שתף קטע נבחר

ארון קבורה ושביתה באוניברסיטת בן-גוריון

במהלך השבוע הקרוב יושבתו הלימודים לסירוגין במוסדות ההשכלה הגבוהה ברחבי הארץ, במחאה על הקמת ועדת שוחט ועל "ההבטחות השלטוניות שלא מקיימים". בצהריים הפגינו 200 סטודנטים באוניברסיטת בן גוריון

הסטודנטים ואנשי סגל האוניברסיטאות ממשיכים במאבקם נגד הרפורמה בהשכלה הגבוהה: הלימודים באוניברסיטת בן גוריון בנגב הושבתו היום (ג') החל מהשעה 14:00 למשך שעתיים. במקביל נערכה צעדת מחאה של סטודנטים ואנשי סגל, שיישאו לפידים לצד רכב הלוויות. המכונית נשאה ארון קבורה ועליו שלט: "מוות להשכלה הגבוהה".

 

כבר קרוב לחודש מנהלים הסטודנטים ואנשי הסגל בכל האוניברסיטאות בארץ הפגנות והשבתות לסירוגין נגד הקמתה של ועדת שוחט, הוועדה לבחינת רפורמה בהשכלה הגבוהה בישראל. ב-ynet פורסם לראשונה כי בהרכב הוועדה כלל לא נכללים סטודנטים ונציגי סגל ואת מקומם תפסו פקידי משרד האוצר. בראש הוועדה שר אוצר לשעבר אברהם (בייגה) שוחט. החשש הוא כי מטרת הוועדה היא להעלות את שכר הלימוד ולהנהיג משכורת דיפרנציאלית למרצים ולהפריט את ההשכלה גבוהה.

 

כ-200 סטודנטים השתתפו בהפגנה באוניברסיטת בן-גוריון. המפגינים בבאר שבע צעדו מספר קילומטרים, מהאוניברסיטה לכיוון הכניסה לעיר. הסטודנטים הדליקו נרות לכבוד חנוכה אך יישאו תפילה שונה: "לעמוד בהבטחות שלטוניות לממש את הפחתת שכר הלימוד ולפרק את ועדת שוחט". בנוסף הם נשאו שלטים עליהם נכתב: "אין השכלה, אין מדינה". "באנו חושך לגרש" ו"מימון החינוך הוא השקעה ולא הוצאה".

 

יו"ר אגודת הסטודנטים באוניברסיטה, תמר שחורי, אמרה ל-ynet: "זו הרגשה מגוחכת שאנחנו צריכים להפגין על אותו דבר שוב ושוב. הצעקה שלנו משותפת לכל מוסדות החינוך בארץ ואנחנו קוראים לממשלה להתייחס לדברים החשובים באמת".

 

על-כך שרק סטודנטים מעטים, מתוך 17 אלף הלומדים באוניברסיטה הגיעו להפגנה, אמרה שחורי: "רואים אדישות חברתית נורא גבוהה, יש תחושה גדולה של יאוש, וזה צורם לי, אבל אני מבינה את הסטודנטים".


סטודנטים מפגינים בבאר שבע  (צילום: פלג חבצלת)

 

יו"ר וועד הסגל הזוטר באוניברסיטה, שיאון קורן, אמר: "זוהי תחילתה של מהפכה במאבק של הסטודנטים על שכר הלימוד. הקריאה שלנו היא להתנהלות שלטונית בלתי ראויה והסטודנטים הם שיקבעו מי יהיה שר החינוך".  

 

לדברי יו"ר התאחדות הסטודנטים, איתי שונשיין, "שרת החינוך שדיברה רק לפני שנתיים על תמיכתה בהפחתת שכר הלימוד של ועדת וינוגרד וחזרה על דברים אלה לפני ימים ספורים, משנה את עורה. כולי תקווה כי היא תתעשת ותהיה עקבית. שרת החינוך מתנשאת ביחסה לסטודנטים ולמרצים, לא עשתה דבר בתיאום ובשיתוף עם הנציגים הנוכחיים וצר לי על כך".

 

לדבריו, אנשי ההתאחדות מתריעים מזה זמן רב מפני פגיעה בהשכלה הגבוהה בישראל. "לצערנו מאלצים אתנו להגיע להסלמה להחריף צעדנו במטרה להציל את ההשכלה הגבוהה וההון האנושי במדינת ישראל. השבתת הלימודים באוניברסיטת בן גוריון היה רק צעד נוסף במאבק נחוש ועקבי. אני מקווה שמנהיגי המדינה יתעשתו ויעמדו בהבטחות השלטוניות".

