שתף קטע נבחר

"אם ראש הממשלה ייחקר - ראוי שישעה עצמו"

גורם משפטי בכיר ל-ynet: אם אכן תיפתח חקירה פלילית נגד אולמרט, ראוי שישעה עצמו מתפקידו. הנימוק: מי שעומד בראש רשויות אכיפת החוק אינו יכול לשמש בתפקידו בשעה שהוא נחקר על ידן - בהתאם לתקדימי ליברמן ורמון. גורם משפטי נוסף מעריך: "זה עלול לגרום למשבר חוקתי רחב היקף". בדרך למדינה בלי ראש?

"אם אכן תיפתח חקירה פלילית נגד ראש הממשלה, אהוד אולמרט - בגלל כובד החשדות, ראוי שישעה את עצמו מתפקידו". כך אומר היום (ד') גורם משפטי בכיר ל-ynet, בעקבות פרסום הידיעה על ההרשאה שניתנה למשטרה לחקור בקרוב את ראש הממשלה. גורמים משפטיים אחרים מסכימים כי אולמרט לא יהיה חייב להשעות את עצמו - אולם ראוי שיעשה כן, ולא, עלול להיווצר משבר חוקתי וציבורי חמור.

 

אמש דווח בערוץ 10 כי היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, מתכוון להורות למשטרה לפתוח בחקירה פלילית נגד אולמרט, בשלוש פרשות ששמו נכרך בהן: פרשת המכרז להפרטת בנק לאומי, פרשת הרשות לעסקים קטנים ופרשת הבית בכרמיה. ההודעה בנושא, כך דווח, צפוייה מיד עם שובו של אולמרט מסין. ממשרד המשפטים נמסר מנגד כי "התהליך בנושא עדיין נמשך, וכשיסתיים - תימסר הודעה מסודרת לציבור".  

 

הגורם המשפטי הבכיר העריך בשיחה ל-ynet כי מבחינה ציבורית ומשפטית כאחד, אין מנוס מכך שאולמרט ישעה את עצמו מתפקידו. וזאת, בהתאם לתפיסה לפיה מי שעומדים בראש רשויות אכיפת החוק, קרי למשל שר משפטים ושר לביטחון פנים, אינם יכולים לשמש בתפקידם, שעה שהם נחקרים. לפיכך, לדבריו, "דין רמון וליברמן חל גם על ראש הממשלה. הוא עומד בראש הפירמידה הביצועית והמינהלית. הוא אומנם לא אחראי ישירות על רשויות אכיפת החוק - אך הוא ראש הפירמידה". תזכורת: על ליברמן נאסר לכהן כשר לביטחון פנים בשל החקירה נגדו, ורמון נאלץ להשעות עצמו בעיסוק בחלק נכבד מענייני משרדו מייד עם תחילת החקירה נגדו בפרשת הנשיקה.

 

גם הנימוק הציבורי מכריע, לדבריו של הגורם המשפטי: "מנהיגים צריכים להוות דוגמא אישית וסמל, וכפי שנדרש אז ממשה קצב, ובאותם נימוקים להשעות את עצמו (פרשת "הנבצרות הזמנית"), כך מתבקש הדבר כשמדובר בחשדות כה כבדים - כבדים מאלה היו במקרה של יצחק רבין ז"ל ופרשת חשבון הדולרים של רעייתו, ואפילו לא כמו של שרון ובניו בפרשת האי היווני.

 

לדבריו, נימוק נוסף הוא כי "מי שחשוד בעבירות כבדות ומרחפת מעליו עננה כה כבדה, לא יכול לשמש כראש מדינה, שכן הוא יהיה עסוק בהגנה על שמו הטוב וטרוד בחקירה - במקום לנהל את המדינה על כל הצרכים המיידיים שלה".

 

גורם משפטי אחר אמר ל-ynet כי ישראל ניצבת בפני מצב בעייתי מאוד - אולם היו תקדימים שבהם ראשי ממשלה לא השעו עצמם. בכל מקרה, הוא אומר, "זה עשוי לגרום למשבר חוקתי רחב היקף".

 

תזכורת: 3 הפרשות שבהן מעורב אולמרט

פרשת בנק לאומי: לפני כחודשיים פירסם מבקר המדינה, השופט בדימוס מיכה לינדנשטראוס, את ממצאי חקירתו בנושא מכירת גרעין השליטה בבנק לאומי. בדו"ח, דיווח המבקר על ראיות חמורות שנאספו נגד ראש הממשלה אולמרט, שלכאורה מוכיחות ניגוד עניינים ברור בו היה מצוי בעת שעבד על פרטי המכרז לרכישת הבנק. ממצאי הדו"ח הועברו ליועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, שהחליט לפתוח בחקירה פלילית.

 

על פי החשד, ביצעו אולמרט וגורמים נוספים עבירות שוחד במכרז על מכירת גרעין השליטה בבנק לאומי בשנת 2005. על-פי החשד, בעת שכיהן אולמרט כממלא מקום שר האוצר, פעל לכאורה שלא כחוק עבור שניים מידידיו - דניאל אברמס ופרנק לואי - וניהל עימם, ישירות ובעקיפין, מערכת יחסים שבה גלום לכאורה שוחד.

 

פרשת המינויים הפוליטיים: באוגוסט פורסם דו"ח של מבקר המדינה בו נמתחה ביקורת חריפה על התקופה בה כיהן אולמרט כשר התמ"ת מטעם הליכוד. הדו"ח קבע כי אולמרט והמנכ"ל רענן דינור העבירו שורה של מינויים פוליטיים ברשות לעסקים קטנים ובינוניים של חברי מרכז ליכוד שלא היו ראויים לתפקידים. הממצאים הועברו בין היתר ליועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז.

 

וכך כתב המבקר: "ממצאי הביקורת מעלים חשש כי הרשות שימשה כר פעולה למינויים פוליטיים של אנשים בעלי זיקה למפלגתו דאז של שר התמ"ת, אהוד אולמרט, ומסלול נוח לעקיפת 'שומרי הסף'. הרשות פעלה בהתעלמות מנורמות המשפט הציבורי, הפעילה פרויקטים בהם הועסקו עובדים שגויסו בתהליך לא תקין ולא שיוויוני וסגולתם המרכזית היתה כנראה קרבתם למפלגתו של השר".

 

פרשת הבית בכרמיה: בפברואר השנה נחשף על ידי העיתונאי יואב יצחק כי אולמרט קנה דירה בפרויקט בשכונת הטמפלרים בירושלים בהנחה הנאמדת

בכ-320 אלף דולר, בתמורה להאצת הפרויקט. הטענה היא שאולמרט רכש את הדירה במחיר עלות - כמיליון ומאתיים אלף דולר - שהוא כביכול מחיר הפסד עבור היזמים ונמוך במאות אלפי דולרים ממחיר השוק שלה. יחד עם זאת, מתווכים הבקיאים בשוק דירות היוקרה באזור טענו אז כי מדובר במחיר סביר.

 

במשרד מבקר המדינה בדקו האם קניית הדירה מהיזם גרמה להאצת הפרויקט, שהיה תקוע, בזכות תפקידו של אולמרט אותה עת כשר התמ"ת האחראי על מינהל מקרקעי ישראל. בין היתר נבדק גם האם בעקבות מכירת הדירה לאולמרט, הסירו התנגדותם לבניית הפרויקט מהנדס העיר ירושלים, אורי שטרית, שהוא ידיד אישי של אולמרט ואף התפקד לקדימה זמן קצר לפני כן. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
אולמרט. השעייה?
צילום: גיל יוחנן
צילום: ניב קלדרון
מזוז. ההוראה לחקור בדרך?
צילום: ניב קלדרון
צילום: גיל יוחנן
ליברמן. תקדים 1
צילום: גיל יוחנן
צילום: ירון ברנר
רמון. תקדים 2
צילום: ירון ברנר
מומלצים