שתף קטע נבחר

נמצא קשר בין שיעור גבוה של סיבוכים רפואיים לבין דום נשימה בילדים

מחקר ישראלי חדש מצא כי ילדים הלוקים בדום נשימה כתוצאה מהגדלת השקדים, נמצאים בשיעור גבוה של סיבוכים רפואיים. החוקרים: על הרופאים וההורים להיות מודעים לבעיה ולטפל בה מוקדם

כשני אחוז מהילדים לוקים בדום נשימה חסימתית בשינה, הנגרם כתוצאה מהגדלת השקדים והאדנואידים (השקד השלישי). התסמונת מתבטאת בנחירות, קשיי נשימה בשינה והפסקות נשימה כתוצאה מחסימת דרכי האוויר.

 

מחקרים קודמים הראו כי התסמונת עלולה לגרום גם לפגיעה בגדילה, היפראקטיביות וקשיי למידה. מחקר ישראלי חדש מגלה כי ילדים אלה סובלים גם מאחוז תחלואה גבוה בהשוואה לילדים בריאים.

 

מחקר חדש שפורסם בכתב העת של האגודה האמריקנית לרפואת ריאה, בוצע על ידי צוות היחידה לחקר השינה במרכז הרפואי סורוקה בראשותו של מנהל היחידה להפרעות שינה פרופ' אריאל טרסיוק. המחקר בוצע בשיתוף פעולה עם מנהל המרפאה למחלות ריאה ובעיות שינה בילדים, פרופ' אשר טל ופרופ' חיים ראובני, מומחה לניהול מערכות בריאות בפקולטה למדעי הבריאות באונ' בן גוריון.

 

במחקר נבדקו 156 ילדים שאובחנו בגילאי 4-5 כלוקים בדום נשימה חסימתי בשינה. אלה הושוו לקבוצת ביקורת של 156 ילדים בריאים. החוקרים הסתמכו על נתוני תיקיהם הרפואיים של המטופלים, כפי שנרשמו במחשבי שרותי בריאות כללית. קבוצת הביקורת הייתה בעלת מאפיינים דומים מבחינת הגיל, המין, הרופא המטפל ואיזור המגורים - לקבוצת הילדים שלוקים בדום נשימה.

 

החוקרים בחנו את צריכת שירותי הבריאות על פי אישפוזים, ביקורים במיון, תרופות וביקורים אצל מומחים בכל אחת משנות חייהם של הנבדקים, מיום אבחון דום הנשימה החסימתי ואחורה – עד יום לידתם. בתוך כך נבדקו האבחנות שבוצעו בעת האישפוז במחלקות הילדים ובמיון מיום לידתם ועד לאבחון במעבדה.

 

ניתוח האבחנות הרפואיות שנעשו במיון ובמחלקות הילדים הראה כי ילדים הסובלים מדום נשימה חסימתי בשינה אובחנו באופן משמעותי סטטיסטית כסובלים משיעור תחלואה גבוה יותר הקשור במחלות מערכת הנשימה.

 

כך למשל התברר כי ילדים הסובלים מדום נשימה חסימתי בשינה צורכים בסך הכל 215% יותר שירותי בריאות מקבוצת הביקורת בשנה שקדמה לאבחונם במעבדת השינה. בדיקה מעמיקה של צריכת שירותי הבריאות בכל אחת משנות חייהם הדגימה עליה בצריכת שירותי הבריאות של 60 עד 90 אחוז יותר מקבוצת הילדים הבריאים, בכל אחת משנות חייהם.

 

עוד נמצא כי ילדים עם דום נשימה חסימתי ביקרו במיון בשיעור גבוה ב-40% יותר מילדי הביקורת, בכל השנים שקדמו לאבחנה. גם שיעור הביקורים אצל מומחי אף אוזן גרון, רופאי ריאות או רופאי ילדים היה גבוה עד פי תשע בקרב הסובלים מדום נשימה. ילדים אלה גם טופלו בתרופות לטיפול במחלות ריאה ואנטיביוטיקה החל מהשנה השנייה לחייהם בשיעור כפול משל ילדים בריאים.

 

"ממצאי המחקר הם בעלי משמעות רבה ואף מדאיגים", מסביר פרופ' אשר טל. "יש לאבחן ולטפל בילדים עוד לפני הסיבוכים וההשפעות השליליות של הפרעות הנשימה בשינה. על הרופאים וההורים להיות מודעים לבעיה ולהפנות במידת הצורך למעבדת שינה לצורך אבחון וטיפול בבעיה, שכן טיפול מוקדם יביא לפחות תחלואה וסיבוכים".

פורסם לראשונה 05/06/2007 07:37

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
דום נשימה. תחלואה מוגברת אצל הילד
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
מומלצים