  

מחאתם של הסטודנטים והמרצים היא גם על כך שהוועדה מתכנסת למרות שעדיין לא יושמו במלואן מסקנות וועדת וינוגרד משנת 1998, שקראו להפחתה גורפת של 50 אחוזים בשכר בלימוד. אולם עד היום הופחת שכר הלימוד בשיעור של 26 אחוזים בלבד.

 

200 מפגינים בירושלים

לא כל הסטודנטים מדברים בקול אחיד. ארגון הסטודנטים, המייצג 29 מכללות ואת הסטודנטים באוניברסיטה הפתוחה בחר למחות בכניסה לירושלים דווקא בנושא אחר: נגד קיצוץ 22 מיליון שקלים מתקציבי המכללות האקדמאיות לחינוך בשנת 2007. סכום זה מתווסף לקיצוץ מצטבר של כ-200 מיליון שקלים שבוצע בשש השנים האחרונות, ועלול לגרום לטענת נשיאי המכללות לקריסתה המוחלטת של המערכת האקדמית המכשירה מדי שנה מאות אנשי חינוך.


מחאה נגד השרה (צילום: גיל יוחנן)

 

לשם כך הציבו הסטודנטים בכיכר אגרנט בכניסה לעיר כסאות, שולחנות ולוחות שהשאילו מהמכללה על מנת להמחיש את זילות מצב החינוך בישראל שלדבריהם "ניזרק אל הרחוב". יו"ר ארגון הסטודנטים בישראל, איתי ברדה, הסביר: "אנחנו מוחים גם נגד ועדת שוחט אבל יש עוד דברים חוץ משכר לימוד שהם לקויים וצריך להיאבק עבורם כמו 18 המכללות לחינוך ששכחו אותם". כ-200 סטודנטים ומרצים להוראה הפגינו בכיכר.

  

לדבריו, "נכון, המחקר ירד, מצוינות ירדה, כיתות צפופות, שכר מרצים וצריך להקים ועדה אמיתית, אבל הסטודנטים לא יכולים להיות כל הזמן אגואיסטים וצריך להתמקד בעוד דברים החשובים להשכלה הגבוהה. יש להקים קול זעקה ולא לשתוק אל מול המגפה המשתוללת בדמות הקיצוץ המחריף בתקציבי המכללות לחינוך. המאבק הוא בבחינת להיות או לחדול ואין אנו מתכוונים לשבת בחיבוק ידיים ולהתבונן מנגד בחיסול המכללות. החינוך הינו ערך עליון וכל התנהלות של סחר שוק אינה הולמת ואינה ראויה בתחום החינוך והערכים".

 

גם מחר ובימים הקרובים צפויים הסטודנטים להמשיך בפעולות המחאה: התאחדות הסטודנטים הארצית, בשיתוף עם ארגון הסגל האקדמי, ימשיכו להשבית את הלימודים לסירוגין באוניברסיטאות בארץ - כשבכל יום מתוכננת הפגנה והשבתה במוסד אקדמי אחר.

 

מחר יושבתו הלימודים באוניברסיטת בר אילן למשך שעתיים וביום חמישי יושבתו הלימודים בין 12:00 ל-14:00 באוניברסיטת תל-אביב.

 

שרת החינוך, יולי תמיר, ראש הממשלה אהוד אולמרט ושר האוצר אברהם הירשזון, נפגשו אתמול לדיון בנושא ועדת שוחט לבחינת ההשכלה הגבוהה. בהודעה משותפת מסרו: "הוחלט שהוועדה תהיה בבסיסה מחוייבת להשכלה הגבוהה ולציבור הסטודנטים בישראל. מטרת הוועדה היא כי כל מועמד ראוי יוכל ללמוד במערכת ההשכלה. שעריה לא ייחסמו בגלל המצב הכלכלי ותהיה נגישות לכל אזרח לבוא בשערי ההשכלה הגבוהה". בכל הנוגע לסגל האקדמי הוסיפו בהודעה כי כל המלצה של הוועדה שיש לה השלכה להסכם הקיבוצי תיושם רק במסגרת מו"מ עם הצדדים כמקובל, לא באופן חד צדדי. שרת החינוך שבה וקראה לסטודנטים ולחברי הסגל האקדמי לקחת חלק בדיונים של תתי הוועדות לבחינת ההשכלה הגבוהה.


פורסם לראשונה 19/12/2006 10:15

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
מפגינים בבירה
צילום: גיל יוחנן
צילום: חיים הורנשטיין
אוניברסיטת באר שבע. השבתה
צילום: חיים הורנשטיין
צילום: אלי אלגרט
תמיר. למנוע קריסת ההשכלה
צילום: אלי אלגרט
צילום: גיל יוחנן
שונשיין. השרה מתנשאת
צילום: גיל יוחנן
ברדה. שכחו את המכללות לחינוך
מומלצים