמקד בעניין של ימ"חים, מילואים, אימונים, נושאים שנחשפו באופן דרמטי במלחמה וההשלכות שלהם", אמר.

 

שר הביטחון הוסיף כי הוא מודאג מבריחת הקצינים הצעירים מהצבא ואמר כי בכוונתו לפעול להשארתם במסגרת צה"ל. "אני מתכוון לעשות הכל כדי לטפל בשדרת הקצינים הצעירים", הודיע. "הם מרגישים שנפגע המועדון היוקרתי, ואני לא רוצה שזה יקרה. צריך לטפח דור של מנהיגות צעירה. אם השדרה הזו של סרנים ורבי סרנים תהיה חסרה, יהיה קשה מאוד לבנות את העתודה של המנהיגות של צה"ל לשנים הקרובות".

  

שר הביטחון לא שכח גם לסגור חשבון בשיחותיו בסוף השבוע עם אנשי מפלגת העבודה ובראשם המזכ"ל, איתן כבל, בעקבות הביקורות הישירות והמרומזות כלפיו. "הם צריכים להפסיק את המשחקים הכפולים המסוכנים. גם אם כל מטרתם היתה לגרום לכך שמפלגת העבודה תשאר בממשלה, הם יכולים למצוא את עצמם יוצרים דינמיקה שתוביל להוצאתה מהממשלה.

 

"כל המשבר שלי עם עמי אילון ואבישי ברוורמן החל בגלל המינוי של איתן כבל לשר. הם לא הסכימו לזה, לא השלימו עם זה. הם איכשהו בלעו את פואד (בנימין בן אליעזר), למרות שהיה אחריהם במרשימה, כי הוא היה יושב ראש מפלגה. אבל עם המינוי של כבל לא השלימו לעולם והם אמרו את זה בשיחות. אז אמרתי אוקיי, ומיניתי אותו למרות זאת. לא נעים".

 

פרץ סבור כי כבל, שהשמיע השבוע קריאה להתפטרותו ממשרד הביטחון, עשה זאת כדי לנקות את המצפון שמציק לו מאז נכנס אביגדור ליברמן לממשלה. "כבל מסתובב מאז כניסת איווט ליברמן לממשלה עם בטן מלאה", הסביר פרץ. "הוא הרגיש שהחבר'ה האכילו אותו דבר שהוא לא רצה. גם לי היו כאבי בטן, לא רק לו. אתה לא יכול להנות מכל העולמות. אם החלטת לשמור על הממשלה אז נושכים שפתיים.

 

"אבל כבל היה בחיפוש אחר פעולה שתנקה לו את המצפון וזה הסתדר לו עם הרצון שלו לצאת מהמזכ"לות. הוא מצפה להיות משודרג, להיות שר עם תיק, והוא רוצה לברוח מהמזכ"לות, להשאיר את כל החובות. אני מניח שזה פחות או יותר מה שהנחה אותו כשיצא נגדי. חוץ מזה, הוא נסחף בטרנד הלאומי, ומצא עצמו על הגל", אמר שר הביטחון.

 

בתוך כך, הצליח פרץ לעורר את חמתם של כמה ח"כים המקורבים לו, אותם כינס ביום חמישי לפגישה במשרדיו של איש העסקים בני גאון. בפגישה הבהירו המשתתפים - בהם השרה יולי תמיר וחברי הכנסת יורם מרציאנו, אפרים סנה ושלי יחימוביץ' - לפרץ: "מצבך בשטח קשה ביותר. אתה נמצא בתחתית הסולם, וממשיך לאבד גובה".

 

אלא שמהר מאוד התברר למשתתפים, להם הובהר שהפגישה חשאית ודיסקרטית, כי הם שימשו רק כלי משחק בידיו של יו"ר העבודה. דבר קיום הפגישה הודלף לערוץ 2, וכמה מהמשתתפים טענו שפרץ עמד מאחורי המהלך בניסיון להראות שיש לו עדיין תמיכה בתוך הסיעה. "הוא לא רצה באמת לשמוע מה שיש לנו לומר לו", אמר אחד המשתתפים שרתח על ההדלפה. "הוא השתמש בנו. זה לא מקובל, והבהרנו לו את זה".


פורסם לראשונה 25/11/2006 17:54

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עופר עמרם
פרץ. נשאר במשרד הביטחון. נקודה
צילום: עופר עמרם
צילום: מיכאל קרמר
לא השלים עם המינוי של כבל. איילון
צילום: מיכאל קרמר
צילום: איי אף פי
אחמדי-ניג'אד. פרץ לא ידבר על איראן
צילום: איי אף פי
מומלצים