שתף קטע נבחר

ברק: הנסיגה מלבנון היתה נכונה וחשובה

לראשונה מאז הכריז על התמודדותו במפלגת העבודה, דיבר ראש הממשלה לשעבר אהוד ברק בפומבי ותקף את שלל מציעי התוכניות המדיניות - מלבני ועד פרץ - כשקרא: "די להתקשט בתוכניות מדיניות". לחבריו בעבודה אמר: אני מבקש את אמונכם למדתי לעבוד ביחד - ויחסית לגילי אני חרוץ ועירני". ויש גם התייחסות ליציאה שהוביל מלבנון

לראשונה מאז הכריז על התמודדותו על ראשות מפלגת העבודה, דיבר אמש (יום א') ראש הממשלה לשעבר אהוד ברק על תוכניותיו לעתיד, ועל הדרך ליציאה מהמשבר בו נתונה ישראל. בדבריו, התייחס ברק לראשונה מאז מלחמת לבנון לשאלת הנסיגה שהוביל מרצועת הביטחון בלבנון בתקופתו כראש ממשלה. "זה היה דבר נכון וחשוב מאוד למדינת ישראל", אמר.

 

ברק ציין: "אני לא חושב שיהיה ראוי לחזור אחורנית. נוכל לשקוע באינסוף ויכוחים על העבר. אני משוכנע שיצאנו מלבנון נכון". הוא הוסיף כי "היציאה הזאת היתה טובה מאוד ורק מכוחה יכולים היינו, כמה שנים מאוחר יותר, לזכות או לקבל את הלגיטימיות הבינלאומית המלאה לעשות את כל מה שנרצה שם. מעבר לזה, אני לא רוצה לעסוק בזה. זה ישאר לשיפוטם של האזרחים".  

 

בהתייחסו לסוגייה כאובה נוספת מתקופת כהונתו הראשונה, מהומות אוקטובר, ולקיפוח הציבור הערב, תקף ברק את ההנהגה של ערביי ישראל. "להבדיל מאזרחי המדינה הערביים, שהם מאוד לויאלים ואחראיים בהתנהגותם היומיומית, ההנהגה שלהם עוברת תהליך הקצנה שיש לו משמעויות ואסור לנו לסגור עיניים בפניו. גם על מהומות אוקטובר אמרתי שהן לא דומות להפגנות של כיכר הלחם, למרות שיש להן מרכיב הקשור לרמת החיים. אנחנו צריכים להתנהג בנדיבות אזרחית, אך מבלי לעצום את העיניים לתהליכי עומק".

 

מקשטים  תוכניות מדיניות

מוקדם יותר תקף ברק תקף בדבריו ברמיזה את ריבוי התוכניות המדיניות שנפרשו לאחרונה על ידי שרי ממשלה מפרץ ועד לבני. "חשוב שלא נקלע לתחרות בינינו, על מי מקשט תוכניות מדיניות יפות יותר, אלא שנבין שעקרונות היסוד הם החשובים", אמר.

 

ראש הממשלה לשעבר דיבר בכינוסים של התק"ם בקיבוץ אפיקים ובעין חרוד, ואמר לנוכחים: "אני בא להתמודד על תפקיד שר הביטחון. אני מבקש את אמונכם". על השינוי שעבר, אמר: "אחד הדברים שלמדתי בשנים האחרונות, מתוך התמודדות אחורנית, קשור לצורך לעבוד ביחד. יחסית לגילי אני חרוץ ועירני, אך אני יודע שאני לא יכול לעשות הכל. אני חושב שאני כבר מבין בפוליטיקה. אני בטוח שפואד, שלום שמחון ובוז'י יכולים לעסוק בפוליטיקה לא פחות טוב ממני.

 

"אני מרגיש רגיש לנושא החברתי, אבל אני מודע לזה שאנשים שבהנהגה שלנו, הם יותר אפקטיביים להיות בכוורת בנושא החברתי. ואותו הדבר גם בתחום הכלכלה. אני מבין התחום לעומקו, אבל יש לנו חברים שיודעים ומבינים היטב את העניין הכלכלי, ואת הקשר בין חמלה ואיזונים בתוך התקציב.

 

"הדבר העיקרי הוא לכונן צוות. אנחנו לא בבחירות אישיות כמו פעם. הציבור מבקש מאיתנו להתלכד, כדי שנוכל להתמודד על השלטון. צריך לראות הנהגה שיודעת לתפקד בצורה הרמונית יחד, למרות ההבדלים בתוכה. חלק מהאנשים יבואו להזדהות איתנו כי יראו שם את פואד, או אורית, או עמיר פרץ, או אופיר פינס. אם נוכל לשדר שאנחנו יכולים לעבוד יחד, יהיה לנו את אמון הציבור".

