שתף קטע נבחר

איידס: פחות חולים, יותר נדבקים

אפריקה היא עדיין היבשת המועדת ביותר לפורענות בכל הקשר לנגיף האיידס, אבל השינוי לטובה כבר מורגש בזכות יוזמות ממשלתיות. דווקא במדינות העשירות ניכרת התעלמות הולכת וגוברת מהסכנה. ויש גם חידוש לכבוד יום האיידס הבינלאומי - השבוע הכריז הוותיקן כי הוא עשוי לשקול מחדש את מדיניותו הנוקשה כלפי שימוש בקונדומים. אם אין תרופה, לפחות שאלוהים יעזור

תחילה המספרים: שישי וחמישה מיליון בני אדם ברחבי העולם נדבקו באיידס ויותר מ-25 מיליון מתו בעקבות המחלה מאז שזוהתה לראשונה בשנת 1981. אשתקד מתו ממנה כמעט שלושה מיליון בני אדם אך מספר הנדבקים עמד על 4.1 מיליון. על פי נתוני ארגון הבריאות העולמי, כארבעים מיליון בני אדם ברחבי העולם חיים כיום עם המחלה, רובם באפריקה שמדרום לסהרה.

 

אתמול (שישי) ציינו בעולם את יום האיידס הבינלאומי, שצויין לראשונה ב-1991 על מנת להזהיר את האנושות מפני אחת המגיפות הקטלניות ביותר שידעה. על פי האומדנים, אם תימשך התפשטות המחלה בקצב הנוכחי, איידס תוכתר כמחלה הקטלנית ביותר בהיסטוריה, קטלנית אף יותר מהמגיפה השחורה שפקדה את אירופה במאה ה-14.

 

עוד בנושא:

 

"נטילת אחריות – שהיא הנושא המרכזי שעל הפרק השנה – משמעה שכל נשיא וראש ממשלה, כל חבר פרלמנט ופוליטיקאי, יחליט ויכריז שהוא עצמו עוצר את המחלה", אמר מזכ"ל האו"ם קופי אנאן. "וזה דורש גם מכל אחד מאיתנו להוציא את האיידס מהחושך אל האור ולחשוף ברבים את העובדה ששתיקה משמעה מוות".


טרנסקסואלים באינדונזיה. אחריות וסולידריות - לא מספיק (צילום: איי פי)

 

הסולידריות והאחדות עליהן מדבר אנאן, כאמצעי המרכזי במאבק במחלה, אינן שכיחות. ביום האיידס הבינלאומי ברור שיישמעו ביטויים של אחדות גורל וברור שארגונים מכל קצוות תבל יצהירו על כוונתם לשלב כוחות על מנת להאבק בנגיף ובמחלה ולסייע לחולים ולנשאים. אך בפועל, קיים פער עצום בין מיליוני הנשאים והחולים הסובלים בעוני מחפיר במדינות אפריקה שמדרום לסהרה, לעומת אחיהם לצרה שנושאים את הנטל במדינות המתפתחות או החולים והנשאים במדינות העשירות שמצליחים לקבל טיפול ולדחות את הקץ.

 

אפריקה מתעוררת, המדינות העשירות נרדמות בשמירה

גילוי קוקטייל התרופות נגד המחלה רק העמיק את הפער והמציאות המקברית. במדינות כמו בריטניה למשל, המודעות גבוהה הטיפול נגיש וזמין. לעומת זאת, במדינות אפריקה המודעות הדלה והמציאות החברתית רק תורמות להתפשטות המחלה, ודווקא שם הטיפול אינו מגיע לאנשים הזקוקים לו.

 

בשנים האחרונות מסתמנת מגמה מסקרנת. דווקא במדינות העשירות ניכרת התעלמות הולכת וגוברת בקהילות מסויימות מדרכי המניעה, מה שגורם לעליה במספר הנדבקים. לעומת זאת, במדינות אפריקה, כתוצאה מיוזמות ממשלתיות והשקעה של משאבים רבים – רובן מתרומת - הטיפול הופך נגיש יחסית ומביא לשינוי דרמטי.

 

הבעיה היא שברבות ממדינות אפריקה, גם הנגישות של התרופות ומחירן הזול יחסית אינם מבטיחים טיפול לחולים, שכן עדיין התרופות יקרות מדי עבור חולים שמתפרנסים לעיתים מפחות מדולר ליום. תופעה זו גרמה בשנים האחרונות למדינות כמו הודו ותאילנד להצהיר בפומבי כי בכוונתן "לשבור" את הפטנט של חברות התרופות ולייצר בעצמן, בעלות נמוכה יותר, את התרופות הדרושות.


מציינים את יום האיידס בסין (צילום: רויטרס)

 

אפריקה היא כיום היבשת בה ניכרת מגמת ההתפשטות המהירה ביותר של המחלה. העוני וחוסר המודעות מוליד גם טרגדיות כמו 2 מיליון תינוקות שנושאים את המחלה כבר מלידתם, או שנדבקו בנגיף מחלב אימם.

 

בדרום אפריקה למשל, פחות ממחצית מבני ה-15 יזכו להגיע לגיל 60 בגלל האיידס. על פי ההערכות, כ-950 בני אדם מתו שם מהמחלה מדי יום בשנה החולפת; כ-1,400 נדבקו בנגיף מדי יום. רק הודו היא המדינה בה שיעור ההידבקות גבוה יותר.

 

סקר שבוצע השנה על ידי UNAIDS, סוכנות האו"ם למאבק במחלה, ב-126 מדינות מעלה כי קצב ההידבקות בנגיף הגיע ככל הנראה לשיאו בשלהי שנות ה-90. שיעור הופעת המחלה במדינות מסויימות התייצב לראשונה מזה גילויה, ובשש מתוך 11 מדינות אפריקניות ניכרה מגמת ירידה של כ-25 אחוז בשיעור הנשאים מקרב בני 15 עד 24 בערים הגדולות.

 

ואולם המומחים טוענים שהאנושות טרם הגיע לנקודת המפנה. מיליוני בני אדם ברחבי העולם מתים לשווא משום שהתרופות עדיין יקרות מדי ואינן נגישות לשכבות החלשות במדינות העניות, שם האיידס נפוץ במיוחד. גם חברות התרופות עדיין אינן ממהרות להפיץ גרסאות גנריות של התרופות שפיתחו ורשומות עדיין כפטנט.

 

יעד האו"ם – להעניק טיפול לשלושה מיליון בני אדם הסובלים מהמחלה ב-2005 – הוחמץ ורק אחד מכל חמישה בני אדם ברחבי העולם מקבל את הטיפול הדרוש לו. רבים אחרים חולים מבלי לדעת אפילו, ומסכנים את סביבתם.

 

אבל אולי יש תקווה מסויימת. השבוע הודיע הוותיקן כי הוא עשוי לשקול מחדש את מדיניותו הנוקשה כלפי שימוש בקונדומים, אמצעי המניעה הזול ביותר למאבק במחלה. המומחים מעריכים שגם פרשנות מקילה צרה יחסית של הוותיקן תגרום לשינוי משמעותי בתפוצת המחלה בשנים הקרובות. אם כך, עתידה של האנושות אולי עדיין נתון בידי האל ושליחיו עלי אדמות.

פורסם לראשונה 01/12/2006 15:20

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
אנשים מחופשים לאמצעי מניעה בהודו
צילום: איי פי
צילום: איי פי
אפריקה. הכי מועדת לפורענות
צילום: איי פי
מומלצים