שתף קטע נבחר

יורש מוסכם לחלוץ

בשל העננה הכבדה הרובצת על הממשלה, יש לערב גם את האופוזיציה בבחירת הרמטכ"ל הבא

התפטרותו של הרמטכ"ל, עוד בטרם התבררה נגדו איזושהי אשמה, הינה אקט של לקיחת אחריות עם תום תהליך הפקת הלקחים בצה"ל. זהו איתות חשוב מאוד לצבא, שבו ערך האחריות הוא אחד הערכים החשובים, בלעדיהם לא ייכון צבא. יש להצדיע בכבוד לרמטכ"ל על שירות מפואר, על הכרה בכישלון ועל לקיחת אחריות. אולם המשימה החשובה ביותר עכשיו היא למנות - ומהר - רמטכ"ל חדש, שיזכה באמון האזרחים ואנשי הצבא גם יחד.

 

מאחר שמדובר בממשלה שעננה כבדה של אחריות לכישלון רובצת עליה, בעיקר על העומד בראשה ועל שר הביטחון; בממשלה שראשיה עומדים לחקירות משטרה השכם והערב; בממשלה החשודה בכך שחלק מאמירותיה ומעשיה הם ספינים לצורכי הישרדות - מן הראוי שמינוי הרמטכ"ל ייעשה הפעם בדרך מעט שונה מהקבוע בחוק, באופן שיבטיח תמיכה ציבורית רחבה וייתפש כמינוי ממלכתי, לא פוליטי. לשם כך, על ראש הממשלה לקיים התייעצות עם ראש האופוזיציה, ולהגיע להסכמה גם איתו בטרם יובא שמו של הרמטכ"ל להצבעה בממשלה, כנדרש בחוק. מהלך מעין זה יביא לכך שאמנם, מינוי הרמטכ"ל ייתפש כמעשה נכון על-ידי האזרחים, ובמידה מסוימת אף יקל על מפקד הצבא החדש בתפקידו הקשה, בכל הקשור לבניית אמונם של אנשי הצבא.

 

החזרת האמון בתוך הצבא היא אחת המטלות הקשות שעומדות בפני הרמטכ"ל החדש לאחר המלחמה ותוצאותיה. תהיה לו תקופת חסד קצרה ביותר, משום שההחלטות שעומדות בפני צה"ל קשות וסבוכות. אבל יהיו לו שני יתרונות: האחד נובע מכך שהמלחמה "החזירה את השפיות" באשר לצורך של מדינת ישראל להמשיך ולהשקיע בבניין הכוח הצבאי. יש לזכור כי לולא המלחמה, היו אמורים חלוץ והמטה הכללי לעמוד בפני קיצוץ גדול בתקציב צה"ל, קיצוץ שהיה מחייב את הקטנת הכוח הצבאי באופן משמעותי. במידה מסוימת, הצילה המלחמה את ישראל מדרדור ביכולתה הצבאית, לרמה שהייתה פוגעת ביכולתו של צה"ל להגן על המדינה. מן הראוי שכל אותם אנשים וגופים, שעמדו מאחורי הקריאות חסרות האחריות לקיצוץ בתקציב הצבא, יכו על חטא, ייקחו אף הם אחריות ציבורית ויעמדו בראש המסע לחיזוקו של צה"ל, כסיוע לרמטכ"ל.

 

היתרון השני נובע מכך שהמערכת הצבאית פחות מבולבלת, יותר מסודרת ובעיקר, יש בפניה תוכנית עבודה שעוצבה על-ידי הרמטכ"ל היוצא. לאחר בדיקה קצרה של זה הנכנס ואישורה מחדש, יש להפעיל את התוכנית במלוא העוצמה. תוכנית העבודה שבה מדובר היא מאוד יומרנית ומקפיצה את צה"ל מבחינת איכות האימונים שהוא אמור לבצע, השלמת המלאים ובנייה מחדש של מפקדות, אשר הלכו לאיבוד בהליך חסר אחריות של קיצוצים. העומס הצפוי לצבא בשנה הקרובה מחייב מטה כללי ללא לחץ הקשור בהחלפות מפקדים ושינויי תפקידים. לכן, האופן שבו ניתן להגיע לרגיעה במטה הכללי, לסביבה המאפשרת עבודה - הוא אחד השיקולים המרכזיים בקביעת הרמטכ"ל הבא.

 

בכל מקרה, בעוד אנו עוסקים בשאלת החלפתו של הרמטכ"ל, ניצבת מדינת ישראל באחת התקופות הקשות מבחינה ביטחונית. יש לקבל החלטות מדי יום, מדי שעה. על כן יש למהר ולהחליט מי יהיה המחליף. אבל חובה לעשות זאת באופן שיאחד את האזרחים ואנשי הצבא מאחורי המפקד החדש.

 

הכותב הוא אלוף במילואים

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים