שתף קטע נבחר

"לא רוצים מו"מ? תתכוננו לעימות בגולן"

שיחה עם עיתונאי סורי בכיר מלמדת על תיסכול וכעס בצד של דמשק כלפי ישראל. אם לא תבואו למו"מ, הוא מזהיר, הרי ש"העם הסורי הפנים את האפשרות שיפרוץ עימות, גם במחיר של הפצצת דמשק וערי סוריה". לתת לישראל לחכור את הגולן ל-20 שנה? "רק אם האמריקנים יחליפו את השלטון כאן, וזה לא יקרה"

"אין ספק שמלחמת לבנון והתבוסה הישראלית הן מקור להשראה ועידוד, וכן מקור לגיוס העם הסורי שרואה בעצמו חלוץ ודוגמא לעמים הערביים. הוא מתבונן ורואה כיצד הלבנונים מביסים ומגרשים את הישראלים מאדמתם ואילו אדמתו ממשיכה להיות כבושה. לכן העם הסורי הפנים את האפשרות שיפרוץ עימות, גם במחיר של הפצצת דמשק וערי סוריה".

 

את הדברים האלה אומר היום (א') ל-ynet בשיחה מדמשק עיתונאי סורי בכיר, המבקש לשמור על עילום שמו. השיחה איתו מלמדת לא מעט על הלך הרוח בקרב השלטון הסורי, או לפחות זו שהוא מבקש להנחיל לאזרחיו בתקופה מעורפלת זו

 מול ישראל. מצד אחד שולח הנשיא בשאר אסד איתותי שלום, ומצד שני, כפי שמבהיר העיתונאי, "עיקרון הוא שכל עוד לא החזרנו את אדמותינו בדרך השלום - אנו רשאים לעשות זאת בדרך הצבאית. זכותם של אזרחי סוריה ברמת הגולן הכבושה לשוב למולדת האם שלהם".

 

לדברי העיתונאי, בסוריה משוכנעים שתגובתו של ראש הממשלה, אהוד אולמרט, מבהירה כי "הישראלים אינם רציניים בכוונותיהם בנוגע למו"מ אפשרי עם סוריה... פעם הישראלים דורשים מסוריה להתנתק מאיראן, פעם דורשים לנתק קשר עם החיזבאללה - ופעם אחרת זה עם החמאס. כל זה רק מוכיח שהישראלים מחפשים כל פעם תירוץ אחר, והכל כדי להמנע מלהתמודד עם הדבר האמיתי - וזהו המו"מ שיחייב נסיגה מלאה מרמת הגולן".

  

בהנחה שלא נתקדם לקראת מו"מ - תסריט צבאי הוא אפשרי מבחינתכם?

 

"אין ספק. אולי התסריט לא ייושם באמצעות מלחמה ישירה שבה מעורב הצבא הסורי נגד הצבא הישראלי, אבל מלחמת גרילה בגולן בוודאי נלקחת בחשבון. לדעתי, ללא פריצת דרך מדינית בקרוב היא הופכת לאופציה שמתקרבת בצורה משמעותית ביותר".

 

מה לגבי התסריט שהועלה לאחרונה בישראל ולפיו בתמורה להכרה ישראלית בריבונות הסורית על הגולן, תסכים סוריה לחכירה ישראלית ממושכת של השטח בגולן? אולי ל-20 שנה?

 

"זהו עוד תירוץ, עוד תרגיל שמוכיח כמה הישראלים משחקים משחקים וכמה הם לא רציניים. ישנם שבעה פלאי עולם, והאפשרות של חכירת השטח היא כנראה אחד מהם. העמדה הסורית ברורה: הלכנו למדריד על בסיס העיקרון של שטחים תמורת שלום והחלטות 242 ו-338 של מועצת הביטחון. זה מה שצריך להנחות את המו"מ ולא שום דבר אחר. שטחים תמורת שלום וליתר דיוק כל השטחים תמורת השלום. וזאת, כדי להמנע ממשחקי המילים שאנשים ניסו להשחיל להחלטות הבינלאומיות. חכירה? הסיכוי היחיד שזה יקרה זה אם יתחלף השלטון ויבוא משטר סורי חדש, על גבו של טנק אמריקני. וזה כמובן לא יקרה".

 

מדוע אין מצב שסוריה תגלה נכונות לפשרה בעניין הזה? מדוע הדרישה הסורית היא תמיד מקסימליסטית?

 

"הסורים אומרים לכל אורך הדרך שהשלום הוא הבחירה האסטרטגית שלנו אבל הסטטוס קוו הנוכחי לא יכול להמשך. העם הסורי פשוט חש בחילה מכך שכל העסק נראה לא רציני, למרות מחוייבותנו לשלום. מבחינתנו העניין ממש לא מסובך, והתוכן של המו"מ ברור. הישראלים רק צריכים להחליט אם הם מוכנים או לא - ושיפסיקו לחפש ולהמציא תירוצים".

 

האם התבטאויות אולמרט ומנהיגי ישראל בעניין המו"מ עם סוריה זכו להתייחסות בתקשורת בדמשק?

 

"בוודאי. כבר שנתיים לפחות שהתקשורת הישראלית וההתבטאויות של המנהיגים בישראל מתורגמות ולא רק למוסדות הרשמיים אלא גם לתקשורת

 ולעיתונות הסורית. הכל מתורגם, הפוליטיקה בישראל זוכה להתעניינות גדולה מאוד אצלנו, התעניינות שרק גדלה כל הזמן. היו גם תגובות רשמיות, בעיקר מצידו של שר ההסברה, שעיקרן היה שאם ישראל רצינית, מו"מ על בסיס החלטות האו"ם במדריד הוא אפשרי ביותר".

 

העיתונאי מתייחס לביטול לטענות בישראל לפיהן היא איננה יכולה לנקוט עמדה מנוגדת לזו האמריקנית. "התלות הישראלית באמריקה היא לא עד כדי כך עצומה, שישראל תקבע את מדיניותה ואת עתידה על סמך עמדה אמריקנית כזו או אחרת או בהתאם לנשיא כזה או אחר. זהו פשוט חוסר רצון ישראלי ותירוץ להמנע ממו"מ שעשוי להביא ליציבות באיזור - כי היציבות הזו נוגדת את האינטרס הבסיסי של ישראל. כשיש יציבות באזור, ישראל מאבדת את מעמדה כקלף מרכזי של המערב ושל האמריקנים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
אסד. העם הסורי הפנים
צילום: איי אף פי
אולמרט. תירוץ אחרי תירוץ
צילום: גיל יוחנן
צילום: אפי שריר
רמת הגולן. המחיר ידוע
צילום: אפי שריר
מומלצים