שתף קטע נבחר

"אם החינוך הפרטי לא ימומן, הקואליציה בסכנה"

ראשי הרשויות ושרת החינוך מתקוממים נגד הצעת השר נהרי לחייב את הרשויות לממן את מוסדות החינוך הפרטיים. בש"ס לא מתרגשים ומאיימים: "אם ההצעה תיפול, ישפיע הדבר על יציבות הקואליציה"

מרכז השלטון המקומי ושרת החינוך, יולי תמיר, הכריזו היום (ה') על מאבק משותף בהצעת החוק הממשלתית של ח"כ משולם נהרי מש"ס, לפיה המדינה תתקצב מוסדות חינוך פרטיים מתקציב הרשויות המקומיות. בש"ס מאיימים: "ההצעה נועדה לתקן קיפוח. אם לא תעבור, הקואליציה מאויימת".

 

הצעת ההחלטה שהעלה נהרי אמורה להגיע לאישור הממשלה ביום ראשון הקרוב. לפי נהרי, לפני כשנה ניתנה פסיקה של בית המשפט לעניינים מנהליים שקבע כי רשות מקומית לא יכולה לתקצב מוסדות לא רשמיים, אלא רק דרך תמיכות. משמעות ההחלטה - פגיעה חמורה במוסדות החינוך החרדיים. בירושלים, לדוגמא, הייתה פגיעה חמורה בשירותים בבתי הספר החרדיים, משירותים בסיסיים, ועד לחשמל ולשרותי ניקיון.

 

נהרי טוען שבהסכם הקואליציוני נקבע כי בתוך 60 יום מהקמת הממשלה תוגש הצעת חוק שתטפל בבעיה, ומאז נדחה העניין שוב ושוב. גורמים בש"ס אמרו כי לפני כחודש בישיבת הממשלה, אמר ראש הממשלה, אולמרט, כי "לא יתכן מצב בו ילד יגיע לבית ספר ולא יקבל את השירותים המגיעים לו". צוות בראשות השר נהרי ומזכיר הממשלה ישראל מימון מונה לגבש פתרון בצורת הצעת חוק ממשלתית. הצעת החוק הממשלתית אכן גובשה, יד ביד עם משרד המשפטים.

 

לדברי ש"ס, משלמות הרשויות המקומיות 2.8 מליארד שקלים לבתי הספר, אך לא לחרדים ולקהילות אחרות, אשר מופלות לרעה. השר משולם נהרי הסביר בשיחה עם ynet: "הצעת ההחלטה הזאת באה לתקן מעוות שנעשה לתלמידי 'המוכר שאינו רשמי', שאינם מקבלים את המינימום המגיע להם מהרשויות המקומיות. תקציבי הרשויות האלו מגיעים מהאזרחים, ובהם החרדים והקהילות האחרות המופלות היום לרעה. מבחינתנו מדובר בנושא קריטי, ואנו נעמוד על כך בכל התוקף".

 

ש"ס: ההצעה נועדה לתקן קיפוח

בש"ס טוענים שאם לא תעבור הצעת החוק הזאת, משמעה איום על הקואליציה. יתרה מזאת, אם לא תתקבל הצעת החוק, עלולה ש"ס להצביע נגד תקציב המדינה 2007. בשלב זה מתקיים משא ומתן אינטנסיבי בנסיון להעביר את הצעת החוק, אך טרם הוברר כיצד יוכרע העניין בישיבת הממשלה ביום ראשון.

 

"אנו תובעים את חלוקת העוגה לכלל המשתתפים, כולל את החרדים. אל תגדילו את העוגה", אומר גורם בכיר בלשכת נהרי, "תחלקו אותה בין כולם כך שילדי החרדים והאחרים לא יקופחו".

 

לדברי הגורם, הנושא קריטי למערכת החינוך החרדית. "המדינה הכירה במערכת החינוך החרדית כחלק מהמערכת הפורמאלית ואין לנו אופציה לשלוח את הילדים שלנו לשום מקום אחר" , אמר, "הנושא היה אמור לעלות לפני שלושה שבועות ונדחה שוב ושוב. ביום ראשון הקרוב יובא לפני ישיבת הממשלה השבועית ואנו מקווים שהצדק יצא לאור. ככל שאנו יודעים, ראש הממשלה תומך בהצעת החוק שלנו, בעוד ששרת החינוך והרשויות המקומיות מתנגדות".

 

תמיר: זהו תחילתו של משבר ענקי

ראשי הרשויות המקומיות ושרת החינוך התאגדו היום כדי להלחם בהצעת החוק, בטענה כי מדובר בניסיון של הממשלה לחייב את הרשויות לממן מכיסן את מוסדות החינוך החרדי.

 

יו"ר ועדת החינוך במרכז השלטון המקומי, יעל גרמן, אמרה כי "מדובר במחטף של הממשלה שמנסה בחוצפתה הרבה להכריח אותנו לממן את המוסדות החרדיים". יו"ר מרכז השלטון המקומי, עדי אלדר, הוסיף: "אם החוק יעבור, החינוך הפרטי במדינה יתחיל לזנב בחינוך הממלכתי. אי אפשר להעלות קורבן את החינוך במדינת ישראל משיקולי קואליציה. זו סכנה רבתי, ומאבק רציני צפוי לפנינו".

 

שרת החינוך, יולי תמיר, הצטרפה לעמדת ראשי הרשויות והודיעה כי תיאבק בחוק, גם אם משמעות הדבר כי תיוותר לבדה במערכה. "שוויון הוא ערך נעלה בעיני, וזה לא מס שפתיים", הסבירה, "אמרתי לחרדים - צריך שוויון לאורך כל הדרך. לא אכנס לתכנים שלהם, אבל לגבי גודל בתי ספר ואכיפת תשלומי הורים יש לדרוש אחידות בתמורה לתקציב. אבל הם לא מעוניינים".

 

תמיר כינתה את הצעת החוק תחילתו של "משבר ענק", והוסיפה כי זהו מאבק על קיום החינוך הציבורי במדינת ישראל. "אם החוק הזה יעבור, משמעות הדבר היא שכל עמותה פרטית תקבל מימון ממדינת ישראל. אם החוק הזה עובר אנו בהידרדרות. זהו מאבק על חיינו הציבוריים. צריך להקים קול זעקה לשמיים".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סבסטיאן שיינר
נהרי. לחייב לממן מוסדות פרטיים
צילום: סבסטיאן שיינר
צילום: ירון ברנר
אלדר. "מעלים קורבן את החינוך"
צילום: ירון ברנר
צילום: ירון ברנר
תמיר. "יש להקים זעקה"
צילום: ירון ברנר
מומלצים