שתף קטע נבחר

שליטה ב-2 שפות או יותר מסייעת להלחם בדמנציה

מומחים בקנדה מצאו כי תסמיני הדמנציה נדחו בארבע שנים בממוצע, אצל אלה ששלטו בשתי שפות או יותר, בהשוואה לדוברי שפה אחת. אחד מכל חמישה קשישים בישראל סובל מדמנציה, ששכיחותה הולכת ועולה בשנים האחרונות

שליטה בשתי שפות או יותר עשויה לדחות את תסמיני הדמנציה בארבע שנים בהשוואה לאלה ששולטים בשפה אחת, כך מצאו חוקרים מהמרכז לחקר ההזדקנות בטורונטו שבקנדה. על המחקר החדש ידווח כתב העת נוירופסיכולוגיה בגליון פברואר הקרוב.

 

אחד מכל חמישה קשישים בישראל סובל מדמנציה ברמות שונות. כ-70 אלף ישראלים לוקים באלצהיימר, וההערכה היא שבתוך 15 שנים יגדל מספרם ל-120 אלף. ככלל, ככל שעולה תוחלת החיים, גדלה שכיחותה של המחלה, שפוגעת באופן שווה בגברים ובנשים מכל הגזעים ומכל השכבות הסוציו-אקונומיות.

 

דמנציה (שיטיון בעברית) היא קבוצת מחלות שמתאפיינת בירידה בתפקוד העילאי של קליפת המוח ובהידרדרות מנטלית, כשהשכיחה בהן היא האלצהיימר - מחלה ניוונית מתקדמת של המוח, שהורסת בהדרגה את תאי המוח וגורמת להידרדרות ביכולת השכלית, לאובדן זיכרון ולפגיעה ביכולת החשיבה, הריכוז, הלמידה והתקשורת. לעיתים סובלים החולים גם מעירנות יתר, מהזיות ומנדודי שינה. רוב החולים מתים בתוך 15-10 שנים ממועד פרוץ המחלה.

 

המחקר החדש הוא המשך למחקר קודם שמצא ששליטה בשתי שפות או יותר משפרת את הריכוז ואת השליטה הקוגניטיבית בילדים וצעירים. החוקרים בדקו את תיקיהם של 184 מטופלים מטורונטו שטופלו במרפאת הזיכרון בין השנים 2002 ל- 2005, כשהם מתלוננים על בעיות קוגניטיביות. מתוכם, 91 שלטו בשפה אחת, ו-93 דיברו בשתי שפות או יותר.

 

הנבדקים ששלטו בשתי שפות, דיברו ב-25 שפות שונות, ובהן פולנית, יידיש, גרמנית, רומנית והונגרית. החוקרים מצאו כי 132 מטופלים הראו סימנים ראשונים למחלת האלצהיימר, בעוד ש-52 אובחנו כשהם לוקים בסוג דמנציה אחר.

 

הגיל הממוצע להתפרצות ראשונית של הדמנציה היה 71.4 שנים בקרב אלה שדיברו בשפה אחת, בעוד שאצל הנבדקים ששלטו בשתי שפות, הגיל הממוצע היה 75.5 שנים. הפער הזה נותר גם לאחר שהתחשבו החוקרים בגורמים סביבתיים שונים ובהם הבדלי תרבות, הגירה, השכלה, תעסוקה ומין.

 

"על פי המחקר יש לשליטה בשפות אפקט הגנתי עצום", אמרו החוקרים, "אף שהמחקר ראשוני, הוא עומד בקנה אחד עם ממצאים נוספים המראים את השפעת אורח החיים על הדמנציה". כעת עובדים החוקרים על מחקר המשכי, אשר יבחן עוד יותר לעומק את השפעת השליטה בשפות על התפרצות הדמנציה.

פורסם לראשונה 15/01/2007 00:35

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שליטה בשפות לדחיית דמנציה
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים