שתף קטע נבחר

ראש בראש: לוח אם של Asus מול Abit

לאחר תרדמה בתחום, החליטה Asus להיכנס לשוק הלוחות לגיימרים. עימתנו את הלוח הראשון בסדרה, Crosshair עם המתחרה המבוסס של Abit: לוח Fatal1ty

עד לפני זמן לא רב, לוחות האם היוקרתיים והיקרים ביותר בשוק הביתי היו מבית ASUS והתבססו בעיקר על ערכות השבבים המתקדמות ביותר של Intel. אלו קרצו במיוחד למשתמש המנוסה יותר, ונבדלו מיתר הדגמים של החברה

בזכות תוספות כגון Deluxe ו-Premium לשם המוצר.

 

למעשה, מספר לוחות מתוצרת החברה (כגון ה-A8N-SLI Premium וה-A8N32-SLI Deluxe) אף נחשבו לטובים מסוגם, כך שמנסיון ניתן לומר שהגרסאות המיוחדות של לוחות האם של ASUS הן בדרך כלל פנינים של ביצועים, ושונים לחלוטין מהלוחות הסדרתיים והנפוצים יותר.

 

למרות ש-ASUS הובילה את השוק בתקופה האחרונה כמעט בכל התחומים, היה שוק אחד אותו היא הזניחה – שוק הגיימרים. עקב חוסר תשומת הלב של ASUS לנושא, חברות אחרות, קטנות יותר, שבו את ליבם. הן עשו זאת עם לוחות שנבנו על ידי גיימרים - עבור גיימרים.

 

דוגמה בולטת לחברה שכזו היא ABIT, אשר הייתה הראשונה לתת לגיימרים מעמד של כבוד בקו המוצרים שלה עם חתימת ההסכם עם ג'ונתן וונדל (הידוע בכינויו Fatal1ty), אשר זכה לתואר "הגיימר הטוב בעולם". הסכם זה איפשר ל-ABIT להטביע את השם Fatal1ty על המוצרים שלה ובכך למשוך את תשומת לבם של הגיימרים באשר הם.

 

תוך פחות משלושה חודשים מחתימת ההסכם, השיקה החברה את לוח האם הראשון שנשא את השם Fatal1ty, והתבסס על ערכת השבבים המתקדמת ביותר בזמנו, ה-925XE של Intel. בדומה ל-ASUS, גם ל-ABIT יש עבר מפואר (אם כי רחוק יותר), ולפני התהפוכות הרבות שעברה החברה לאחרונה, היא הייתה ידועה כיצרנית מובילה של לוחות אם לממהירים (Overclockers). הוותיקים שביניכם ודאי זוכרים את סדרת לוחות ה-NF7, אשר הייתה ה-DFI LanParty של אותם ימים.

 

הענק מתעורר

לפני שלושה חודשים התעורר הענק. ASUS הציגה את ה-Republic Of Gamers (בקיצור R.O.G.), התשובה שלה ל-Fatal1ty של ABIT. בד בבד עם ההכרזה על הסדרה החדשה, הציגה ASUS גם את לוח האם הראשון בסדרה – ה-Crosshair (כוונת), אשר מבוסס על ערכת השבבים nForce 590 SLI ומיועד למעבדי AM2 של AMD.

 

בסקירה זו נשווה בין הלוחות של שתי החברות עתירות המוניטין: לוח ה-R.O.G Crosshair של ASUS אל מול לוח ה-AN9 Fatal1ty 32X של ABIT. אמנם בין שני הלוחות קיים הפרש מחיר של כ-500 ש"ח (לרעת ה-Crosshair), אך אנו לא רואים בעיה לעמת ביניהם, שכן שניהם מיועדים לאותו פלח שוק בדיוק.

 

אנו עומדים להחמיר עם המתחרים. הפעם, אין להסתפק בביצועים עילאיים או יכולות המהרה טובות, שכן הפעם אנו מחפשים גם את אותו ערך מוסף, שיצדיק את ההשקעה הכספית. אותן תוספות שהופכות את לוח האם לייחודי ותורמות לחווית השימוש בו, אשר הפעם צריכות להיות מעניינות במיוחד.

