שתף קטע נבחר

רייס: לא נאפשר לסוריה להשתלט שוב על לבנון

מזכירת המדינה האמריקנית הבהירה כי "ארצות הברית והקהילה הבינלאומית לא יסבלו מצב בו סוריה תהיה בעלת הסמכות בלבנון". היא הוסיפה כי אל לסוריה ואיראן לחשוב שעתיד לבנון נתון למשא ומתן תמורת אינטרסים אמריקנים אחרים. על איראן אמרה עוד כי אופטימית באשר להצעת ההחלטה שתעלה בקרוב להצבעה במועצת הביטחון

מזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליזה רייס, שלחה הלילה (ג') מסר חמור לאיראן ולסוריה ולפיו "עתיד לבנון אינו נתון למשא ומתן עם איש".

 

בראיון לסוכנות הידיעות הצרפתית דחתה רייס את הקריאות לנהל שיחות ישירות עם דמשק וטהרן בניסיון להביא לסיום המשבר בעיראק, כפי שהומלץ בדו"ח בייקר-המילטון. לדבריה, שתי המדינות צריכות לדעת שהממשל בוושינגטון מחוייב לממשלתו של פואד סניורה.

 

"ארצות הברית בשום אופן לא תגיע למצב שבו שאיראן וסוריה יעלו על הדעת שארצות הברית תתפשר על עתידה של לבנון תמורת אינטרסים אחרים", אמרה רייס.  

 

דבריה של רייס נאמרו על רקע התחזקות האופוזיציה בלבנון, ששיאה בהפגנת הענק נגד הממשלה, בסוף השבוע האחרון בביירות. לבנון נקלעה למשבר מדיני לאחר פרישתם של שרי חיזבאללה ואמ"ל מהממשלה. חיזבאללה הצליח לארגן בביירות מפגן עצום של מאות אלפי בני אדם שקראו לראש הממשלה, פואד סניורה, להתפטר. המפגינים נאספו בשתי הכיכרות המרכזיות של ביירות - כיכר ריאד א-סולח וכיכר החללים. נסראללה אמנם הבטיח שלא לנהוג בדרכים אלימות, אבל ראש "סיעת הזרם הלאומי החופשי", מישל עוון אמר להמונים כי "אנו נוקטים בדרכים לא אלימות, אך גם הדרכים האחרות לגיטימיות".

 

חיזבאללה ובני בריתם הפוליטיים דורשים עתה להקים "ממשלת אחדות לאומית" שבה יהיה לשיעים ייצוג של שליש לפחות. אם תושג דרישה זו היא תאפשר למזכ"ל חיזבאללה, חסן נסראללה, להטיל וטו על ההחלטות החשובות בממשלת לבנון הדורשות רוב של שני שלישים ומעלה וכן להפיל את הממשלה.

 

לדברי רייס, "חשוב מאוד שיהיה ברור: "אנחנו מבינים מיהם אויביה של לבנון ומי מנסה למוטט את ממשלת סניורה. אין שום סיכוי שארצות הברית או הקהילה הבינלאומית יוכלו לסבול מצב בו סוריה תהיה בעלת הסמכות בלבנון".

 

אופטימית לגבי הצעת ההחלטה נגד איראן

מזכירת המדינה האמריקנית התייחסה גם לסוגיית הגרעין האיראני ואמרה כי היא "אופטימית" באשר לסיכוי שהצעת ההחלטה המתוקנת, בה כלולים עיצומים נגד טהרן, תתקבל במועצת הביטחון של האו"ם. "זו הצעה טובה", אמרה רייס והוסיפה: "יש צורך בקיום ההצבעה בזמן הקרוב. אני חושבת זה נמשך זמן רב מדי".

 

רייס סיפרה שארצות הברית חתמה על הצעת ההחלטה, שעליה דנו האמריקנים בשבועות האחרונים עם בריטניה, סין, צרפת, רוסיה וגרמניה. הצדדים חלוקים באשר לחומרת הסנקציות שיש להטיל על טהרן, כאשר סין ורוסיה קיוו להשיג הצעה מרוככת יותר.

 

מזכירת המדינה הביעה שביעות רצון מהנוסח האחרון משום שהוא "כולל את פרק 7, שלעניות דעתי הוא החשוב ביותר". פרק 7 באמנת האו"ם קובע שמועצת הביטחון מוסמכת להחליט שמדינה מסויימת מהווה איום על ביטחון העולם ולפיכך יש לנקוט נגדה אמצעים כלכליים, ובמקרים מסויימים גם צבאיים.

 

"זה יבהיר לאיראנים שהם לא יוכלו להמשיך לפתח את תוכניתם ולהישאר משולבים במערכת הבינלאומית. אני מקווה שההצעה גם תיתן להם פסק זמן לשקול לשוב לשולחן המשא ומתן".

 

לפי טיוטת ההצעה, שהגיעה לידי סוכנות הידיעות הצרפתית, יוטל איסור על סחר עם איראן במוצרים הקשורים לתוכניתה הגרעינית או לפיתוח טיליים בליסטיים. כמו כן יוטלו סנקציות כלכליות והגבלות נסיעה על אנשים שיהיו מעורבים בתוכניות הללו, בהם ראש משמרות המהפכה ובכירים הקשורים לפעילות בכור בנתנז. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
רייס. אופטימית
צילום: איי פי
צילום: איי פי
ההפגנות בלבנון
צילום: איי פי
צילום: איי פי
מתקן גרען באיראן. יהיו סנקציות?
צילום: איי פי
מומלצים