 

אין די בכוונות טובות

ברק נשאל מה בכוונתו לעשות כדי לכבוש את השלטון, והשיב מה דעתו על יתר המועמדים. "המועמדים האחרים הם רציניים. אני מקווה שהחברים יגיעו למסקנה לבחור בי. חלק מהמועמדים ראויים ויכולים להיות שרי ביטחון, אך בנסיבות המיוחדות שבהן אנחנו נמצאים, אני מאמין שאני מביא איתי את הניסיון הגדול יותר בתחומים הביטחוניים והמדיניים. אחת המסקנות הבולטות של השנה האחרונה בכלל, זה שאין ספק שמי שעמד בראש ההנהגה זה אנשים עם כוונות טובות ומוכשרים, ולכן לא מדובר בהיעדר כוונות טובות או היעדר כישרון - אלא ב'לא מספיק ניסיון'. אני מביא איתי משהו נוסף בתחום הזה".

 

כשנשאל מה יקרה אם לא ינצח, הבטיח כי ישאר בזירה הפוליטית: "בעבר, ארבעים אחוז מהבוחרים שלי לא באו להצביע, והביעו בי אי אמון. אני חושב שמבחינה מוסרית עשיתי את הדבר היחידי האפשרי: לקבל גזר דין על עצמי. השהייה שלי מחוץ למערכת הפוליטית נתנה לי הזדמנות ללמוד ולהסיק מסקנות. אכבד כל תוצאה של הבחירות, ואשאר"

 

באשר לנושא המדיני אמר ברק כי "נדרשת לנו גמישות טקטית, כתגובה על המצבים המשתנים כפי שהם באמת. חשוב שלא נקלע לתחרות בינינו, על מי מקשט תוכניות מדיניות יפות יותר, אלא שנבין שעקרונות היסוד הם החשובים. לא שלל תוכניות אלא קווי יסוד מוסכמים, לא אינסוף דיבורים אלא מעשים שקולים ואחראיים, גמישות והנהגה אחראית", הוסיף.

 

בעיטה לחינוך

לאחר שברק התמקד בנושאי הביטחון, חברי העבודה שאלו על הנושאים החברתיים וברק השיב: "החוסן החברתי הוא חשוב מאוד. צריך שתהיה סולידריות. הממשלה צריכה לספק את תנאי היסוד כדי שאנשים יוכלו לפעול לרווחתם, ולסייע לאלה שלא יכולים. אני מאמין גדול שבנושאים החברתיים-כלכליים, קשורים לסגירת פערים וחינוך. איכות החינוך תשפיע. לא במקרה, גם אצל יצחק רבין וגם אצלי, החינוך קיבל בעיטה חזקה קדימה דרך הקצאת משאבים, אך זה לא יספיק אם לא נביא אנשים צעירים לחינוך".

 

בכנס מאוחר יותר, בעין חרוד, התייחס ברק למלחמת לבנון ולהשלכותיה על ההרתעה: "בתוך הנוף המורכב שסביבנו, אנחנו רואים את מה שקורה בלבנון, אך אנחנו משפיעים ומושפעים מעיראק, מאיראן ואפילו מצפון קוריאה. ישנה אבל קרן אור יסודית חשובה: ישראל היתה ונותרה המדינה החזקה ביותר, 1,500 קילומטר מסביב לירושלים. אני פגשתי לא מזמן את אחד ממנהיגי האזור, שאמר לי 'אחרי המלחמה בלבנון, גם היום, חרף התוצאות של המלחמה, אנחנו המנהיגים המתונים בעולם הערבי, רואים בכם, בישראל, את משקל הנגד האזורי לכוונות ההגמוניות של איראן באזור'", סיכם ברק.

 

לסיכום מתח ביקורת חריפה על התנהלות מערכת הביטחון בהתמודדות מול הקסאמים ובנושא המיגון בדרום. לדבריו, "יש הרבה היבטים למאבק בקסאמים. גם היבט של מודיעין מדוייק, סיכול, פעילות מונעת, מיגון, יירוט - היה צריך להתעסק עם זה שנים אחורה, אך משום מה זה התעכב, וחבל".


פורסם לראשונה 14/01/2007 19:28

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חגי אהרון
חרוץ ועירני. ברק
צילום: חגי אהרון
די להתקשט ולהתחרות. פרץ
צילום: פלג חבצלת
מומלצים