 

ASUS R.O.G M2-Crosshair

 האריזה של לוח ה-Crosshair עוצבה מחדש לחלוטין ואינה דומה כלל לאריזות של לוחות האם האחרים של ASUS. על קדמת האריזה מופיע הלוגו של R.O.G והכיתוב Crosshair (כלל הלוחות בסדרת ה-R.O.G יסומנו בשמות דגמים ולא בשילוב של אותיות ומספרים), כאשר ברקע ישנה תמונה של כוונת.

 

עם פתיחת המכסה העליון מתגלים לפנינו כרטיס הקול SupremeFX של ASUS והמיקרופון המצורף. זהו מיקרופון חד-כיווני, שקולט רק קולות המגיעים מכיוון הדובר ומסנן את כל רעשי הרקע המיותרים. מבט נוסף מגלה את פאנל הכניסות והיציאות, ואת אחת התכונות החשובות ביותר של הלוח: מסך LCD אחורי.

 

מסך קטן זה משמש לדיווח על תקלות חומרה במהלך פעולת הלוח, או לתצוגה של כל הודעה אחרת שתרצו. מיקום המסך הקטן הוא די תמוה, שכן כמה מאיתנו באמת מסתכלים על הפאנל האחורי של לוח האם?

 


לוח LCD אחורי. Crosshair

 

 

ABIT AN9 Fatal1ty 32X

קופסת ה-AN9 Fatal1ty 32X גדולה וכבדה משמעותית מזו של ה-Crosshair, כאשר בחלקה הקדמי מופיע שם הלוח על רקע שחור ואדום (אדום זהו הצבע המזוהה עם Fatal1ty), וישנו אף ריבוע קטן המבשר כי ללוח מצורף משטח לעכבר של ABIT.

 

בגב הקופסה ישנן הבלטות והסברים על תכונותיו השונות של הלוח, אם כי החשובות ביותר לדעתנו הן ה-OTES GT – מערכת הקירור המבוססת על צינור מוליך בודד ושני המאווררים הקטנים של לוח האם, שבב ה-uGuru המקל על המהרה, ה-AudioMax – אותו כרטיס קול שמצורף לחבילה וה-OTES Slipstream: מאוורר שמורכב על חריצי ההרחבה במארז, ותפקידו הוא לדחוף אוויר לכיוון כרטיסי המסך ולסייע בקירורם. בחלקה העליון של האריזה מסופר על פאנל ה-uGuru האופציונלי, שאינו מצורף לחבילה, וחבל. בלוח אם שמיועד לגיימרים, עם תג מחיר כה גבוה, מן הראוי היה ש-ABIT תשקיע את מירב המאמצים לצרף אביזרים רבים ככל האפשר.

 

המהרה ומבחני ביצועים

כמו בכל הביקורות שלנו על לוחות אם, אין אנו יכולים לפסוח על חלק חשוב זה – ההמהרה. מעבר ליתרון הברור שהיא מהווה למשתמש (בזכות ביצועים גבוהים יותר בהשקעה נמוכה), ההמהרה משמשת גם מדד טוב לאיכות הלוח, עיצובו ותאימותו לעבודה בתדרים גבוהים מהרגיל. כמו כן, לוח אם שמאפשר המהרה גבוהה, בדרך כלל יפגין יציבות טובה יותר במהירויות רגילות.

 

על כן, חשוב מבחינתנו לבדוק את ההמהרה המקסימלית של כל לוח לא רק עבור הממהירים, אלא גם עבור הצרכנים הרגילים, שמעוניינים רוצים יציבות לאורך זמן (שנים).

 

למרבה הפתעתנו, לוח ה-Crosshair של ASUS מספק ביצועי המהרה גרועים למדי. ה-bus הגיע לתדר של 223MHz בלבד. זהו ערך ההמהרה הנמוך ביותר מבין כל חמשת לוחות האם לתושבת AM2 שבדקנו לאחרונה, ועם יד על הלב, התוצאה פשוט מבזה את הנסיון של ASUS ליצור סוף-סוף לוח המיועד לשוק הממהירים ושחקני המחשב.

 

האפלה ניכרת

לעומת זאת, ה-AN9 Fatal1ty 32X הגיע לתדר bus של 231MHz, ולמעשה הוא שני רק ל-ASUS M2N32-SLI Deluxe , כאשר ההפרש במהירות בין שני הלוחות עומד על MHz בודד בלבד (ו-13MHz בלבד במהירות המעבד). זוהי בהחלט תוצאה מכובדת, בהתחשב בכך שהלוח של ABIT זול בכ-300 ש"ח מה-M2N32-SLI.

 

במבחני הביצועים שלנו הפגין לוח ה-Fatal1ty של ABIT יתרון קל על פני המתחרה של ASUS, אם כי לעתים ההפרשים היו כה קטנים שניתן לייחסם בקלות לשגיאה סטטיסטית ותו לא. מצד שני, במבחנים אחרים, במשחקים לדוגמא, ה-Fatal1ty האפיל על ה-Crosshair במידה ניכרת, מה שוודאי ימשוך את הגיימרים למיניהם ויחזק את המוניטין של החברה בקרבם.

 

יפה אך לא אופה

אין ספק כי לוח ה-Crosshair הוא מאוד פוטוגני ובעל תכונות נאות, אך בכך למעשה מסתכמים כל יתרונותיו – ביצועיו, אף על פי שהם טובים, לרוב אינם עולים על אלו של ה-AN9, ויכולות ההמהרה שלו הן הגרועות ביותר שנתקלנו בהן בכל לוחות האם לתושבת AM2 אשר בחנו בתקופה האחרונה.

 

גם ה-BIOS של הלוח איננו נוח במיוחד (אם כי ישנו שיפור משמעותי לעומת לוחות האם הקודמים של ASUS). בסך הכל מדובר בלוח יפה, אם כי לא ממש אופה. בפועל, מדובר בכשלון ברור של ASUS לייצר לוח אם לשוק הגיימרים, שכן דווקא בתחומים בהם לוח זה אמור להצטיין – המהרה וביצועים – הוא מפגין נחיתות גם אל מול לוחות אם שאינם מיועדים למטרות אלו כלל.

 

לעומת ה-Crosshair, הלוח של ABIT, ה-AN9, הוא קצת פחות פוטוגני, אך מבחינת הביצועים ברוב המקרים הוא מוביל על פני הלוח של ASUS, ולעתים בהפרש לא קטן בכלל. גם בתחום הההמהרה מדובר בלוח מוצלח במיוחד, והמהירות אליה הגענו שניה רק ללוח אחד שבדקנו בעבר (לוח ה-M2N32 של ASUS).

 

סיכום

למרות העובדה כי ה-ASUS M2N32-SLI Deluxe אותו סקרנו לא מזמן, וה-ASUS R.O.G M2-CrossHair הם אחים קרובים, ומבוססים על רכיבים זהים, ה-Crosshair מצליח להשיג המהרה הנמוכה ב-117MHz מאחיו התאום. לצערנו, ASUS לא השכילו לבנות על גבי הניסיון המוצלח מאוד שלהם עם ה-M2N32 המצוין ובחרו להתחיל מחדש - בהחלט לא הבחירה הנכונה.

 

ה-Crosshair הוא לוח טוב מאוד עם שלל תוספות, זה פשוט לא מספיק כשהלוח שמולו הוא מתמודד מבצע את כל המשימות בצורה טובה בהרבה. ה-Crosshair הוא לוח מוזר למדי, שכן הוא לא מספק את הסחורה אך עולה הרבה, הרבה מאוד – וזאת לעומת ה-AN9 של ABIT שהינו בעל יחס ביצועים/מחיר מושלם. על כן, בחרנו להעניק ל-ABIT AN9 Fatal1ty 32X את פרס הבחירה המשתלמת ביותר, כלוח המועדף עלינו לתושבת AM2.

  

ASUS R.O.G Crosshair

 

יתרונות: מסך LCD, כפתורים על הלוח, ביצועים

 

חסרונות: לוח גרוע להמהרה, מחיר גבוה, BIOS לא ברור

 

מחיר: להשוואת מחירים לחצו כאן

 

ABIT AN9 Fatal1ty 32X

 

יתרונות: חבילת תוספות, לוח מוצלח להמהרה, ביצועים, מחיר

 

חסרונות: אין כפתורים על הלוח, נדרשים שינויים קלים ב-BIOS

 

מחיר: להשוואת מחירים לחצו כאן

 

 

עוד ב-HWzone: מתי נזכה לראות GeForce 8000 לקהל הרחב?

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לוח קטלני. Fatal1ty
באדיבות HWZone
מומלצים