שתף קטע נבחר

המו"מ שינצח את נסראללה

שיחות עם סוריה בלי תנאים מוקדמים יהוו הישג מדיני אמיתי של מלחמת לבנון השנייה

במשך עשרות שנים, מאז ההסכם עם מצרים, מתלבטת ישראל איזו חזית שלום לפתוח ראשונה - עם סוריה או עם הפלסטינים. נדמה שהגיעה שעת ההכרעה.  

 

המצדדים ב"פלסטינים תחילה" גורסים כי התהליכים הפוליטיים והחברתיים בקרבם מובילים להקצנה, הזמן פועל לרעתנו, ההתגוששות ההדדית פוגעת בכל רקמות החיים בישראל וגם מבחינה הומאנית, יש קדימות לבעיה הפלסטינית. מנגד טוענת אסכולת "דמשק תחילה", כי מעמדה ומיצובה האסטרטגי עולים על אלה של הפלסטינים, וברית הרשע בינה לבין טהרן היא איום חמור ואף קיומי. הסכם עם סוריה עשוי להביא לפירוק הברית, להחלשת איראן ולבידודה. סוריה אף פורשת רשת הגנה על חיזבאללה, החמאס והג'יהאד, ומחזיקה בידה את המפתחות לכלא החטופים בלבנון ובעזה. היא שתקבע את מידת הנכונות הפלסטינית להגיע להסדר עם ישראל. ולבסוף, לשיטתם של המצדדים בקדימות למסלול הסורי, הסכם עם דמשק קל יותר להשיג.

 

מדוע משמיעה סוריה לאחרונה סדרת מסרים פשרניים ומבקשת משא ומתן? יש הסבורים כי זוהי מתקפת תעמולה שנועדה לשחרר את הלחץ האמריקני, לחתור תחת היחסים בין ישראל לארצו-הברית ועוד כמה אינטרסים, שרב המרחק ביניהם לבין שאיפה אמיתית להסדר עם ישראל. אולם לתהליך, כפי שדיפלומטים מנוסים נוכחו פעמים רבות לדעת, יש תאוצה משלו, ולא אחת, זרם הנהר סוחף בדרכו את הקופצים אליו.

 

עד עתה טענו המתנגדים כי פתיחתו של משא ומתן משמעותה החזרת הגולן. והנה, הסורים מוכנים להתחיל ללא תנאים מוקדמים - מדוע נסרב? האם משרדים בדמשק של כמה ארגוני טרור הם שימנעו מבעדנו לבחון אפשרות של הסדר עם ארץ אויב? עד עתה היינו נוהגים לומר כי סוריה היא המעצור העיקרי בפני שלום ישראלי-ערבי, אך היא גם יכולה להיות המפתח לשלום שכזה - עם סעודיה, נסיכויות המפרץ, עיראק, לוב ויתר מדינות צפון אפריקה.

 

ועוד טוענים המתנגדים, כי מהלך ישראלי עצמאי יפגע ביחסים עם וושינגטון. יש לבחון זאת בכובד ראש ולהבחין כי גם מעבר לאוקיינוס מנשבות רוחות חדשות. משטר בוש נמצא בערוב ימיו וכדאי להתכונן לממשל חדש, יוזם, שפניו לדרך של הידברות במקום התגוששות. כמובן, יש להתחיל בזהירות, כדאי לבחון ערוצים חשאיים, לתאם עמדות עם ארצות-הברית, ליצור הסכמה לאומית ולהכין כראוי את המשא ומתן (שלא כפי שנעשה לקראת הסכם אוסלו ואפילו ההסכם עם מצרים). הדרך ארוכה, וכדאי לבדוק בזהירות כל צעד וצעד.

 

צריך לקוות שמערכת הביטחון תכיר ותפנים את היתרונות הגלומים בתהליך. צה"ל וקברניטיו הלא משוועים להישג משמעותי במלחמה, שאנו רוצים לשכוח. מלחמה כידוע נמדדת בעיקר בהשגת מטרותיה ויעדיה המדיניים. עודנו מדשדשים במי המדמנה של ועדות חקירה למיניהן. המבחן העליון של הצלחת המלחמה בלבנון יהיה ישיבה לשולחן הדיונים עם סוריה, בגלוי או בחשאי, ללא תנאים מוקדמים.

 

ד"ר שמואל גורדון, אלוף-משנה (מיל'), הוא ראש התוכנית לטכנולוגיה וביטחון לאומי במכון הטכנולוגי חולון


פורסם לראשונה 18/12/2006 23:16

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים